Negatieve emoties: onderdruk ze niet

We beschouwen negatieve emoties als iets dat we moeten vermijden. We zijn zelfs geneigd te geloven dat als we ze negeren, ze zullen verdwijnen. Dit is echter niet het geval. Het antwoord ligt in het leren omgaan met deze emoties.
Negatieve emoties: onderdruk ze niet

Laatste update: 31 oktober, 2021

Het is algemeen aanvaard dat negatieve emoties vermeden en zelfs onderdrukt moeten worden. We denken dat hoe minder we ze vertonen en ervaren, hoe beter, omdat we denken dat ze ons geen goed doen.

Angst, woede, wrok, schaamte en schuldgevoel zijn niet welkom. Ze worden afgekeurd. Hoewel het in principe aan te raden is om uit te sluiten waar je het niet mee eens bent, moet je dit soort emoties nooit negeren of onderdrukken. In feite moeten ze juist worden uitgedrukt.

Dit betekent niet dat je ze het moet laten overnemen, maar dat je ze moet kunnen loslaten. Want als je dat niet doet, kunnen ze uiteindelijk je gedrag gaan domineren.

Als je wist dat het drinken van een bepaald drankje je zou schaden, zou je het niet drinken. Zo werken emoties echter niet. Omdat het niet zo eenvoudig is om ze te vermijden zonder negatieve gevolgen te ondervinden. Inderdaad, het onderdrukken van negatieve emoties kan je duur komen te staan.

Een vrouw die negatieve emoties ervaart

Wat gebeurt er met het stof dat je onder het tapijt veegt?

Stel je voor dat je negatieve emoties een laag stof op de vloer zijn. Als je het onder het tapijt veegt, kun je het in eerste instantie niet zien en kun je je leven voortzetten zonder dat iemand anders het weet. Je weet dat het er is, maar omdat je het niet kunt zien, zul je je er waarschijnlijk geen zorgen over maken.

Er gaan enkele dagen voorbij en naarmate er meer stof verschijnt, veeg je dat ook onder het tapijt. Elke dag is er meer en meer. Je weet dat het er is, maar nogmaals, omdat je het niet kunt zien, stoort het je niet.

Hoe lang denk je dat je het feit kunt blijven verbergen dat er steeds meer stof onder het tapijt ligt? Hoe lang voordat je je realiseert dat je er gewoon niet meer omheen kunt en je struikelt over de verborgen stofberg?

Net als het stof, vertraagt het opbouwen van je negatieve emoties alleen het onvermijdelijke. Uiteindelijk zullen die emoties zich manifesteren. In feite kunnen ze dat allemaal tegelijk doen, op een nogal explosieve manier.

In ieder geval kom je uiteindelijk in de positie dat je op de een of andere manier met deze emoties moet omgaan.

Verberg je negatieve emoties niet, maar beheers ze in plaats daarvan

Emoties vormen een belangrijk onderdeel van je dagelijks leven. Je kunt je bijvoorbeeld gelukkig voelen omdat je plezier hebt met vrienden of je gefrustreerd voelen omdat je vastzit in het verkeer. Wat ze ook mogen zijn, je emoties hebben een aanzienlijke invloed op je algemene welzijn.

Bovendien kan je vermogen om je emoties te reguleren van invloed zijn op hoe de mensen om je heen je zien. Omdat de manier waarop je je ervaringen evalueert, je emotionele reacties beïnvloedt. Sommige van deze gevoelens passen misschien bij de situatie en hebben geen regulering nodig.

Sommige gevoelens vereisen echter wel regulering. Neem bijvoorbeeld woede. Hoewel het uiten ervan je misschien een beter gevoel kan geven, is het in veel gevallen niet bijzonder gepast of adaptief. Het is beter om een manier te vinden om je emoties te accepteren en ze op een rustigere manier los te laten.

Negatieve emoties onderdrukken is geen goed idee. Het beste is om ze te leren beheersen. Met andere woorden, reguleer ze en geef ze een stem.

Hoe negatieve emoties te beheersen?

Als je je gedachten en emoties kunt beheersen, vergroot je je vertrouwen in je vermogen om ermee om te gaan. Om met een negatieve emotie om te gaan, moet je beginnen met het kiezen van een situatie waarin je deze emotie voelt. Probeer vervolgens de omstandigheden te vermijden die het veroorzaken.

Op andere momenten kan de oplossing liggen in het vermijden van bepaalde mensen in bepaalde omstandigheden of om jezelf te kalmeren en de bedreigende situatie op een meer gecontroleerde en vreedzame manier te benaderen.

In feite ligt het geheim in het identificeren van de situatie of omstandigheid, evenals de negatieve emotie die het zou ontketenen.

Een vrouw die boos kijkt

Verander de situatie en je benadering

De volgende stap is om de situatie te veranderen. Als je het eenmaal hebt geïdentificeerd, probeer het dan zo aan te passen dat het die negatieve emoties bij je niet oproept.

Deze verandering moet van jou komen. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om uw verwachtingen rond de situatie te veranderen, sommige van je eisen te verminderen of een meer begripvol en empathisch standpunt in te nemen.

Het zal ook nuttig zijn om je aandachtsbenadering te veranderen. Met andere woorden, in plaats van je te concentreren op de aspecten die je negatieve emoties oproepen, kijk eens naar andere, meer positieve aspecten. In feite, leid je aandacht af van wat je niet leuk vindt en zoek naar iets dat je een goed gevoel geeft, iets dat je kunt waarderen.

Je kunt je negatieve emoties ook beheersen door je gedachten te veranderen. Je gedachten zijn het centrum van je diepste emoties en ze zijn waar je overtuigingen leven die je emoties aansturen. Door ze te veranderen, hoewel je situaties niet kunt veranderen, kun je de manier waarop ze je beïnvloeden veranderen.

Verander je reacties

Ten slotte kun je proberen je reacties op negatieve emoties te veranderen. Als je emotionele managementmechanismen niet werken en je merkt dat je emoties uit de hand lopen, is dit de laatste stap om te proberen in emotionele regulatie.

Door je reacties te veranderen, kun je voorkomen dat je die negatieve emoties onderdrukt. In feite zal deze manier van handelen je ertoe aanzetten ze te reguleren.

Om dit te doen, moet je de fysieke tekenen van je lichaam identificeren die ertoe leiden dat de negatieve emotie wordt geactiveerd. Door op deze signalen te reageren, kunt je je reactie onder controle houden. Je kunt dit bereiken door eenvoudige handelingen, zoals diep ademhalen of je ogen sluiten. Deze acties zijn vaak nuttig bij het beheersen van woede.

“Krachtige negatieve emoties verleggen de aandacht naar hun eigen preoccupaties, waardoor de poging om zich ergens anders te concentreren wordt belemmerd.”

Daniel Goleman

Onthoud ten slotte dat deze emoties van jou zijn, dus jij bent verantwoordelijk voor het beheersen ervan. Inderdaad, hoe je je gedraagt, is uiteindelijk altijd aan jou en niemand anders kan verantwoordelijk worden gehouden. De verantwoordelijkheid ligt alleen bij jou.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.