Overdreven jaloezie: zie het als een uitdaging, geen bedreiging

Overdreven jaloezie: zie het als een uitdaging, geen bedreiging

Laatste update: 10 juli, 2018

Hoe kun je het ongemak wegnemen dat elke keer dat je partner met een ander praat, naar boven komt? Vooral als het iemand is die we als een mogelijke vijand beschouwen? Wat moet je doen wanneer je je overweldigd voelt door overdreven jaloezie? Is het mogelijk om een ​​constructieve benadering te vinden voor je jaloezie en je onzekerheden?

Jaloezie is voor velen van ons een reismaatje. Het doet zich meestal voor vanwege onze sterke verbeeldingskracht. De sleutel is om jaloezie te zien als een helling waarop het middengebied de meest correcte en gezondste plek voor jou is. De uitersten zijn gevaarlijke gebieden die tot je vernietiging zullen leiden. Als je op het midden van de helling blijft, zal de jaloezie die je ervaart in plaats daarvan juist gezonder en gemakkelijker te dragen zijn.

Er is ook een belangrijke factor die kan voorkomen dat je eronder lijdt wanneer je jaloers bent. Een factor die je moet leren te cultiveren in je liefdesrelaties – communicatie. Wanneer je begrijpt wat er gebeurt of wat je niet leuk vindt aan het gedrag van de ander en je weet hoe je dit moet uiten, veranderen problemen in woorden. Uit woorden kun je, als je dat wilt, oplossingen vinden.

Verder is vertrouwen in de ander ook een belangrijk punt. Omdat het vertrouwen in je partner je zekerheid zal geven. De zekerheid om te weten dat ondanks je jaloerse gevoelens, de rust zal blijven. Je kunt gerust zijn in de wetenschap dat de vredige kalmte die je hebt gecreëerd een wederzijds pad is gebaseerd op geluk en respect.

Wat zegt overdreven jaloezie over jou?

Jaloezie neigt meer te zeggen over de persoon die het voelt dan over de relatie. Gevoelens van jaloezie worden geassocieerd met wantrouwen, onzekerheid of gebrek aan zelfrespect. Dit zijn dus belangrijke dingen om aan te werken, vooral voor mensen die gevoelig zijn voor overdreven jaloezie. Zo niet, dan kan innerlijk conflict later een probleem vormen voor de relatie.

Jongen die last heeft van overdreven jaloezie

Ervoor kiezen om je leven met iemand te delen, is een keuze die wordt gemaakt op basis van vrijheid. Je moet je er ook van bewust zijn dat een relatie bestaat uit twee afzonderlijke zielen die een beslissing nemen om samen door het leven te wandelen. Deze twee aspecten lijken te zijn afgestemd op de wetenschap dat je partner niet van jou is. Op deze manier is het makkelijker om jaloezie te zien als een van de vermommingen van angst. De angst om alleen te zijn, om je wederhelft te verliezen, of om te bedenken dat je partner iets beters kan vinden.

Alleen voldoende zelfvertrouwen, vertrouwen in je relatie en een hoge mate van zelfrespect zullen je helpen om de waarheid te kunnen zien. De waarheid is dat je partner de vrije keuze heeft gemaakt om aan je zijde te staan. Als dit op een gegeven moment ophoudt, ben je vrij om andere keuzes te maken. Niemand behoort aan iemand anders toe, vergeet dat nooit.

“Wat maakt dat mijn banden, vooral de romantische, leuke en aangename ruimtes zijn, is het vermogen om mijn hand te openen. Het is in staat zijn om te leren om je niet aan iemand vast te klampen. Van een ware ontmoeting met een ander wezen kan alleen in vrijheid genoten worden. Toewijding uit liefde in plaats van liefhebben uit toewijding.”

-Jorge Bucay-

Het constructieve deel van overdreven jaloezie ontdekken

Nu je weet wat het denkproces achter jaloezie is, is het tijd om de positieve dingen te zien die je uit je jaloezie kunt halen. Zoals we hierboven al vermeldden, ligt de sleutel in het weten hoe je het functionele en begrijpelijke beperkingen kunt opleggen. Je moet deze beperkingen elke keer dat je jaloers bent in praktijk brengen en je niet laten meeslepen door je impulsen. Want achter je jaloezie gaan mogelijkheden schuil om zowel aan jezelf als aan je relatie te bouwen.

Dus, als je jaloers bent, zou je simpelweg kunnen opmerken dat je partner ertoe doet. In plaats van jezelf te laten beïnvloeden door die orkaan van gedachten die door je hoofd begint te razen. We bedoelen niet dat je moet negeren wat je voelt, maar dat je je ervan bewust wordt. Het gaat erom dat je je jaloezie steder beter leert te beheersen vanuit een positiever perspectief. Op deze manier verander je je angsten in gevoelens van dankbaarheid. Dankbaarheid voor het gegeven dat de persoon die aan je zijde staat in jou steeds alles kan vinden dat hij nodig heeft om gelukkig te zijn.

Overdreven jaloezie houdt in dat je moet leren om los te laten

Je kunt overdreven jaloezie zelfs in je voordeel gebruiken

Als je je aanpast aan je relatie, kan jaloezie worden gezien als een waarschuwing dat je de liefde die je elke dag deelt, moet cultiveren. Vooral als je wilt dat je relatie sterk en langdurig zal zijn. Het is belangrijk om elkaar te blijven verrassen om de magie in leven te houden.

Jaloezie kan je daarentegen echter ook aanwijzingen geven over wat er ontbreekt in je relatie. Als je partner iets vindt waarvan jij wilt dat hij het met je deelt, dan is dat het moment om erachter te komen wat het is en wat jij eraan kunt bijdragen.

Jaloezie kan zelfs extra intimiteit bieden voor de relatie. Het vertrouwen en het lef hebben om je angsten te laten zien en je ziel te openen, zal intimiteit oproepen en leiden tot een oplossing op basis van communicatie. Dus je moet gebruikmaken van je zwakheden en ze versterken. Verander ze in middelen. En vind in deze middelen de positieve aspecten van je situatie. Doe dit om te blijven bouwen aan een gezondere liefde, een die zich meer bewust is van de relatie zelf. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.