5 gewoonten die wantrouwen oproepen

5 gewoonten die wantrouwen oproepen

Laatste update: 11 januari, 2018

Er zijn sociale situaties waarin de interacties beknopt en kortstondig zijn. Andere mensen vormen een idee van ons dat deels bewust en deels onbewust is. Ze vormen een mening op basis van wat we zeggen, maar ook op basis van hoe we onszelf uiten door middel van onze houding en gebaren. En in sommige gevallen kan dit wantrouwen oproepen.

“Opmerkzaam zijn betekent dat je in staat bent om de tegenstrijdigheden in iemands woorden en in zijn lichaamstaal te spotten”
Allan Pease

Dit zou geen probleem hoeven zijn, ware het niet dat een hoop van deze kortstondige momenten ook extreem belangrijk zijn. Het kan gebeuren tijdens een sollicitatiegesprek of tijdens een privé-meeting om contacten te maken die interessant zijn voor ons. En die situaties waarin we een goede indruk willen maken op iemand waarvoor we op emotioneel vlak een interesse hebben. In dat geval willen we dat de andere persoon een plezierig en positief gevoel over ons ervaart.

Daarom is het de moeite waard om de manieren waarop we onszelf uitdrukken te herkennen en om te ontcijferen wat ze betekenen. Het is ook belangrijk dat we in staat zijn om ze te optimaliseren zodat we er ons voordeel mee kunnen doen als de situatie daar om vraagt. En om dit te kunnen bereiken, moeten we kijken naar de expressies die ons kwetsen en degene die goed zijn om te herhalen.

Gewoonten die wantrouwen oproepen

1. Op je onderlip bijten

Wanneer je op je onderlip bijt, breng je op de een of andere manier over dat je het met een bepaalde mate niet eens bent met wat er uit je mond rolt. Zonder dat jij, of iemand anders, zich bewust ervan is, is het een van die expressies die zal worden geïnterpreteerd als twijfelachtig of nep. in relatie tot datgene wat je zegt.

Vrouw met rode lippenstift op die op haar lip bijt en dit kan wantrouwen oproepen

Deze expressie geeft ook aan dat er een geheime boodschap onder schuilt. Mensen zeggen vaak ‘ik beet op mijn lippen om het niet te hebben over dit of dat’. Dat is een onjuiste interpretatie. Wanneer je deze expressie gebruikt is er iets dat je geheim houdt en dat hetgeen wat je zegt zou kunnen tegenspreken.

2. Constant fronsen

Een gefronste wenkbrauw is een teken van woede, irritatie of onenigheid. Eerlijk gezegd is het een van die dingen die we simpelweg vaak doen omdat we gestrest zijn. Maar er zijn ook mensen die het zo vaak doen dat het uiteindelijk getekend staat op hun gezicht.

Wanneer we bang of nerveus zijn, fronsen we ons voorhoofd. En het kan een gebrek aan zelfvertrouwen communiceren, zij het in de andere persoon of in jezelf. We fronsen ook wanneer we een observatie willen verscherpen of wanneer we een defensieve houding willen aannemen.

3. Regelmatig en snel met je ogen knipperen moedigt wantrouwen aan

Dit is een van die dingen die je maar moeilijk onder controle kunt houden. Dit komt doordat het bijna een automatische reactie is op situaties die nerveusheid veroorzaken. We knipperen doorgaans zo’n 14 tot 17 keer per minuut met onze ogen. Maar wanneer we zenuwachtig zijn is dat aantal aanzienlijk groter.

Man die knipoogt en dit kan wantrouwen oproepen

Het ergste is wanneer we snel en vooral heel veel beginnen te knipperen. De aandacht van onze gesprekspartner zal zich gaan focussen op onze vreemde expressie. Het is makkelijk voor hen om vervolgens te stoppen met te luisteren naar wat we zeggen en te beginnen met meer aandacht te schenken aan die onzekerheid die we met onze ogen aan het communiceren zijn.

4. Je handen verbergen wanneer je spreekt

Onze handen zijn een en al uitdrukking. Ze benadrukken, vermijden, onderbreken of complementeren wat je aan het zeggen bent. Daarom zien we mensen die tijdens het praten veel met hun handen bewegen, als spontaner en meer betrouwbaarDeze gewoonte creëert een gevoel van oprechtheid.

Aan de andere kant, communiceert het juist precies de tegenovergestelde boodschap wanneer iemand zijn handen verbergt terwijl hij praat. Het is alsof je iets (letterlijk) aan het verbergen bent. Je handen achter je rug houden, in je zak of onder je bureau of je armen over elkaar kruisen, is niet iets wat je doet wanneer je je op je gemak voelt. Als je dit wel doet, ben je dus blijkbaar een barrière aan het vormen voor communicatie.

5. Niet lachen, of continu lachen – gewoonten die wantrouwen oproepen

Lachen is absoluut een van de meest hartverwarmende expressies. Wanneer iemand naar je lacht, helpt dit je, zonder het je ook maar te realiseren, om positiever in dat gesprek te staan. Dit is een prachtig model om een dialoog op gang te brengen, positief, kalm en vriendelijk.

Man die helemaal in een deuk ligt van het lachen

Maar wanneer iemand de hele tijd glimlacht of aan het lachen is, kan het een negatief effect hebben. In dat scenario is wat ze uitdrukken juist zenuwachtigheid, een gebrek aan concentratie, of een te grote drang om geaccepteerd te worden. Die boodschap is natuurlijk minder positief en zal uiteindelijk een obstakel vormen voor anderen om jou te waarderen.

In al deze scenario’s gaat het niet om een verkapte of valse identiteitJuist het tegenovergestelde. Middels de manier waarop hij zich uitdrukt, kan een persoon zichzelf veel beter leren kennen. Dus, door je bewust te worden van hoe je communiceert met andere mensen, kun je de boodschap die je echt wil overbrengen middels je lichaamstaal aanpassen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.