Nassim Taleb: een van de meest interessante denkers van onze tijd

Nassim Taleb is een Libanese denker. Hij heeft veel gewerkt aan ideeën die te maken hebben met toeval en onzekerheid. Dit onderwerp is uiterst actueel in een wereld waarin het onvoorziene de hoofdrolspeler van de werkelijkheid is geworden.
Nassim Taleb: een van de meest interessante denkers van onze tijd

Laatste update: 15 november, 2022

Nassim Taleb is een van de meest interessante denkers van vandaag. Zijn boek, Fooled by Randomness, werd door het tijdschrift Fortune zelfs beschouwd als een van de 75 meest intelligente boeken. In dit werk, stelt hij een van zijn belangrijkste gedachten aan de orde. Het is hoe het effect van toeval iedereen uit balans brengt, ook degenen die we herkennen als “experts.”

Bijna al het werk van Nassim Taleb draait om een doorslaggevend thema, dat ongewone valuta heeft verworven: onzekerheid. Zijn bekendste boeken zijn een vijfdelige serie, die hij collectief Incerto noemt. In de regel verwerpt hij theoretische modellen en propageert hij het idee van kennis als praktijk.

Taleb omschrijft zichzelf als een “sceptisch empirist,” iemand die kennis put uit ervaring, maar deze ervaring ook in twijfel trekt. Zijn ideeën zijn zowel complex als fascinerend. Het is duidelijk dat we slechts een klein deel ervan in dit artikel kunnen vatten, maar het is de moeite waard om een algemene schets te maken van wat hij voorstelt.

“Wij mensen, geconfronteerd met de grenzen van kennis en dingen die we niet waarnemen, het ongeziene en onbekende, lossen de spanning op door het leven en de wereld samen te persen in kernachtige verhandelbare ideeën, reductieve categorieën, specifieke vocabulaires, en voorverpakte verhalen, wat bij gelegenheid explosieve gevolgen heeft.”

-Nassim Taleb-

Een hoofd met een vraagteken erin
Voor Nassim Taleb, wordt de wereld sterk beïnvloed door zeldzame gebeurtenissen die moeilijk te voorspellen zijn.

Nassim Taleb en drie van zijn basis concepten

Nassim Taleb heeft een aantal kern-concepten ontwikkeld die zijn wereldbeeld bepalen. Drie daarvan springen eruit: de grenzen van onze kennis, de zwarte zwaan, en de narratieve denkfout. Laten we eens kijken naar elk van hen.

1. De grenzen van onze kennis

Nassim Taleb maakt gebruik van verhalen en anekdotes om zijn ideeën te introduceren. In het geval van de grenzen van onze kennis, legt hij zijn gedachten bloot door middel van de metafoor van het bed van Procrustes.

Procrustes was een mythologisch figuur. Hij had een ijzeren bed waarin hij voorbijgangers uitnodigde om de nacht door te brengen. Vervolgens rekte hij ze uit als ze te klein waren voor het bed, of amputeerde hun voeten en benen als ze te groot waren.

Dit is hoe Nassim Taleb theoretische modellen ziet. Ze zijn als het bed van Procrustes en de werkelijkheid rekt of krimpt om ze te passen. Met andere woorden, de werkelijkheid moet zich aanpassen aan theoretische modellen (wetenschappelijke link) in plaats van die modellen aan te passen aan wat er in de werkelijkheid gebeurt.

2. De zwarte zwaan

De zwarte zwaan is misschien wel een van de meest iconische van Nassim Taleb’s ideeën. Hij baseerde het op het idee dat Europeanen vroeger dachten dat er alleen witte zwanen bestonden omdat ze in Europa alleen in deze kleur te vinden waren. Maar na een reis naar Australië ontdekten ze dat er ook zwarte zwanen bestonden. Hun manier van denken was dus volledig veranderd.

Voor deze filosoof zijn er bepaalde onvoorspelbare gebeurtenissen die alles veranderen, zoals met de zwanen is gebeurd. Het onvoorspelbare komt overeen met de informatie die we niet kennen en die een bepalend effect kan hebben. Toch wordt het pas verklaard nadat deze gegevens zijn verschenen.

3. De narratieve denkfout

Taleb beweert dat de werkelijkheid wordt verklaard door middel van verhalen. Deze vereenvoudigen de werkelijkheid maximaal en bieden valse aanwijzingen over wat er staat te gebeuren. Taleb legt dit uit aan de hand van een verhaal dat hij de Thanksgiving-kalkoen noemt.

Een kalkoen zag hoe zijn eigenaar hem elke dag te eten gaf en was ervan overtuigd dat hij dat deed omdat hij van hem hield. Echter, op de 1000e dag, toen hij dik genoeg was, doodde de eigenaar hem en at hem op. Tegenover narratieven zijn we als de kalkoen, daarom spreken we van narratieve drogredenen.

De antifragiel en de waarde

Nassim Taleb beweert dat toeval een van de grote krachten van de werkelijkheid is en dat de mens in het aangezicht daarvan vaak fragiel is. Dit betekent dat we verzwakken of breken wanneer het onverwachte zich aandient.

Sommigen zijn sterk en weerstaan de aanval, hoewel ze idealiter ook antifragiel zouden moeten zijn. Met andere woorden, zij bieden niet alleen weerstand, maar staan ook open voor het onvoorspelbare en maken daar gebruik van.

Antifragiliteit is in vele werkelijkheden aanwezig. Het menselijk lichaam bijvoorbeeld wordt sterker als het regelmatig op hoge intensiteit wordt getraind. Ook relaties worden sterker, wanneer zij meer moeilijkheden overwinnen. De vraag is: hoe kunnen we antifragiliteit bereiken?

Nassim Taleb suggereert dat om te overleven, we onszelf niet onnodig moeten blootstellen aan gevaren met een hoge impact. We moeten ook “optionaliteit” ontwikkelen. Dit betekent dat we, met vallen en opstaan, onszelf moeten blootstellen aan de ups en downs van het leven. Bovendien moeten we risico’s nemen.

Dit is slechts een korte samenvatting van de ideeën van Taleb. Wij raden je ten zeerste aan zijn werk te lezen, aangezien de nuances in zijn denken van zeer groot belang zijn.

Bovenste afbeelding: Marina-Kruglyakova / Shutterstock.com


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Taleb, N. N., Bar-Yam, Y., & Cirillo, P. (2020). On single point forecasts for fat-tailed variables. International Journal of Forecasting.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.