20 kenmerken van sterke relaties

De ene relatie is de andere niet. Toch hebben sterke relaties bepaalde overeenkomsten. Lees verder om te ontdekken welke kenmerken sterke relaties hebben.
20 kenmerken van sterke relaties
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Sofia Alcausa Hidalgo

Laatste update: 27 december, 2022

Het perfecte paar bestaat niet, dat is waar. Maar er zijn wel een aantal kenmerken van sterke relaties. Van iemand houden is respect, bewondering en er voor hem zijn in goede en slechte tijden. Als onze partner niet van ons houdt zoals we zijn, ons niet steunt en ons in plaats daarvan vernedert, dan is dat geen liefde en liegen we misschien tegen onszelf.

Daarom kosten relaties moeite, ook de sterke. Als we niet van onszelf houden, laten we ons door de ander duwen. Dus hoe zien sterke relaties eruit?

“De een is verliefd als hij zich realiseert dat de ander uniek is”

Jorge Luis Borges

20 kenmerken van sterke relaties

1. We bewonderen elkaar

Als je van iemand houdt, bewonder je diegene. Je bewondert hun manier van zijn, van omgaan met jou en anderen. Je bewondert zijn of haar manier van leven, hun hobby’s. Bewonderen is liefhebben.

2. We respecteren elkaar

Als we liefhebben, respecteren en waarderen we elkaars mening. Anders denken betekent niet dat er een conflict is; integendeel, we omarmen onze verschillen omdat ze kansen bieden om te leren en te groeien.

3. We lijden als we het gevoel hebben dat we de ander pijn hebben gedaan

Als we van iemand houden, lijden we als we zien dat we hem of haar onrecht hebben aangedaan. We maken ons zorgen en proberen de schade die we hebben aangericht te herstellen.

4. Wij vergeven

Als we van iemand houden, begrijpen we dat en willen we vergeven. Liefde heeft zijn ups en downs en soms en onze partner kan ons soms pijn doen. Maar liefde betekent weten hoe je vergeving kunt vragen en vergeven zonder wrok.

Handen tegen het glas

5. We vullen elkaar aan

Omdat we elkaar geven wat we nodig hebben. Want als we nerveus zijn, kalmeert onze partner ons. Want als we ongerust zijn, ontspannen ze ons. Omdat we elkaar aanvullen.

6. We eisen geen dingen van elkaar

In een sterke relatie zijn beide partners vrij en bezitten ze elkaar niet. We zijn gewoon medereizigers die met dezelfde trein willen reizen. Sinds het moment dat we elkaar zagen, hebben we allebei gekozen voor de meest vrije en respectvolle manier om medereizigers te zijn. Maar ieder van ons is een onafhankelijke, hele persoon.

Als we liefhebben, zijn we niet de helft van de ander, maar zijn we compleet met onze specifieke verantwoordelijkheden om samen een toekomst te plannen.

7. We blijven elkaar verrassen

Een klein onverwacht cadeautje, kaartjes voor onze favoriete show, een sms of begroeting met een glimlach. Kleine details die het verschil maken. Dit alles voedt de liefde van het paar.

8. We hebben geleerd om van verschillende stadia van liefde te genieten

Als we van iemand houden, genieten we van elke fase van liefde. We voelen ons niet meer zo duizelig, maar we hebben een unieke medeplichtigheid. Soms beginnen we de vlinders weer te voelen zoals in het begin, en keren dan terug naar onze prachtige routine.

9. We willen samen tijd doorbrengen

In een sterke relatie brengen beide partners graag tijd samen door en delen ze momenten vol ervaringen en gevoelens.

10. We helpen elkaar

“Zij weet er meer van dan ik,” “Hij weet dit beter dan ik”... Als we hulp nodig hebben, weten we dat onze partner bereid is om het ons gemakkelijker te maken.

11. We vergeten niet te vragen hoe de dag verlopen is

Het is heel belangrijk dat de ander weet dat we om hem of haar geven en dat elke dag het eerste wat we doen als we ze zien is: “Hoe was je dag vandaag?”

Je zorgen maken over hoe ze zijn, is cruciaal om ons gevoel van begeleiding met de ander te ondersteunen en te vestigen.

we zullen zelfs geen enkele dag vergeten

12. We respecteren onze ruimtes

Telkens als we iets doen, nemen we ze mee, hoewel we ook weten hoe we de tijden moeten respecteren dat we alleen of met anderen moeten zijn.

13. We tonen onze liefde elke dag met kleine gebaren

Een knipoog, een kus, een glimlach… zijn genoeg. Een gebaar kan meer zijn dan woorden. Een gebaar kan een stil symbool zijn van onze liefde.

14. We herinneren ons nog dingen uit ons verleden

Het is een tijdje geleden, maar we herinneren ons alles wat we samen hebben meegemaakt. Al onze successen, vreugden en mislukkingen en moeilijkheden, maar ze altijd onder ogen zien, altijd met elkaar.

15. We verdedigen elkaar

Als we van iemand houden, steunen we niemand die onze partner op de een of andere manier kan schaden. We verdedigen ze “met hand en tand.”

16. We geven elkaar een goed gevoel

Als we liefhebben, willen we niet dat onze partner zich slecht voelt over onze acties en proberen ze blij te maken met ons.

17. Met één blik vertellen we elkaar alles

Als we naar onze partner kijken, weten we of ze verdrietig of bezorgd zijn. Als we naar onze partner kijken, weten we hoe ze zich voelen, of ze zich ongemakkelijk voelen of echt genieten van iets. Samen hebben we de taal van onze ogen geleerd.

18. Er blijft chemie tussen ons bestaan

Ondanks het verstrijken van de tijd en onze veranderingen, houden we nog steeds van onze partner en blijven we een aantrekkingskracht en verlangen naar hem of haar voelen.

19. We zijn geduldig en genereus

Liefde eist niet continu. Liefde is geven en ontvangen. We hebben alleen lief als we ons kunnen opofferen voor de ander en proberen ze te begrijpen, want het is niet mijn visie of de jouwe, het is een combinatie van beide.

We houden ervan als we elkaars fouten en dingen die we niet leuk vinden accepteren. Wanneer we geduldig zijn en niet van plan zijn iemand te veranderen of aan te passen aan onze wensen.

20. We zijn loyaal, oprecht en eerlijk

We kunnen van niemand houden tenzij we oprecht en eerlijk tegen hen zijn. Liefde heeft geen grote geheimen voor de ander. Er zijn hooguit kleine geheimen die ons interessant maken. Loyaal, eerlijk en authentiek zijn is de basis van ons vertrouwen. Wellicht ook interessant voor jou

De 6 stadia van romantische relaties
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De 6 stadia van romantische relaties

In dit artikel bespreken we de 6 stadia van romantische relaties. Romantische relaties groeien, evolueren en veranderen volgens die 6 stadia.  • Barrios, A., & Pinto, B. (2008). El concepto de amor en la pareja. Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP6(2), 21-41.
  • Luo, S., & Zhang, G. (2009). What leads to romantic attraction: Similarity, reciprocity, security, or beauty? Evidence from a speed‐dating study. Journal of personality77(4), 933-964.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.