Nachtelijke stress: waarom voel je je 's nachts zo angstig?

Als je je emotioneel overspannen voelt, kan de nacht uitzonderlijk donker lijken. In dit artikel ontdekken we waarom. Bovendien bespreken we wat je kunt doen om je nachtelijke routine te vergemakkelijken en te verbeteren.
Nachtelijke stress: waarom voel je je 's nachts zo angstig?
Raquel Aldana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Raquel Aldana.

Laatste update: 18 oktober, 2023

Als je door een fase van emotionele onrust gaat, kun je bang zijn voor de nacht. Je weet dat je echt moet rusten, maar je weet ook dat je nooit de acht uur zult halen die je nodig hebt. Op andere momenten krijg je misschien wel genoeg slaap, maar niet de herstellende soort. Dit draagt alleen maar bij aan je emotionele ontreddering overdag.

Soms verschijnen er ‘s nachts, te midden van je emotionele ontreddering, ook angst en hopeloosheid. Dit zorgt ervoor dat je nachtelijke emotionele stofwisseling verandert. Daarom ervaar je, naast je andere problemen, ook vermoeidheid.

Er zijn bepaalde momenten van de dag waarop je het meest kwetsbaar bent. De nacht is ongetwijfeld een van de meest voorkomende. Daar zijn verschillende redenen voor. Laten we eens kijken welke dat zijn en hoe ze je gezondheid kunnen beïnvloeden.

Angstige vrouw in bed

Waarom treedt nachtelijke stress op?

De waarheid is dat de nacht een reeks onderscheidende kenmerken heeft die verschillende psychologische toestanden kunnen bevorderen, afhankelijk van de aanleg van een persoon.

Aan de ene kant kan de afname van externe prikkels op alle zintuiglijke en sociale niveaus ertoe leiden dat je je concentreert op verschillende lichamelijke sensaties. Dat is de reden waarom je ‘s nachts pijn, spierspanning, tachycardie en je gedachten op een meer disfunctionele manier interpreteert.

Door het gebrek aan externe stimulatie ervaren mensen met oorsuizen of tinnitus  deze symptomen bijvoorbeeld meer in de stilte van de nacht. Om dit te verlichten, wordt meestal aangeraden dat de persoon naar ontspannende muziek luistert op een laag volume. Dit vermindert de intensiteit en het ongemak van de tinnitus en helpt om in slaap te vallen.

Er is ook de manier waarop nachtelijke stress wordt geïnterpreteerd. Omdat de nacht de sociaal en biologisch gereserveerde ruimte is om te rusten, voel je je vaak erg ongemakkelijk als je niet kunt slapen.

Bovendien kan de stilte van de nacht en het gebrek aan activiteit betekenen dat je te veel nadenkt over je zorgen en zorgen. Het is ook een tijd waarin je, zelfs als je een oplossing bedenkt, die niet kunt uitvoeren. Het gevolg is dat je je geagiteerd en onzeker blijft voelen.

Als je de dingen in je hoofd steeds opnieuw overdenkt, kom je in een eindeloze lijdensspiraal terecht. In feite eindig je met overanalyseren en het verbeelden van scenario’s die weinig met de werkelijkheid te maken hebben.

Verstoorde slaap als oorzaak en gevolg van angst

Vaak wordt je slaap voortdurend onderbroken door golven van ongemak, angst of veelvuldig ontwaken. Deze trend is zeer schadelijk. De John Hopkins Universiteit in Baltimore (VS) voerde een onderzoek (Engelse link) uit waarin werd beweerd dat het onderbreken van de slaap extreem gevaarlijk is voor ons humeur, omdat het de fasen van de slaap verandert.

Er is aangetoond dat langzame hersengolven afnemen wanneer de slaap wordt onderbroken. Dit wordt in wetenschappelijke literatuur in verband gebracht met stemmingsstoornissen.

Om mentaal en fysiek voldoende op te laden, moet je regulatiesysteem een reeks slaapcycli doorlopen. Om dit te bereiken, doorloopt het verschillende keren zowel REM als niet-REM fases. Als deze worden veranderd, komt je geest in een soort lus terecht. Je slaapt niet goed omdat je je slecht voelt en je voelt je emotioneel uitgeput omdat je niet goed slaapt.


Dit artikel is ook interessant: Vijf nuttige tips als je slaapproblemen hebt


Wat zit er achter nachtelijke stress?

Als we analyseren waarom iemand nachtelijke stress ervaart, ontdekken we meestal dat hij emotioneel gestrest is en daar niet goed mee omgaat. Hun dromen kunnen ook verhelderend zijn. Dat komt omdat dromen mentale uitwerkingen zijn die worden gegenereerd om te verteren of te recyclen wat de psyche overdag heeft ervaren.

Soms zijn dromen omkleed met herinneringen, gebeurtenissen of angsten. Wat echter duidelijk is, is dat ze de poging van je geest zijn om tijdens je slaap te herpositioneren wat je overdag niet bewust hebt georganiseerd.

Als dat wat je moet filteren, verwerken of uitwerken een grote emotionele lading heeft, zal je nachtelijke mentale taak veel zwaarder en moeilijker zijn om uit te voeren. Daarom zal je rust veranderen. Dit betekent dat je later in slaap valt of eerder wakker wordt, dat je slaap voortdurend onderbroken wordt en dat je last kunt krijgen van nachtmerries of herhaalde dromen.

Dit heeft een verwoestend effect op je psychische toestand. In feite bemoeilijkt het je management van dagelijkse uitdagingen en vergroot het je nachtelijke angsten. Deze angst veroorzaakt het verschijnen van gedachten waaruit je catastrofale werkelijkheden opbouwt vol negatieve mentale en fysieke sensaties.

Je moet er rekening mee houden dat je misschien psychologische hulp moet vragen aan een professional in de geestelijke gezondheidszorg om je te helpen bij het ontwikkelen en beheersen van wat je ervaart.

Man with anxiety at night

Sleutels om nachtelijke stress te verminderen en weer een goede slaaproutine te krijgen

Om deze lus te doorbreken, moet je je verzoenen met de nacht en je slaappatronen. Dit is een proces waarbij je moet evalueren welke factoren jou beïnvloeden. Je moet ook onthouden:

  • Je zorgen van je afzetten en oplossen wat je overdag kunt, is cruciaal om je emotionele vertering ‘s nachts te versnellen en nachtelijke stress af te weren.
  • Regel de uren die je besteedt aan lichamelijke activiteit. Zowel te veel als te weinig activiteit kan je slaap beïnvloeden.
  • Verplaats periodes van fysieke activiteit van bedtijd weg, zodat je niet te maken krijgt met fysiologische overprikkeling. Je moet er ook rekening mee houden dat het gebruik van technologische apparaten ‘s nachts je slaap verstoort.
  • Zorg voor voldoende temperatuur, hygiëne en ventilatie in je rustruimte, die alleen gebruikt mag worden om te slapen.
  • Ga na welke prikkels je het meest beïnvloeden en probeer het effect ervan te verminderen.
  • Zorg voor regelmatige maaltijd- en rusttijden.
  • Voer compenserende activiteiten uit waarmee je de fysiologische activering van emoties kunt verminderen. Bijvoorbeeld progressieve spierontspanning, yoga of mindfulness.
  • Tot slot en het allerbelangrijkste: houd in gedachten dat de slaap komt en dat er veel hulpmiddelen zijn die je kunt leren om de slaap te reguleren. Op basis hiervan gaat het erom te onderzoeken wat beter kan en wat je nodig hebt.

Tot slot

Slaap en rust zijn mechanismen in het lichaam waarmee je je fysieke en mentale systemen kunt reguleren. In feite is het een reboot die je helpt om alles weer te laten werken. Daarom kan elke emotionele inhoud waar je overdag geen aandacht aan besteedt, weer de kop opsteken in de vorm van nachtelijke kwelling.

Vergeet tot slot niet dat het naar bed brengen van problemen desastreuze gevolgen kan hebben. Daarom is het essentieel dat je jezelf altijd de mogelijkheid geeft om psychologisch te beheersen wat je nodig hebt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Finan, P. H., Quartana, P. J., & Smith, M. T. (2015). The Effects of Sleep Continuity Disruption on Positive Mood and Sleep Architecture in Healthy Adults. Sleep38(11), 1735–1742. https://doi.org/10.5665/sleep.5154


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.