De emotionele problemen die gepaard gaan met tinnitus

De emotionele problemen die gepaard gaan met tinnitus
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 27 december, 2022

Misschien zegt het woord ‘tinnitus’ jou helemaal niets, toch heeft ieder van ons het op een bepaald moment in zijn leven gehad. Heb je ooit wel eens een piepend, rinkelend of zoemend geluid gehoord dat andere mensen om je heen niet konden horen? Nou, het zijn geen andere mensen die achter je rug om over je praten, het is tinnitus!

Over het algemeen verdwijnen die geluiden die ons in meer of mindere mate irriteren uiteindelijk. Stel je echter eens voor dat er voortdurend een geluid is. Dat je het de hele tijd kan horen. Hoe denk je dat dit je dagelijks leven zou kunnen beïnvloeden? Blijf lezen en ontdek hoe belangrijk het is om de psychologische en emotionele factoren te behandelen bij mensen die permanent tinnitus hebben.

“Mijn tinnitus laat me niet toe me om absolute stilte te voelen.”

-Santiago Segura-

Laten we beginnen bij het begin, wat is tinnitus precies?

Na onze korte introductie heb je nu een algemeen idee van wat tinnitus is. Maar om het beter te begrijpen, moeten we het nauwkeuriger definiëren. Ten eerste is het de perceptie van een geluid dat niet afkomstig is van een externe bron.

Laten we een voorbeeld nemen. Als we gerinkel of gezoem kunnen horen omdat het afkomstig is van de tv, dan is het natuurlijk geen tinnitus. Er is echter iets dat we in gedachten moeten houden. Ook al is er geen externe bron voor het geluid, betekent dit niet dat we het niet echt hebben gehoord. Tinnitus is geen auditief equivalent van een hallucinatie.

Daarbij kan tinnitus in één oor worden waargenomen, in beide, of het kan in het hele hoofd worden gevoeld. Tot slot, ook al hebben we het over rinkelen of zoemen, er zijn ook andere soorten ruis. Veelvoorkomende geluiden zijn krekels of de golven van de zee.

Schelp op het strand

Welke soorten tinnitus zijn er?

Tinnitus kan variëren afhankelijk van het type geluid dat mensen waarnemen. We kunnen het echter ook categoriseren als objectief of subjectief. We zullen elk type bespreken. Maar in de eerste plaats moeten we verduidelijken dat hoewel er een type tinnitus bestaat dat ‘subjectief’ kan worden genoemd, dit niet betekent dat de persoon het geluid ‘verzint’.

Objectieve tinnitus is de perceptie van een geluid dat wordt gegenereerd in het lichaam en dat via de botten wordt overgedragen aan het slakkenhuis, of een geluid dat wordt uitgezonden in de holte van het middenoor. Daarom is het niet te wijten aan enig probleem met ons gehoorsysteem, maar is het eerder een fysiek geluid dat als normaal wordt ervaren.

Dit betekent dat het geluid door middel van auscultatie kan worden gehoord door artsen. Dit zijn arteriële geluiden, arterioveneuze fistels en veneuze zoem. Dit type heeft een goede prognose, maar beslaat slechts 5% van de gevallen. Subjectieve tinnitus daarentegen wordt alleen door de patiënt waargenomen. Dat wil zeggen, het is de perceptie van geluiden die geen fysieke geluiden zijn.

Zoals we al zeiden, betekent dit niet dat de persoon het geluid verzint. Het is een fantoomsensatie die te wijten is aan een medische toestand in het oor of in het gehoorzenuwstelsel. Bij dit type tinnitus kunnen de oorzaken otologisch, cardiovasculair en vasculair, metabolisch, neurologisch, farmacologisch, dentaal en psychologisch zijn. Ja, psychologisch. Tinnitus kan optreden na een periode van intens emotioneel leed.

“Zorg dragen voor ons gehoor is iets waar helaas pas aan wordt gedacht als er een probleem mee is.”

-Chris Martin-

Hoe kan tinnitus het leven van mensen die er last van hebben beïnvloeden?

Nu we iets meer weten over tinnitus, kunnen we kijken naar de invloed ervan op het leven van degenen die er last van hebben. Zoals bij alles, is elk geval anders. Er zijn mensen die geen ongemak ervaren en die het als onderdeel van hun leven accepteren, zonder dat het hen in het bijzonder raakt. Ze kunnen het blokkeren, net als mensen die in grote steden wonen en de drukte om hen heen niet eens meer horen.

Maar er zijn ook mensen bij wie hun tinnitus veel negatieve emoties veroorzaakt, zoals angst, verdriet of woede. Hier komen mensen vaak in een vicieuze cirkel terecht waarin ze zich voortdurend concentreren op hun tinnitus. Ze kunnen niet anders dan eraan denken. Ze willen stoppen met het horen van het geluid, maar omdat dat niet lukt neemt hun bezorgdheid toe. De angst dat het in intensiteit zal toenemen of dat ze er niet mee zullen kunnen dealen is groot.

“Je went eraan of je wordt gek.”

-Steve Martin-

Vrouw met tinnitus

Een vicieuze cirkel

Over het algemeen kunnen deze mensen deze gedachten niet loslaten en kunnen ze niet stoppen met denken aan het geluid. Hierdoor wordt het moeilijk voor ze om nog te genieten van recreatieve en plezierige activiteiten. Het wordt een vicieuze cirkel waaraan ze niet aan kunnen ontsnappen. Hun ongemak neemt toe, evenals hun bewustzijn van hun tinnitus. Daarbij komt dat dit alles kan leiden tot slaapproblemen.

Emotionele problemen komen vaak voor bij mensen met tinnitus. Dat deze mensen niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan, betekent echter niet dat het hun eigen schuld is. Het ontbreekt ze simpelweg aan effectief gereedschap om hun emoties te reguleren en met hun tinnitus om te gaan. Om deze reden is het erg belangrijk om contact op te nemen met een psycholoog die gespecialiseerd is in de behandeling ervan. Deze zal ons helpen om de middelen te verwerven die we nodig hebben om dit frustrerende fenomeen te confronteren.

Afbeeldingen met dank aan Chris Benson, Aaron Burden en Callie Morgan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.