Lijden ligt ten grondslag aan vele psychische stoornissen

Lijden ligt ten grondslag aan vele psychische stoornissen
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Vele psychische stoornissen komen voort uit lijden. Meer specifiek: uit de betekenis die we er aan geven. Wat nog het meest interessante eraan is, is dat het niet theoretisch is.

Het is in werkelijkheid onderdeel van een psychologische techniek genaamd logotherapie. Dit focust zich op de betekenis van het menselijke bestaan, en op de zoektocht van de mens naar die betekenis.

Er is een brede verscheidenheid aan psychische stoornissen en ze zijn allemaal verschillend. Over het algemeen worden ze gekarakteriseerd door een combinatie van veranderingen in de gedachtegang, perceptie, emoties, gedrag en relaties met anderen.

Volgens de World Health Organization (WHO) zijn effectieve behandelingen tegen psychische stoornissen, die behandelingen het lijden verzachten dat ze veroorzaken.

We zouden ook moeten opmerken dat het voorkomen van psychische stoornissen nog altijd blijft toenemen. Het heeft ook significante effecten op de gezondheid van mensen en serieuze gevolgen op zowel een sociaal-economisch als mensenrechtenniveau. En dit geldt voor alle landen.

“Pijn is het gevoel. Lijden is het effect dat pijn toebrengt. Als iemand pijn kan verduren, kan diegene leven zonder lijden. Als iemand pijn kan weerstaan, kan diegene alles weerstaan. En als iemand kan leren om de pijn te beheersen, kan diegene leren om zichzelf te beheersen.”
– James Fray –

Wat is het grootste risico op psychische aandoeningen?

Een op de vier mensen zal op enig moment in hun leven te maken krijgen met een probleem met de geestelijke gezondheidWe zien de geestelijke gezondheid als een geharmoniseerde manier om jezelf te relateren aan anderen. Als het behouden van een goed sociaal niveau en een kwaliteit van leven, ongeacht in welke levensfase men zit of wat hun verwachtingen zijn.

Dit kan veranderen om uiteenlopende redenen. Het leven brengt problemen met zich mee en we reageren op de pijnlijke situaties die ze veroorzaken. Maar we zouden deze niet moeten zien als ziektes. Het zijn pas ziektes als ze een lange tijd duren of extreem intens van aard zijn.

Getatoeëerde gezicht van een man

De determinanten van geestelijke gezondheid en psychische stoornissen bevatten niet alleen individuele karakteristieken. Ze bevatten ook ons vermogen om onze gedachten, emoties, gedragingen en interacties met andere mensen te verwerken.

Daarnaast zijn er sociale, culturele, politieke, economische elementen en omgevingsfactoren. Denk aan de landelijke politiek, sociale veiligheid, kwaliteit van leven, werkomstandigheden of de sociale steun van een gemeenschap.

Andere factoren die een rol kunnen spelen bij psychische stoornissen zijn stress, genen, eten, perinatale infecties en blootstelling aan omgevingsrisico’s.

Hoe beïnvloedt lijden psychische stoornissen?

Er zijn ziektes die zich in hetzelfde tempo in bijna elke cultuur en land voordoen. Aan de andere kant zijn er enkelen die wat specifiekere oorzaken hebben.

Sommige zijn gerelateerd aan sociale, familiaire, culturele, sociaal-economische, etc. omstandigheden. Er zijn ook genetische factoren die mensen vatbaar maken voor bepaalde ziektes en factoren die gerelateerd zijn aan het geslacht.

Maar een afname van de geestelijke gezondheid is vooral significant wanneer het het product is van veel lijdenAls dit lijden de manier verandert waarop een persoon leeft, waarneemt en dingen ziet. We moeten ook opmerken dat het kan voortkomen uit verschillende bronnen, bijvoorbeeld biologische, psychologische of sociale bronnen.

Meisje met handen in het haar

We moeten ook in ons achterhoofd houden dat iedereen, op elk moment in hun leven, in de verkeerde omstandigheden terecht kan komen. Misschien zullen ze bijvoorbeeld een emotioneel probleem en enorme pijn ondergaan die hun leven direct beïnvloedt.

Maar er zijn specifieke, noodzakelijke factoren die invloed hebben op het wel of niet zijn van een psychische stoornis. Deze komen voor op vele niveau’s. Maar of het nu psychologisch, biologisch of sociaal is, nu of in het verleden, het lijden groeit zo sterk dat ze een psychisch probleem krijgen.

“Mentale pijn is minder dramatisch dan lichamelijk pijn, maar het komt vaker voor en is moeilijker te verduren.”
– C.S. Lewis –

Wellicht ook interessant voor jou
Aanpassingsstoornis: raak jij overweldigd door problemen?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Aanpassingsstoornis: raak jij overweldigd door problemen?

Wanneer je een probleem of veranderingen ervaart kun je je overweldigd voelen. Dit is niet zo raar, sterker nog, het is volkomen normaal. Zijn je s...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.