Vier tips om beter te slapen

Vier tips om beter te slapen

Laatste update: 12 juli, 2018

Gebrek aan slaap is een van de meest voorkomende problemen die er zijn. De gebruikelijke boosdoeners zijn gezondheidsgerelateerde zaken, niet genoeg tijd hebben of gewoon niet gezond slapen. Maar gelukkig, betere slaap is altijd binnen handbereik, zolang je wat moeite doet om het te bereiken volgens deze tips om beter te slapen.

Er zijn veel mensen die ontspanningstechnieken gebruiken om te slapen. Maar hoewel het een van de beste manieren is om je ‘s nachts in een rustige, vredige staat te brengen, werkt het niet voor iedereen. Je moet echt naar elk detail kijken en proberen de oplossingen te vinden die voor jou het beste werken. Daarom gaan we je een aantal andere methoden en aanbevelingen laten zien in onze tips om beter te slapen.

Waarom slaap ik niet goed?

Seizoensgebonden veranderingen

Veel mensen hebben moeite om in slaap te vallen als ze van het ene seizoen naar het andere gaan. Temperatuursveranderingen spelen daar meestal een grote rol in, net als de uren dat het buiten nog licht is. Dit zijn gewoonlijk de tijden wanneer de slapeloosheid zijn opwachting maakt en terugkerend probleem wordt.

Maar de wisseling van de seizoenen hoeft niet iedereen op dezelfde manier te beïnvloeden. In het algemeen zullen de mensen die het beïnvloedt gewoonlijk een paar weken normaal kunnen slapen. Daarna is het een kwestie van leren ontspannen en niet meer gestrest raken door de situatie.

Vrouw die niet kan slapen

Stress en angst

Hoge niveaus van stress en angst hebben een echt negatief effect als het gaat om in slaap vallen en je daarna goed uitgerust voelen. Dit komt omdat je hersenen constant alert zijn, en je niet goed laten rusten.

Een manier om met slaapproblemen in verband met stress en angst om te gaan is door te ontspannen, maar hoe doe je dat dan precies? Dingen als meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulness zijn allemaal geweldige manieren om je mentale spanningsniveau te verlagen.

Angst komt in feite voort uit bezorgdheid over de toekomst, en stress is een teken van overbelasting. Maar wacht, sinds wanneer is voortdurend nadenken over iets ooit een manier om het op te lossen? Gaat je stress omlaag als je je nachten doorbrengt door dingen rond te laten gaan in je hoofd, of gaat het juist omhoog? Geen probleem duurt eeuwig, en bijna alle problemen hebben oplossingen, maar het probleem is dat je soms niet zomaar je weg naar buiten kunt vinden.

Dus, als er na een tijdje niets verandert, of als je erger wordt, is het het beste om een deskundige op te zoeken. Soms heb je alleen een beetje hulp nodig om het hoofd te bieden aan wat je beangstigt en zorgen baart.

Blootstelling aan technologie

Het is bewezen dat overstimulatie van technologie ‘s nachts negatieve effecten kan hebben op je slaapcyclus. Een van de beste tips voor een betere nachtrust is om alles wat je hersenen in de uren vlak voordat je naar bed gaat te veel stimuleert, weg te duwen.

Als je aan niets kunt denken, is de beste oplossing om te lezen. Je hersenen worden minder gestimuleerd dan bij computers en mobiele telefoons, en het is veel gezonder. Dus ga op zoek naar een goed boek en verdwaal in een geweldig verhaal.

“Geef je dromen niet op, blijf slapen.”

-Albert Einstein-

Man met mobiele telefoon

Tips om beter te slapen

Sport beoefenen

Sporten is niet alleen heel gezond, het is ook een geweldige manier om jezelf uit te putten. Je lichaam zal zich daarna echt moe voelen en zal zich gewoon willen ontspannen. Hetzelfde gebeurt met je geest, die alle positieve effecten krijgt van de endorfines die door lichaamsbeweging worden aangemaakt.

Tijdschema’s en routines instellen

Het instellen van routines voor jezelf en het volgen ervan zal je helpen leven een veel meer georganiseerd leven te krijgen. Het zal er ook voor zorgen dat je lichaam precies weet welke uren van de dag je slaapt. Het is altijd goed om een soort ontspannende activiteit te doen (zoals luisteren naar klassieke muziek, lezen of mediteren) voordat je gaat slapen, en altijd zo dicht mogelijk bij dezelfde tijd als maar mogelijk is. Het lijkt misschien niets bijzonders, maar veel artsen gebruiken schema’s en routines met kinderen en ouderen vanwege zeer vergelijkbare redenen.

Slapende man

Neem afscheid van cafeïne

Dit is een van de moeilijkste van onze tips om beter te slapen. Je moet absoluut afscheid nemen van koffie, thee en frisdranken die cafeïne bevatten. Of je moet er op zijn minst minder van drinken, en probeer ze alleen in de ochtend te drinken. Dat maakt het veel gemakkelijker om in slaap te vallen.

‘s Nachts zijn ze helemaal uit den boze. In plaats daarvan kun je dranken zoals sap, melk, kruidenthee, of zelfs gewoon water drinken.

Vermijd lange dutjes

Veel mensen doen halverwege de dag lange dutjes. Maar hoe mooi dat ook is, als je slaapproblemen hebt moet je overwegen hiermee te stoppen. Zo ben je ‘s nachts veel slaperiger en heb je geen problemen om goed te slapen.

Zoals je ziet zijn de tips om beter te slapen goed haalbaar. Uiteindelijk is er maar één ding voor nodig: inspanningen leveren. Het veranderen van bepaalde gewoontes kan moeilijker zijn in sommige situaties dan in andere, maar het is zeker de moeite waard als je er een goede nachtrust voor terugkrijgt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.