Moeilijke mensen en de kunst om jezelf niet te verliezen

Je moet je energie sparen als het gaat om het omgaan met moeilijke mensen. Dit houdt in dat je geen inzinking krijgt en je goede gevoel van eigenwaarde houdt, zodat je niet overmand wordt door woede of frustratie.
Moeilijke mensen en de kunst om jezelf niet te verliezen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Bij moeilijke mensen draait het allemaal om argumenten, kritiek, chantage en gewoon negativiteit in hun omgeving. Onze mentale gezondheid loopt gevaar als we gedwongen worden er dagelijks mee om te gaan.

Het is namelijk niet altijd mogelijk om een gezonde afstand van hen te bewaren. Wat erger is, aan deze mensen vragen om hun houding te veranderen zou nutteloos zijn. Wat moet je doen als je met zo iemand moet werken of leven?

Het belangrijkste is om voor jezelf te zorgen. Vooral omdat mensen zijn gemaakt om zichzelf te beschermen, forten te bouwen en strategieën te bedenken om wraak te nemen of gewoon te overleven.

Maar we vergeten daarbij ons welzijn, dat voor ons het meest fundamentele is. Als we het verwaarlozen, raakt onze eigen mentale en emotionele energie op. Niet alleen dat, maar we worden ook kwetsbaar.

Iets heel opmerkelijks aan dit onderwerp is het overwegen waard. Socioloog Shira Offer van de Bar Ilan Universiteit in Israël, vertelt ons dat veel van de mensen die wij als ‘moeilijk’ beschouwen erg dicht bij ons staan (Engelse link). Je kunt bijvoorbeeld zeer veeleisende kinderen, ouders, broers of zussen hebben.

Natuurlijk willen we allemaal dat de dingen soepel verlopen en dat ons dagelijks leven met deze mensen gewoon lonend is. Dit is echter niet altijd mogelijk en daarom moet je het niet zomaar accepteren.

“Geen gif kan een positief denker doden en geen medicijn kan een negatief denker redden.”

-Boeddha-

Hoe om te gaan met moeilijke mensen en jezelf niet te verliezen

Moeilijke mensen en de kunst om jezelf niet te verliezen

Moeilijke mensen kunnen de complexiteit van hun karakter op veel verschillende manieren demonstreren. Sommigen maken ruzie over alles. Sommigen vermijden elke verantwoordelijkheid en weigeren mee te werken.

Anderen verspreiden geruchten of schilderen alles zwart af. Maar afgezien van hun persoonlijkheid, is het wat ze wel of niet doen, wat de mensen om hen heen echt beïnvloedt.

Sommige mensen hebben bijvoorbeeld geen enkel probleem met die muggenzifterige collega die jij altijd probeert te vermijden. Dit komt omdat iedereen een eigen limiet heeft en een manier om met menselijke complexiteit om te gaan.

Dus, voordat je te veel in de ban raakt van de negatieve eigenschappen van andere mensen, moet je erachter komen wat het precies aan hen is dat je dwarszit. Is het hun gebrek aan respect? Gaat het om hun houding? Is dit iets dat je om een specifieke reden triggert?

Met betrekking tot dit onderwerp heeft de eerder genoemde arts, Shira Offer, een onderzoek uitgevoerd om een aantal dingen te bewijzen. Een daarvan: we raken gestrest als we met moeilijke mensen te maken hebben.

We beginnen geleidelijk ongemak jegens hen te ervaren totdat we het punt van tolerantie bereiken. We zijn geneigd te vergeten wat we niet leuk aan hen vinden, omdat we ze koste wat het kost vermijden.

Het is echter niet altijd mogelijk om ervoor weg te rennen. Dit komt omdat we meestal gedwongen worden om te werken of samen te leven met moeilijke mensen.

Zelfzorg en ‘tweedehands’ stress

Tweedehands stress speelt een grote rol

Onderzoekers Howard Friedman en Ronald Riggio van de Universiteit van Californië, voerden een onderzoek (Engelse link) uit waarin ze praten over de impact van tweedehands stress.

Wat betekent het? En hoe verhoudt het zich tot moeilijke mensen? We vertellen het je zo. Complex, ongunstig, kritisch en veeleisend gedrag zal altijd van invloed zijn op ons als we dagelijks met zulke mensen moeten omgaan.

Dus, alleen al het kijken naar iemand die in een staat van stress verkeert, of het nu een onuitstaanbare medewerker is of een familielid dat ruzie heeft, heeft uiteindelijk invloed op je eigen zenuwstelsel. Dit is waar tweedehands stress over gaat en het heeft dus invloed op je gezondheid.

Zelfzorg zou dus je prioriteit moeten zijn wanneer je met moeilijke mensen te maken heeft. Dit is een vorm van dagelijkse oefening om de mentale spier te versterken die je tegen dergelijk gedrag zal beschermen. Daarom moet je tijd en moeite besteden aan de volgende oefeningen:

Zelfzorg om te onthouden wat je aandacht verdient en wat niet

Sommigen zeggen dat de dingen je net zoveel raken als je zelf toelaat. Hier zit veel waarheid in. Het is echter niet altijd gemakkelijk om het toe te passen op onze onmiddellijke realiteit.

We willen allemaal graag dat dingen ons niet zozeer raken, maar het is moeilijk om die gelijkmoedigheid te behouden wanneer mensen met een complexe aard onze rechten en vrijheden schenden.

In deze gevallen moeten we ook voor onze zelfzorg zorgen. Welzijn gaat namelijk ook over het stellen van grenzen en weten hoe we onszelf kunnen beschermen en zelfs verdedigen als het moet.

Welzijn gaat over weten hoe we onze emoties kunnen beheersen en belang hechten aan wat echt belangrijk is. Het gaat erom dat we niet te veel van onze kostbare aandacht besteden aan dingen die het niet verdienen.

Een duidelijk gevoel over onszelf hebben, onthouden wat onze waarden en behoeften zijn, kalm blijven en geschikte emotionele intelligentievaardigheden ontwikkelen, kunnen je helpen om veel van deze frustrerende situaties beter te beheren.

Uiteindelijk heeft iedereen wel minstens één moeilijk persoon in zijn leven. Daarom moet je leren hoe je op de juiste manier om kunt gaan met je relaties met hen om je leven gemakkelijker te maken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Shira Offer, Claude S. Fischer. Difficult People: Who Is Perceived to Be Demanding in Personal Networks and Why Are They There? American Sociological Review, 2017; 000312241773795 DOI: 10.1177/0003122417737951

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.