Mentale Jiujitsu om je negatieve denken te bestrijden

In dit artikel hebben we het over mentale Jiujitsu. Lees vooral verder!
Mentale Jiujitsu om je negatieve denken te bestrijden

Laatste update: 08 juni, 2020

Jiujitsu, ook wel bekend als de vechtkunst van de flexibiliteit, kan ook worden toegepast op je gedachteleven om je te verdedigen tegen negatieve interne dialoog en het aanvallen van gedachten die je eigenwaarde en welzijn schenden.

Mentale Jiujitsu is een oefening in reflectie waarbij je negatieve en nutteloze gedachten kunt uitschakelen. Het is een eenvoudige strategie die we allemaal zouden moeten toepassen om een voor de hand liggende reden: de meesten van ons hebben te maken met die uitputtende interne dialoog die ons potentieel graag weg erodeert.

Deze mentale oorlogen kunnen worden verminderd als je besluit om deze interessante bron te gebruiken.

Mark Twain zei, met zijn eigen unieke stijl van humor, dat zijn geest nogal wonderbaarlijk moet zijn, omdat hij er zoveel zwaarbevochten gevechten mee moest voeren om te voorkomen dat het zijn vijand zou zijn. Er zit veel waarheid in deze redenering. Mensen zijn eeuwige gevangenen van mentale redeneringen die niet altijd in hun voordeel werken.

In die interne overgroeide tuin is er een overvloed aan zinnen als “ik kan niet,” “ik moet wel” en “wat zullen anderen van me denken als ik dit doe of zeg?” Het is niet makkelijk om deze gedachten uit te schakelen of om ze uit je persoonlijke terrein te trekken, zoals je bij onkruid zou doen.

De reden is heel eenvoudig: je hebt deze gedachten al heel veel jaren. Je negatieve interne dialoog is als een vervelende reisgenoot, die je ook te veel macht hebt gegeven. Het is echter mogelijk om je ervan te bevrijden. Deze eenvoudige technieken zullen je helpen om deze nodige taak uit te voeren.

Misschien ben je arm, misschien zijn je schoenen kapot, maar je geest is een paleis.

-Frank McCourt-

Een vrouw met de reflectie van een bos over haar hoofd

Drie strategieën mentale Jiujitsu om de negatieve interne dialoog te deactiveren

Jiujitsu is een Japanse vechtkunst die gebruik maakt van een grote verscheidenheid aan aanvals- en verdedigingsstrategieën. Het uiteindelijke doel is om geen wapens in welke vorm dan ook te gebruiken. Japanse krijgers gebruikten deze technieken om gewapende en zwaar gepantserde Samoerai aan te pakken.

Er wordt ook gezegd dat het een van de meest effectieve vechtsporten is. Het doel is om ervoor te zorgen dat de tegenstander zich overgeeft, maar zonder onnodig of extreem geweld te gebruiken.

Daarom wordt Jiujitsu ook wel de kunst van de zachtheid of flexibiliteit genoemd. De aanpak van deze praktijk is echt nuttig voor het omgaan met onze negatieve interne dialoog. Dit is waar het mentale Jiujitsu uit bestaat:

1. Meer rust, minder zelfboycot

Als we ons regelmatig inzetten voor iets als meditatie of Jiujitsu, zal dit leiden tot minstens één resultaat: negatieve emoties worden minder, en we voelen ons rustiger en meer gefocust.

Een van de doelen van het mentale Jiujitsu is het bereiken van een intern evenwicht. Deze balans zal erop gericht zijn om je “agressieve” negatieve gedachten te verminderen, inclusief zelfboycot, zelfkritiek of het typische ‘ik kan niet’ of ‘dit is niet voor mij’.

Er is één interessant aspect waar je rekening mee moet houden. Dr. Jason Moser heeft in een studie die hij aan de Universiteit van Michigan heeft uitgevoerd, uitgelegd dat je bij het beheren en uitschakelen van de negatieve interne dialoog gebruik moet maken van de derde persoon.

In je mentaal vermoeiende universum is het gebruikelijk dat je altijd met jezelf praat in de eerste persoon. Wanneer je echter gebruik gaat maken van de derde persoon, dan is er plotseling een andere stem die met gezag naar voren komt. Deze stem kan echt dingen veranderen en indruk maken op ons leven.

Sommige zinnen die heel nuttig kunnen zijn, zijn dat wel: “kalmeer jezelf en focus,” “stel jezelf niet in vraag of bekritiseer jezelf,” “waardeer alles wat je doet meer.”

2. De kunst van het immobiliseren wat je niet meer nodig hebt

Vechtkunsten proberen andere mensen niet te schaden of neer te slaan. Wat je probeert te doen is ze te immobiliseren en te voorkomen dat ze agressief tegen je optreden.

Daarnaast zul je deze strategie zeer nuttig vinden in je dagelijkse mentale Jiujitsu-oefeningen. Een andere naam hiervoor is psychologische kata. Wat je eerst moet doen, is detecteren welke gedachten je op een bepaald moment niet helpen. Soms, bijvoorbeeld, overdrijf je de zelfkritiek.

Je moet jezelf af en toe wel eens bekritiseren, bijvoorbeeld om je bewust te worden van de dingen die je verkeerd hebt gedaan, en om jezelf te helpen verbeteren en dingen beter te doen.

Er zijn echter momenten dat de stem van de kritiek constant en bijna obsessief is. In deze gevallen moet je mentale Jiujitsu toepassen om het te immobiliseren, het vast te pakken en de onophoudelijke negatieve activiteit te stoppen.

Je kunt zoiets zeggen als het volgende: “Ik zeg je dat het nu niet het moment is. Je hebt de grens overschreden met al je vragen en de manier waarop je me kleineert. Stop met me te bekritiseren; doe het alleen als het echt nodig en nuttig is. De enige kritiek die ik ga accepteren is datgene wat me zal helpen om te groeien en te leren.”

Een tekening van een man met een cirkel op zijn hoofd

3. Breek de gedachten die je kwetsen af

De derde mentale Jiujitsu-strategie vereist dat je krachtiger bent. Het doel is duidelijk: het afbreken van de nutteloze redenering. Het afbreken van de ideeën die je immobiliseren is ook nodig, evenals het wegwerken van alles wat ons pijn doet en ons vermogen om gelukkig, vrij en emotioneel volwassen te zijn vertraagt.

Hoe kun je negatief denken afbreken? Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Detecteer de schadelijke gedachten die je welzijn beïnvloeden.
 • Confronteer ze en zet zinnen als “Ga maar niet naar dat sollicitatiegesprek, ze zullen je toch niet aannemen, het is het niet waard” in:
  • Is er een echte reden waarom ze me niet zouden aannemen?
  • Wat is er mis met gewoon proberen?
  • Wat is erger: de moeite hebben genomen of thuis blijven zitten, gevangen in mijn angsten en onzekerheid?
 • Zet het opzij, breek het af en vervang het: Het idee dat het niet de moeite waard is om naar dat gesprek te gaan is helemaal niet nuttig voor me. Daarom laat ik het niet langer mijn gedachten beheersen. In plaats daarvan ga ik het vervangen door een andere gedachten: “Ik ga naar dat interview, ik zal mijn best doen, ik zal me op mijn gemak voelen, en ik zal op mezelf vertrouwen. Op die manier kan ik trots zijn op wat ik heb gedaan.”

Tot slot, zoals je kunt zien, kan mentale Jiujitsu echt nuttig zijn als je dagelijks aan deze strategieën werkt. Door tijd en moeite te investeren in het cultiveren van een meer gezonde, zelfverzekerde houding, vrij van irrationeel denken, zullen we een gelukkiger en gezondere kijk op het leven hebben. Wellicht ook interessant voor jou

Omgaan met giftige mensen door mentale karate
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Omgaan met giftige mensen door mentale karate

Eerder dit jaar is de psycholoog en auteur Bernabé Tierno overleden. Hij was 75 jaar oud en vocht tegen botkanker. Hij leerde ons over mentale kara... • Tod, D., Hardy, J., & Oliver, E. (2016). Effects of Self-Talk: A Systematic Review. Journal of Sport and Exercise Psychology33(5), 666–687. https://doi.org/10.1123/jsep.33.5.666
 • Hughes, J. S., Gourley, M. K., Madson, L., & Blanc, K. le. (2011). Stress and Coping Activity:Reframing Negative Thoughts. Teaching of Psychology38(1), 36–39. https://doi.org/10.1177/0098628310390852
 • Moser, JS, Dougherty, A., Mattson, WI, Katz, B., Moran, TP, Guevarra, D.,… Kross, E. (2017). El diálogo interno en tercera persona facilita la regulación de las emociones sin comprometer el control cognitivo: evidencia convergente de ERP y fMRI. Informes científicos , 7 (1). https://doi.org/10.1038/s41598-017-04047-3

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.