The Wolf of Wall Street, een film over ambitie en macht

The Wolf of Wall Street, een film over ambitie en macht
Leah Padalino

Geschreven en geverifieerd door filmrecensent Leah Padalino.

Laatste update: 27 december, 2022

The Wolf of Wall Street  (2013) is een Amerikaanse film van de regisseur Martin Scorsese. Leonardo DiCaprio  speelt de hoofdrol. Het is een lange film. Toch heeft The Wolf of Wall Street een snel en gedreven tempo. Wanneer het lijkt alsof de film eindigt en er niets meer kan gebeuren, verrast de film ons toch opnieuw. Elke verrassing is zelfs nog waanzinniger dan de vorige. Alles is echter heel reëel.

Scorsese is een bekende regisseur. Hij heeft veel geweldige films geregisseerd. Voorbeelden zijn Taxi Driver, Raging Bull, Goodfellas, Casino en The Aviator. Er zijn nog een oneindig aantal filmtitels die zijn naam dragen.

Velen van ons kunnen misschien vinden dat deze film veel te lang duurt. De waarheid is echter dat Scorsese zijn doelstellingen bereikt. Hij wilde een aspect van de Amerikaanse maatschappij ontmaskeren. Scorsese wou ons immers de echte roedel wolven laten zien die Wall Street bewonen.

Jordan Belfort, inspiratiebron voor The Wolf of Wall Street

Hoe onrealistisch de film misschien lijkt, het is gebaseerd op de memoires van Jordan Belfort. Hij is een makelaar die beschuldigd werd van een enorm aantal misdaden waarbij hij geld verduisterd had. Later wijdde hij zich aan het geven van conferenties waar hij de fouten uit zijn verleden en de moraal in de zakenwereld besprak.

De beroemde acteur Leonardo DiCaprio had op dat moment nog steeds geen Oscar gewonnen. Hij belichaamt dit charismatische en invloedrijke personage. In sommige scènes slaagt hij er echt in de kijkers omver te blazen. Hij zorgt er ook voor dat ze de moraal van deze wolf van Wall Street in twijfel trekken.

“Jordan Belfort is net een soort gestoorde Robin Hood die steelt van de rijken en geeft aan zichzelf en aan zijn vrolijke bende makelaars.”

-The Wolf of Wall Street-

De persoonlijkheid van de makelaar

De film begint met de jonge Jordan Belfort. Hij is pas gehuwd en begint dieper in de beurswereld te graven. Je kan snel zien dat Jordan een uitzonderlijk talent voor dit soort werk heeft. Hoewel hij niet veel over de zakenwereld weet, verwezenlijkt hij op professioneel vlak grote dingen op korte tijd.

Jordan is ervan overtuigd dat hij weet hoe hij rijk kan worden. Hij denkt dat hij weet hoe hij in de beurswereld een echt ‘grote vis’ kan worden. Hij start heel snel zijn eigen bedrijf. Daarna begint hij aandelen van een lage kwaliteit te verkopen. Hij licht mensen op door te profiteren van hun gebrek aan marktkennis.

Uiteindelijk verkoopt hij aandelen aan de rijkste mensen in de Verenigde Staten. Dit bedrijf groeit met een verbazingwekkende snelheid. Uiteraard stijgt ook zijn inkomen. Hij wordt zelfs geïnterviewd door het tijdsschrift Forbes. Ze geven hem de bijnaam “The Wolf of Wall Street.”

De overtuigingskracht van de makelaar

Allerlei vormen van buitensporigheden

Wat eist Jordan van zijn werknemers? Hij is niet echt geïnteresseerd in hun academische opleiding. Hun talent om mensen te overtuigen is belangrijk. Wat van belang is, is immers verkopen, verkopen en verkopen.

Hij slaagt er ook in zijn toekomstige werknemers ervan te overtuigen dat ze rijk zullen zijn. Die rijkdom zal hen gelukkig maken. Ze zullen de beste auto en het beste huis kunnen kopen. Ze zullen ook de beste vrouw hebben. Hun leven zal vervuld zijn van eindeloze luxe en overdaad.

Zijn leiderschap en zijn geweldige communicatiekracht maken van Jordan de perfecte makelaar. Hij is een man zonder scrupules en mist elke vorm van ethiek en empathie. Het enige dat hem interesseert, is zijn zakken vullen. Jordan is dronken van macht.

Dit alles zal ertoe leiden dat hij uiteindelijk zijn vrouw verlaat en een jonger model huwt. Het is interessant om te zien hoe hij verandert naarmate de tijd verstrijkt. We kunnen toch duidelijk zien wat zijn voornaamste motivering is. Dat zijn concurrentiestrijd, ambitie, macht, geld en status.

De duistere kant

De personages van Scorsese hebben dus geen scrupules. Ze maken zich geen zorgen dat ze anderen mishandelen, op hen trappen of hen saboteren om hun doelen te bereiken. Sommige scènes zijn echt verontrustend. Er is bijvoorbeeld een scène waarin een werknemer toelaat dat ze haar hoofd scheren om geld te krijgen.

We zien ook gewelddadige scènes met drugsgebruik en een orgie die in een vliegtuig plaatsvindt. Het lijkt alsof deze personages geen grenzen hebben. Ze hebben geld en macht maar willen altijd maar meer. Hun ambitie is zo sterk dat ze verslaafd worden.

Te midden van al de chaos en de stress van de beurswereld geeft Jordan zijn werknemers bepaalde dingen. Hij geeft hen adrenaline en ‘geluk’. Door zijn bedrijf te veranderen in een echte show waar alles mogelijk is, slaagt hij erin dit te doen.

Prostituees, drugs, feestjes, geld dat in het rond vliegt… Alles, absoluut alles wordt ingeschakeld zodat zijn werknemers in een euforische toestand komen. Dit zal hen immers nog ambitieuzer maken. Uiteindelijk zullen ze echte haaien worden. Ze zullen iedereen verscheuren alleen maar om te krijgen wat ze willen.

“Mijn naam is Jordan Belfort. Ik ben een voormalig lid van de middenklasse en grootgebracht door twee boekhouders in een piepklein appartement in Bayside, Queens. Het jaar waarin ik 26 werd, verdiende ik, als hoofd van mijn eigen makelaarsbedrijf 49 miljoen dollar, wat me echt kwaad maakte omdat het drie te weinig was voor een miljoen per week.”

-The Wolf of Wall Street-

Ambitie, geld en buitensporigheden

Geld, drugs, vrouwen en macht

The Wolf of Wall Street toont ons de andere kant van de wereld van financiën, globalisatie en kapitalisme. Deze film toont ons specifiek de wereld van de machtigste mensen. Jordan, een kerel uit de middenklasse, opent een pad naar een wereld die voor de meeste stervelingen onbereikbaar lijkt. Bovendien wordt hij de grootste haai in het bassin.

Is Jordan een genie? We kunnen niet ontkennen dat hij een aangeboren talent heeft en geweldige communicatieve vaardigheden bezit. Zijn ambitie zal hem er echter toe aanzetten om alle ethische grenzen die we maar kunnen bedenken, te overschrijden.

Al dit professioneel succes, het omgaan met twijfelachtige onwettige praktijken en het snelle tempo zijn niet gemakkelijk bij te houden. Het is dus niet vreemd dat Jordan zijn toevlucht nam tot drugs om wakker te blijven.

Hij is omringd door een wereld van buitensporigheden. Hij zal dan ook ongelooflijk ver gaan. Alles in zijn leven is gevuld met overdaad: werk, seks en zelfs zijn gezinsleven.

Drugs en verval

Drugs en dan vooral cocaïne samen met onbegrensde seks verschaffen Jordan de energie die hij nodig heeft voor zijn werk. Hij denkt dat hij onoverwinnelijk is. Om die reden biedt hij ook zijn werknemers hetzelfde aan. Toch zijn deze vervoering en euforie slechts tijdelijk. Op lange termijn gaat zijn leven achteruit.

Geld, macht, drugs en vrouwen

In dit geval lijken de leden van de maffia zich dus in das en pak te kleden. Ze bezitten jachten en villa’s. In plaats van pistolen hebben ze telefoons. Ambitie verandert Jordan in een man die hongert naar macht en geld.

Het is precies al dat geld dat hem motiveert om zichzelf in een irreële en irrationele wereld te storten. In deze wereld zijn zijn persoonlijke relaties bijna onbestaand.

In het leven van Jordan is alles een truc. Hij kan alles kopen en alles is toegelaten, zelfs vrouwen. Ze zullen als voorwerpen beschouwd worden en alleen verbannen worden naar het rijk van de seks. In zijn leven bestaan er geen doelen die je niet kan bereiken. Jordan heeft het volle vertrouwen in zichzelf. Hij weet dat hij alles kan krijgen waarop hij zijn zinnen zet.

“Het enige dat tussen jou en jouw doel staat, is hetzelfde oude verhaal dat jij jezelf blijft vertellen over waarom je jouw doel niet kan bereiken.”

-Jordan Belfort-

The Wolf of Wall Street toont ons de andere kant van de financiële wereld. Dit is de wereld van Wall Street. Deze film laat onze kennismaken met een personage voor dat bij ons vele vragen oproept. Het leert ons ook vele belangrijke lessen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.