Drie tijden in je relatie: tijd voor jou, mij en ons

Eén van de basisingrediënten van een gezonde relatie is wederzijds respect. Het is belangrijk dat partners elkaar de tijd voor zichzelf gunnen. 
Drie tijden in je relatie: tijd voor jou, mij en ons
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Eén van de belangrijkste ingrediënten voor een gezonde relatie is wederzijds respect. Er zijn verschillende manieren om te laten zien dat je jouw partner begrijpt. En één daarvan is dat je hun gedachten, gevoelens en gedrag deelt of accepteert. Maar wellicht het belangrijkste bewijs van dat respect is wanneer stellen rekening houden met de drie tijden in de relatie: tijd voor jou, voor mij, en voor ons.

Soms, door sleur,  of door de zorg voor de kinderen, gebrek aan tijd, of puur egoïsme, negeer je je eigen behoeften weleens en kies je voor routine. Met andere woorden, voor het absoluut hoognodige. Je bent bijvoorbeeld helemaal ondergesneeuwd door je verantwoordelijkheden en de bezigheden van alledag kosten al je tijd.

Dit kan van invloed zijn op de tijd voor jezelf of de tijd die je samen met je partner doorbrengt. Desalniettemin, weten hoe je deze vicieuze cirkel kunt vermijden is essentieel om de basis van je romantische relatie te verstevigen. Laten we eens een kijkje nemen bij de “drie tijden” in een relatie.

Tijd voor jou

Normaal gesproken is “ik heb wat tijd voor mezelf nodig” één van de engste dingen die je zult horen binnen een relatie. Je hoort dit van je partner en je alarmbellen gaan ogenblikkelijk rinkelen. De vragen buitelen door je hoofd: “Houdt hij niet meer van me?”, “Wil hij het uitmaken?”, “Ben ik saai?” of “Is er een ander?”

Man en vrouw houden handen vast

Het klopt dat een paar weken apart een relatie kan redden of zelfs volledig veranderen. Maar zelfs dan zou je kunnen proberen om het nooit zo dichtbij dit breekpunt te laten komen. Om dit te doen, zul je de persoon waarmee je je leven deelt moeten begrijpen en hem echt goed moeten leren kennen.

Enkele vragen die je hem bijvoorbeeld kun stellen, zijn: “Wat zijn je hobby’s?”, “Vind je het leuk om te fietsen, lezen, wandelen of samen te gaan winkelen” of “Als je gestrest bent, hoe raak je dan die opgebouwde spanning weer kwijt?”

Het moeilijkste is meestal niet om erachter te komen wat je partner leuk vindt. Integendeel, het moeilijkste is juist het punt waarop je accepteert dat hij andere dingen leuk vindt dan jij. Je zou niet tussenbeide moeten komen of hem daarin beperken maar je zou juist zijn enthousiasme moeten aanmoedigen.

Ruimte

Als je weet dat je partner het leuk vindt om met zijn vrienden uit te gaan en gezellig met hen te kletsen, geef hem dan die ruimte. Het is niet goed voor je relatie als je boos wordt, koud reageert, of spanning creëert als hij je vertelt dat hij er een avondje uit wil.

Ook is het niet erg gepast om jaloezie te tonen of hem te laten kiezen tussen jou en zijn vrienden. Als hij iets voor zichzelf wil doen, dan betekent dat niet dat hij niet van je houdt. Het betekent alleen dat hij een beetje ruimte nodig heeft.

Me-time

Net zoals je moet respecteren dat hij tijd voor zichzelf nodig kan hebben, moet je ook rekening houden met jouw eigen behoeften. Maak niet de fout om jezelf tekort te doen. Momenten waar jij van geniet zijn als een frisse bries en hebben een positief effect op je welzijn. Als jij niet lekker in je vel zit, kun je ook je partner niet goed steunen.

Door sleur kan een relatie doodbloeden, zeker als oprechte tekenen van liefde en aanrakingen geen onderdeel zijn van de dagelijkse gewoontes. Deze maken een verschil en versterken de basis van de relatie wanneer het te verduren krijgt van problemen of de tand des tijds.

We zien dat veel mensen hun vertrouwde kringetje achterlaten, of negeren, wanneer zij een nieuwe relatie beginnen. Als jullie nou elk je eigen vrienden, baan en hobby’s hadden voordat je elkaar leerde kennen, waarom zou daar zo weinig van overblijven?

Balans

Het is zo belangrijk om de leuke dingen die je samen doet te combineren met dingen die jou persoonlijk gelukkig maken. Je kunt van beide genieten. Ook kun je leren om dit te blijven doen, zelfs als er obstakels in de weg komen. De oplossing is om balans te vinden tussen tijd voor jullie samen en tijd voor jou. Deze balans kan de relatie helpen zich verder te ontwikkelen.

Ook al heb je beiden besloten om dit gezamenlijk avontuur aan te gaan, dat betekent niet dat je alles samen moet doen. Het is erg gezond om energie op te doen met de dingen die jij leuk vindt. En dat zijn precies de dingen waardoor jij de energie krijgt om je partner door moeilijke tijden te steunen.

Tijd voor ons

Tijd voor jou samen naar de zonsondergang kijken

Relaties zijn geen cactussen die je maar één keer per maand water hoeft te geven. Als we een vergelijking met planten gaan maken, dan zou dat zijn met een gevoeligere plant die veel vaker zorg en aandacht nodig heeft.

Een relatie vergt iedere dag aandacht. Doe je dat niet, dan sterft het langzaam af. Het is zelfs zo dat één van de meestvoorkomende redenen dat een relatie eindigt, het feit is dat koppels te weinig tijd samen doorbrengen.

Elkaar aanraken, aandacht voor elkaar en de details en lieve gebaren zouden geen uitzondering op de dagelijkse routine moeten zijn. In plaats daarvan zouden ze deel moeten uitmaken van het instructieboekje voor het dagelijkse onderhoud van je relatie.

Maar wees voorzichtig. Kwantiteit is hierbij net zo belangrijk als kwaliteit. Een klein momentje waarin je samen even kunt lachen of kunt praten kan misschien wel waardevoller zijn dan langer samen zijn, maar met minder diepgang.

Zoals we kunnen zien, is het welzijn van de relatie afhankelijk van de drie tijden. Je zou moeten streven naar harmonie tussen de drie: tijd voor jou, voor mij en ons. Het doel is om een balans te krijgen waarbij jullie je beiden lekker voelen. En er is niets fijner dan samen te praten over de basis van deze stilzwijgende overeenkomst.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.