Leren liefhebben in evenwichtige en gezonde relaties

Autonomie, actief luisteren en veel empathie zijn enkele van de belangrijkste elementen voor het opbouwen van een gezonde relatie.
Leren liefhebben in evenwichtige en gezonde relaties
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 10 februari, 2024

Is dit een voorbeeld van evenwichtige en gezonde relaties? Twee vreemden passeren elkaar in een trein. Hun ogen ontmoeten elkaar en de magie is er onmiddellijk. Maar een reeks tegenslagen scheidt ze. Hun families staan op gespannen voet met elkaar. Ze vinden banen in verschillende steden. Maar uiteindelijk voert één van de twee een heroïsche daad uit en weet ze weer samen te brengen. Tegen alle verwachtingen in. En ze leefden nog lang en gelukkig. 

Klinkt dat goed voor jou? Het zou de plot kunnen zijn van één van de vele romantische films die elk jaar overal ter wereld verschijnen. Passen deze verhalen nu eigenlijk in een realistisch idee van wat liefde is? Bevorderen ze evenwichtige en gezonde relaties of leiden ze tot toxische en afhankelijke relaties?

“Nooit boven jou. Nooit onder jou. Altijd naast jou.”

Walter Winchell

Hoe beïnvloedt de maatschappij evenwichtige en gezonde relaties?

In de eerste plaats is het belangrijk dat we wakker geschud worden t.o.v. de idealen van de romantische liefde die ons sinds onze kindertijd omsingeld hebben. Hoewel het onbelangrijk lijkt, is de realiteit dat liedjes, verhalen en films ons onrealistische verhalen hebben geleerd over hoe een relatie hoort te zijn. De maatschappij treedt op als medeplichtige bij het verspreiden van deze verhalen.

“Liefde claimt geen bezit, maar geeft vrijheid.”

– Rabindranath Tagore –

Koppel dat ontspant

Naarmate we groeien, hebben we een idee van wat het is om verliefd te worden en wat we moeten verwachten als dat gebeurt. Bovendien krijgen we een idee van hoe we moeten handelen en tot wie we ons aangetrokken moeten voelen. Wie heeft bijvoorbeeld gezegd dat dunnere mensen aantrekkelijker zijn? Dat was eeuwen geleden niet de ‘waarheid’.

Het valt niet te ontkennen: cultuur en opvoeding hebben een onmiskenbare invloed op het soort relatie dat we hebben. Daarom is het belangrijk om de huidige situatie te veranderen. Degenen waar liefde, op zichzelf, alles de moeite waard maakt. Ze zeggen dat als we verliefd worden, het voor altijd zal zijn en dat we alles moeten geven om liefde te vinden. Anders betekent dit dat we gefaald hebben.

Het populaire geloof is dat de persoon die verondersteld wordt “onze betere helft” te zijn ons aanvult, en niemand zal ooit in staat zijn om die rol te vervullen als we ze ooit kwijtraken. Dus doen we er alles aan om onze partner bij ons te houden.

In plaats van evenwichtige en gezonde relaties creëert dit toxische relaties waarin emotionele afhankelijkheid tot het uiterste groeit. Iedereen moet zijn vorige leven volledig vergeten en nu alleen dingen samen doen. Maar is dat echt liefde?

De sleutel tot evenwichtige relaties: verbeterde onafhankelijkheid

In een toxische relatie worden de gezondheid en het geluk van de ander boven die van jezelf geplaatst. Jaloezie wordt aangemoedigd, net als het verwaarlozen van vrienden en familie om meer tijd door te brengen met uitsluitend de partner.

Deze toxische, afhankelijke relaties veroorzaken alleen pijn op alle gebieden van het leven. Ze kunnen zelfs leiden tot situaties van misbruik. Daarom is het van cruciaal belang dat we deze romantische overtuigingen over liefde uitwisselen voor meer realistische.

“Geen enkele partner in een liefdesrelatie moet het gevoel hebben dat hij een essentieel deel van zichzelf moet opgeven om het haalbaar te maken.”

– Mary Sarton –

Dus als we evenwichtige en gezonde relaties willen, moeten we ze goed behandelen. We moeten ons ervan bewust zijn dat wanneer we verliefd worden op iemand, we niet met hen moeten versmelten om één enkel wezen te worden. Elke persoon heeft nog steeds rechten en behoeften die niet uitsluitend in de relatie hoeven te worden bevredigd.

Handen vasthouden

Een gezonde balans vinden

Natuurlijk moet je je op je gemak voelen samen, echte, intieme tijden delen en het vertrouwen opbouwen dat de banden van liefde vormt. Het verschil ligt in de wetenschap dat je niet alles samen hoeft te doen. Dat het mogelijk is om onafhankelijk te zijn en toch een evenwichtige en gezonde relatie te hebben.

Daarom moeten we gezonde grenzen stellen en werken aan vertrouwen en openheid, terwijl we tegelijkertijd onze eigen individualiteit en vrijheid behouden. Elke persoon moet zich in staat voelen om tijd met anderen door te brengen of alleen.

Kort gezegd, bestaat het uit geven, maar ook weten hoe te ontvangen. Het is het vinden van een balans waarbij elke helft een gevoel van gezondheid en geluk voelt, zowel individueel als binnen de relatie. Liefde is ook iets dat je leert!

Afbeeldingen met dank aan Anthony Mapp, Ezra Jeffry en Jen Palmer. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.