We moeten niet vergeten om tijd voor onszelf te nemen

We moeten niet vergeten om tijd voor onszelf te nemen
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Vandaag de dag hebben we zo veel verplichtingen en hebben we het zo druk dat we aan het einde van de week vaak uitgeput zijn. Dit is zorgwekkend. Deze gewoonte zorgt ervoor dat we geen tijd hebben om te rusten en te ontspannen, laat staan dat we tijd voor onszelf hebben.

Veel van ons gaan te veel verplichtingen aan. Hoewel we denken dat we het juiste doen door bezig te zijn met zoveel dingen, moeten we onszelf en onze behoeften op de eerste plaats zetten.

Het is zo makkelijk voor ons om het idee te hebben dat we iedere vergadering of ontmoeting moeten bijwonen omdat we bang zijn dat we anders iets missen. Misschien krijgen we geen promotie als we een vergadering overslaan, of worden we niet meer opgenomen in de sociale kring van onze collega’s.

Wat we moeten doen als we ons zo voelen, is reflecteren waarom we ons hier zo rot over voelen. Als we alle vergaderingen bijwonen waarvoor we uitgenodigd worden, kan dat ook betekenen dat we niet assertief genoeg zijn. Het kan zijn dat we gewoon geen ‘nee’ kunnen zeggen. We moeten niet bang zijn om nee te zeggen als dat nodig is.

Andere redenen waarom we ons schuldig voelen als we een vergadering afzeggen is omdat we het gevoel hebben dat we anderen tevreden moeten stellen of omdat we niet alleen willen zijn.

Sociale verplichtingen en stress

Meerdere onderzoeken waarschuwen dat het aantal sociale verplichtingen dat we vandaag de dag bijwonen veel hoger is dan dat van onze ouders.

In plaats van gebruik te maken van onze vrije tijd en rust te nemen om bij te komen van de stress van de afgelopen week, voegen we nog meer stress toe aan ons leven. Dit gebeurt gewoon door een gebrek aan kennis of een verlangen om bij een groep te horen.

De kwaliteit van het leven van iemand is direct verbonden met zijn verplichtingen aan zichzelf, ongeacht waar hij werkt, of hoeveel hij verdient.

Vrouw met hoofdpijn

We moeten tijd voor onszelf nemen

Wie willen we precies tevreden stellen met al deze sociale verplichtingen? Onszelf of anderen? Het beantwoorden van die vraag met volledige eerlijkheid kan ons een heleboel stress en ongemak besparen.

Verplicht jezelf om dingen te doen die jou gelukkig maken. Gebruik je vrije tijd voor je eigen plezier.

Soms moet je je eigen leven prioriteren en gewoon nee zeggen. We kunnen niet aan de verwachtingen van iedereen voldoen. Als we alleen proberen om anderen gelukkig te maken, hoe kunnen we dan gelukkig worden met onszelf.

Het betekent niet dat we onszelf moeten isoleren en ons moeten verwijderen van onze vriendengroep. Het betekent dat we een gezonde band moeten onderhouden terwijl we ook ruimte voor onszelf overhouden.

Onze grootste verplichting is de verplichting die we aangaan met onszelf.

Vrijetijdssyndroom

We hebben vrije tijd nodig om een gelukkig leven te leiden en stress te verminderen. Onze hersenen moeten zich kunnen loskoppelen voor een aantal uren, zodat ze niet meer zo hard hoeven te werken.

Daarom zijn vrijetijdsactiviteiten een goed alternatief om te rusten en plezier te hebben. Vrije tijd kan echter ook een bron van stress, onzekerheid en zelf een andere verplichting voor ons worden.

Ontspannen vrouw ligt op de bank

De Nederlands psycholoog Ad Vingerhoets, een professor aan de Universiteit van Tilburg, besloot om een van zijn eigen persoonlijke problemen te analyseren. Hij was nooit ziek, alleen tijdens de weekeinden.

Voor zijn onderzoek vroeg hij andere mensen of zij dit ook meemaakten. Hij ontdekte dat hij niet de enige was die dit zo ervoer. Andere mensen werden ook ziek tijdens de zomervakantie, met kerst, of op vrijdag.

Het veranderen van gewoonten is soms alles behalve ontspannend. Het kan zelfs angst veroorzaken.

Aan de andere kant stelt psycholoog Maria Jesus Gonzalez dat het niet om een echte ziekte gaat. Zij zegt dat de geneeskunde het probleem niet voldoende heeft onderzocht, en er is ook geen specifiek behandelplan. Vandaag de dag weten we echter dat stress het immuunsysteem aantast. Dit vrijetijdssyndroom is gewoon een andere manier van het ervaren van angst.

Om van onze vrije tijd en ontspanning te kunnen genieten, moeten we realistisch zijn met onszelf en de activiteiten die we kunnen ondernemen. We moeten een redelijke planning hebben, en geen activiteiten doen zonder plan. Het is belangrijk dat we niet vergeten hoe belangrijk deze momenten van rust en niets doen zijn. Verplicht jezelf aan jezelf.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.