Leer hoe je jouw emotioneel immuunsysteem sterker kan maken

Leer hoe je jouw emotioneel immuunsysteem sterker kan maken
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 13 december, 2018

De wetenschap heeft het bewezen en wij bewijzen het zelf elke dag. Emoties zijn besmettelijk. Het meest extreme voorbeeld zijn menselijke stormlopen. Enkele mensen beginnen te schreeuwen en te rennen. Paniek ontstaat dan en zonder na te denken vormen mensen een stormloop. Dat is slechts één reden waarom het zo belangrijk is dat jij jouw emotioneel immuunsysteem sterker maakt.

Laten we nu afstand nemen van de extreme voorbeelden als het voorbeeld dat we net gegeven hebben. Er bestaan ook dagelijkse bewijzen dat emotionele toestanden besmettelijk zijn. Dat is een gevolg van de spiegelneuronen.

Ze bootsen de emoties van andere mensen na en maken ze tot de jouwe. Dat is ook de reden dat groepen zoveel invloed op ons als individu hebben. Het is ook de reden waarom een goed emotioneel immuunsysteem je beste verdediging is.

“Net als besmetting met ziekte ziekte veroorzaakt, kan besmetting met vertrouwen vertrouwen creëren.”

Marianne Moore

Sommige mensen worden echter minder beïnvloed door de gemoedsstemming van een groep. Ze kunnen eigenlijk gewoon hetzelfde blijven ongeacht hoe de groep zich voelt.

Het vermogen om aan deze invloeden weerstand te bieden hangt veel af van jouw emotioneel immuunsysteem. Als dit systeem sterk is, dan zal je onafhankelijker zijn. Is het zwak, dan zal een groep jou gemakkelijker besmetten.

Bewustzijn versterkt jouw emotioneel immuunsysteem

Het is vanzelfsprekend goed dat je de vreugde en het optimisme van andere mensen jou laat beïnvloeden. Wat niet zo geweldig is, is dat je toelaat dat andere mensen hun stress, verveling of pessimisme op jou overbrengen. Helaas verspreiden sommige negatieve emoties (zoals angstgevoelens) zich veel gemakkelijker dan positieve.

Er is één manier waarop je jouw emotioneel immuunsysteem sterker kan maken. Het zal je ook helpen om niet toe te laten dat het humeur van andere mensen jouw humeur onder controle krijgt. Je moet beginnen met naar jezelf te kijken. Wat zijn de voornaamste emoties die jij in het dagelijks leven ervaart? Welke emoties breng jij over op andere mensen?

Wees je bewust van jouw emotioneel immuunsysteem

Overdrijf de signalen van een goed humeur

De beste manier waarop je kan beginnen, is door je in te zetten om meer controle over jouw emoties te verwerven. Om dat te doen bestaat er eigenlijk geen betere manier dan jezelf een duwtje te geven in de richting van positieve gemoedsstemmingen. Dit soort houding zal jou sterker maken.

Een eenvoudige techniek is om een beetje te overdrijven. Glimlach, ook al heb je daar geen zin in. Bedank het leven en het universum voor alles, ook al is het alleen maar voor de kleine dingen in jouw dagelijks leven. Wees extra vriendelijk tegen de mensen bij wie je meestal niet vriendelijk bent. Dit alles zal helpen om jouw emotioneel immuunsysteem sterker te maken.

Vermijd kritiek en strijd niet om de macht

Niets is giftiger voor je emoties dan kritiek geven op andere mensen en roddelen. Het is een heel negatief gebruik van je tijd. De ene dag ben jij de persoon die hen dit aandoet. De volgende dag zijn zij de personen die jou treffen. Probeer te vermijden om een negatieve, onvriendelijke sfeer te scheppen.

Strijden om zinloze macht is ook heel uitputtend. Je boven andere mensen stellen heeft niet meer waarde dan ondergeschikt zijn aan hen. Hoe hoog je ook klimt, er zal altijd iemand boven jou staan. Dat is onvermijdelijk.

Je gaat de strijd aan om bevelen te kunnen geven of te voorkomen dat andere mensen jou bevelen geven. Het enige wat je dan doet, is je levensenergie verspillen. Bovendien laat je je dan alleen maar omringen door een stevige, negatieve sfeer.

Vermijd kritiek

Concentreer je op wat je goed doet

De beste manier om jouw emotioneel immuunsysteem sterker te maken is door jezelf om te vormen tot een soort bevorderaar van positieve emoties en opbeurende gemoedstoestanden. Wat is dan de beste manier om dit te doen? Concentreer je op alle goede delen van je zelf zoals je persoonlijkheid, je daden enzovoort.

Zonder het zelfs te beseffen zal het humeur van andere mensen beginnen overeen te stemmen met jouw positieve houding. Het zal bijna onzichtbaar zijn. Je zal ook niet moeten proberen het te laten gebeuren. Je zal spontaan het beste in andere mensen beginnen te zien.

Deze techniek faalt zelden. Het enige wat je moet doen, is je concentreren op het goede, op de beste kant van de dingen. Dit heeft altijd enorm veel voordelen.

Leer om negatieve gevoelens te communiceren

Er bestaat geen manier om de aanvallen van negatieve, zware emoties te vermijden die af en toe optreden. Wanneer je die verspreidt, tast je echter ook andere mensen aan en niet alleen jezelf. We hebben het hier over stress, depressie, woede, bitterheid of om het even welke negatieve emotie die in het spectrum van jouw geest past.

Om te beginnen kan je best proberen om de intensiteit van deze emoties te laten dalen. Doe dit op het moment waarop je ze voelt. Het is altijd heilzaam om vijf minuten tijd te nemen en diep in- en uit te ademen. Dit zal zuurstof geven aan je hersenen.

Het brengt ook evenwicht in je lichaam en stabiliseert zelfs je emoties. Daarna kan je de tijd nemen om na te denken over de beste manier om te uiten wat je voelt. Doe dit dan op de meest opbouwende manier mogelijk.

Leer om negatieve gevoelens te communiceren

Het doel van al deze technieken is jouw emotioneel immuunsysteem sterker te maken. Als je jezelf tot een baken van licht maakt, dan zullen andere mensen hun licht ook op jou laten stralen. Vergeet nooit dat wat jij voor andere mensen doet, je ook voor jezelf doet. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.