Wat doen spiegelneuronen?

Wat doen spiegelneuronen?

Laatste update: 17 februari, 2017

Wanneer we een musical of theatervoorstelling bekijken, voelen we soms de drang om deze voorstelling zelf ook uit te voeren of voelen we soms zelfs allerlei verschillende sensaties terwijl we ernaar zitten te kijken. Deze reactie wordt volgens deskundigen opgewekt doordat er tijdens het kijken naar de voorstelling bepaalde neuronen in onze hersenen worden geactiveerd. Deze neuronen worden ook wel spiegelneuronen genoemd.

Spiegelneuronen bestaan uit een groep cellen die verbonden zijn aan empathisch, sociaal en imiterend gedrag. Het doel dat spiegelneuronen hebben is om de activiteit die we waarnemen te weerspiegelen.

Spiegelneuronen worden in twee situaties actief:

  • Terwijl we zelf een activiteit uitvoeren.
  • Terwijl we kijken naar iemand anders die een activiteit uitvoert.

In de tweede situatie produceren spiegelneuronen een neurale activiteit die overeenkomt met de waargenomen activiteit, zonder deze activiteit zelf uit te voeren. Dat wil zeggen, de handelingen die we waarnemen creëren een neurale reflex in onze hersenen.

Interessante weetjes over spiegelneuronen

Deze soort hersencellen bevinden zich in de prefrontale cortex van de hersenen, in de buurt van het deel dat verbonden is aan de verwerking van taal. Hierdoor kunnen deskundigen de bestaande relatie tussen talen en de imitatie van gebaren en geluiden bestuderen.

Spiegelneuronen zijn de hersencellen die ervoor zorgen dat we zelf ook moeten gapen wanneer we iemand anders zien gapen of die ervoor zorgen dat we bepaalde gedragingen van de mensen met wie we het meeste omgaan overnemen, zonder goed te weten waarom we dit doen.

Daarnaast spelen spiegelneuronen een zeer belangrijke rol in gedragingen die relevant zijn binnen de psychologie, zoals empathie, leren door te imiteren, de drang om anderen te helpen etc. Dit laat wederom zien dat we als mensen eigenlijk zeer sociale wezens zijn.

Tot slot willen we je nog even aanraden om de onderstaande TED talk over spiegelneuronen te bekijken:


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.