Zeven goede redenen om Tai Chi te doen

Zeven goede redenen om Tai Chi te doen

Laatste update: 09 april, 2018

Tai Chi is in de afgelopen paar jaar overal ter wereld erg populair geworden. Deze praktijk is ontstaan in het China van de Keizers. Maar vandaag beoefenen miljoenen mensen het in elk deel van de wereld.

Tai Chi is een lichamelijk-spirituele praktijk. Maar het is tegelijkertijd ook een meditatietechniek. Het is een krijgskunst maar ook een manier van leven. Mensen noemen het ‘meditatie in beweging’. Tai Chi heeft talrijke volgelingen omdat vele mensen in deze praktijk een groot aantal enorme voordelen gevonden hebben voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.

“Vlak stroomt het water waar de beek diep is.”

-William Shakespeare-

Deze krijgskunst bestaat eigenlijk uit het leren en beoefenen van een reeks bewegingen of ‘vormen’. Je neemt bepaalde houdingen aan en beweegt dan harmonieus naar andere bewegingen totdat je een reeks afgewerkt hebt. De vormen hebben dichterlijke namen zoals ‘de witte kraanvogel spreidt zijn vleugels’ of ‘afscheid nemen van de manen van het wilde paard’. Tai Chi doet veel voor jou. We zullen nu enkele voordelen bespreken.

1. Tai Chi geeft je levensenergie

Tai Chi is nauw verbonden met de filosofie van het Taoïsme. Dat is de reden dat het spreekt over energie als ‘Qi’ of ‘Chi‘. Het is een deel van de levensenergie. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is het de bedoeling dat deze energie vrij door je lichaam en langs de juiste wegen stroomt. Als dat niet gebeurt, dan treden pijn en ziekte op omdat je Chi geblokkeerd is.

Vrouw die bij zonsopgang Tai Chi doet

De bewegingen in Tai Chi zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat de energie stroomt en alle blokkades vrijmaakt. Je zal dit het eerst in je spieren, je ademhalingssysteem en je bloedsomloop voelen. Dat is de manier waarop het je lichaam beschermt tegen ziekte.

2. Met Tai Chi wordt je geest rustig

We hebben het eerder al vermeld. Tai Chi is ook een ontspanningstechniek. De houdingen zijn ontworpen om gespannen spieren te ontspannen. Het gebruikt ademhalingstechnieken die een toestand van rust en kalmte in jou bevorderen.

Geestelijk evenwicht is een van de doelstellingen van Tai Chi. Het helpt om je emoties in evenwicht te brengen. En op die manier helpt het om jou een positievere houding te laten aannemen tegenover het leven. Mensen die elke dag Tai Chi doen, lopen minder risico op angstgevoelens.

3. Je armen en benen worden sterker

Alle houdingen in Tai Chi voer je eigenlijk rechtstaand uit. Je gewrichten zijn de basis van de volledige beoefening van deze unieke krijgskunst. Je lichaamsuiteinden krijgen meer zuurstof en je spieren worden steviger. Dus zullen je armen en benen veel sterker worden. Het voorkomt ook dat je spiermassa verliest. Dit verlies begint na je veertigste sneller op te treden.

Mensen die op het strand Tai Chi doen

4. Het bevordert de werking van het ademhalingssysteem en het cardiovasculaire systeem

Om het even welke vorm van beweging is een uitstekende manier om je ademhalingssysteem en je cardiovasculaire systeem te versterken. Tai Chi is geen uitzondering. Maar het heeft het bijkomende voordeel dat het een zacht progressieve oefening is die dynamiek en statische beweging combineert.

Onderzoek heeft aangetoond dat je hartslag daalt terwijl je Tai Chi doet. Maar de bloedsomloop stijgt. De diepe ademhaling zal ook je longinhoud vergroten.

5. Het helpt bij migraine, spierpijn en slapeloosheid

Spierpijn is vaak een gevolg van een slechte houding of van opgebouwde spanning. De houdingen die je in Tai Chi gebruikt, helpen om je houding in je dagelijks leven te verbeteren en je spieren te ontspannen. Het resultaat is dus dat je onder andere minder last zal hebben van spierpijn en van migraine.

De nadruk op lichamelijk en geestelijk evenwicht maakt Tai Chi een ideale vorm van beweging voor iedereen met slapeloosheid. Het helpt jou om je angstgevoelens te sturen zodat ze niet veranderen in een aanhoudende angst en slaapproblemen.

6. Tai Chi maakt de gewrichten los en beschermt je tegen vallen

We hebben het eerder al vermeld. In Tai Chi spelen je gewrichten een enorme rol. De bewegingen zullen je ellebogen, knieën, heupen en je handen uitrekken en losmaken. Je gewrichten zullen soepeler en sterker worden.

Vrouw die Tai Chi doet

Terwijl je kracht groter wordt, veranderen de bewegingen. Ze beslaan ook een ruimer gebied van lichaamsbeweging. Samen vertalen deze aspecten zich in een kleiner risico op vallen en blessures. Je lichaam wordt sterker en dit bevordert je evenwicht.

7. Het helpt je hersenen beter te werken en verlaagt de bloeddruk

Het blijkt ook dat Tai Chi je geheugen verbetert. Dit is te wijten aan de extra zuurstof die het naar je hersenen stuurt. Bovendien zal het je concentratie en geestelijke scherpte verbeteren. Want de volgorde van de bewegingen vereist beide. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen met een hoge bloeddruk een verbetering merken als ze Tai Chi doen.

Zoals je ziet, is Tai Chi een vorm van lichaamsbeweging met een enorm potentieel. Ongeacht hoe oud je bent of waar je bent, kan je het beoefenen. We raden het vooral aan mensen aan die willen starten met meditatie maar op zoek zijn naar iets dynamischer dan yoga of andere ontspanningstechnieken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.