Negen tekenen dat je toe bent aan rust

Negen tekenen dat je toe bent aan rust
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

In de wervelwind van het leven laten we ons zo vaak gewoon door laksheid meevoeren. Laksheid is echter gevaarlijk als het aankomt op het luisteren naar de tekenen die ons lichaam ons geeft. En als we deze zouden rangschikken op basis van belangrijkheid, dan zouden de tekenen dat je toe bent aan rust, heel hoog op de lijst staan.

‘Ik kan het’, zeggen we tegen onszelf. We voelen ons verplicht om door te blijven gaan, uit liefde voor de mensen om ons heen, uit een verantwoordelijkheidsgevoel. We doen het om betere mensen te zijn (of dat denken we). En we doen het omdat dat is wat we moeten doen. Als iedereen het doet, dan is dat zeker wat we moeten doen.

Maar als we onze ‘machine’ niet op tijd stoppen, zal deze vroeg of laat vanzelf stoppen. Stoppen voordat het te laat is, getuigt niet van zwakte of lafheid, maar eerder van intelligentie. Het laat zien dat je van jezelf houdt. En het laat zien dat je houdt van degenen die afhankelijk zijn van jou en die belangrijk voor je zijn.

Dus hoe weten we wanneer het tijd is om te stoppen? Welke signalen stuurt ons lichaam ons om ons te vertellen dat we moeten rusten?

Tekenen dat je toe bent aan rust

Wanneer we nodig moeten rusten, laat ons lichaam ons dit meestal weten. Het negeren van deze signalen zal het probleem niet stoppen; het zal het erger maken. Het zijn tekenen van onder andere stress, vermoeidheid en ontmoediging, en ze moeten worden aangepakt.

Als je speelt ‘totdat je lichaam breekt’ en je het veld niet op tijd verlaat, zul je op de een of andere manier altijd de wedstrijd verliezen.

Als jou een aantal van de volgende symptomen opvallen, dan is het tijd om na te denken over het nemen van een pauze. Het is tijd om te kijken naar je routines, prioriteiten en echte behoeften. Hoe meer je jezelf herkent in de tekenen die we hieronder beschrijven, hoe harder het nodig is dat je jezelf wat rust gunt.

Meisje met hoofdpijn: een van de tekenen dat je toe bent aan rust

Vermoeidheid

1. Je voelt je meer moe dan normaal

Vermoeid zijn door langdurige of intense fysieke of mentale inspanning is normaal. Wat niet normaal is, is dat de vermoeidheid dag in dag uit voortduurt, de hele dag door, vanaf het moment dat je ‘s ochtends opstaat tot het slapengaan.

2. Je komt de dag niet door zonder stimulerende middelen

Of het nu gaat om cafeïne, alcohol, tabak, suiker of welk type medicijn dan ook, valsspelen met stimulerende middelen is slechts een tijdelijke oplossing voor vermoeidheid. Op de lange termijn is de kans groot dat het erger wordt. En daarom hebben we steeds meer van dezelfde stimulanten nodig om hetzelfde effect te bereiken.

3. Je vindt het moeilijk om je te concentreren

Of het nu gaat om vermoeidheid of om een ​​andere reden, een van de eerste tekenen dat je toe bent aan rust, is dat je je niet kunt concentreren op de taken die voor je liggen. Dromen, multitasken of uitstellen kan een teken zijn dat je energiereserves op beginnen te raken.

Meisje met hoofdpijn: een van de tekenen dat je toe bent aan rust

Ons werkleven

4. Je werkt steeds meer

Langer werken betekent niet per se dat je meer gedaan krijgt. We worden juist minder productief omdat we vermoeid raken en ons minder goed kunnen concentreren. En als gevolg hebben we op de een of andere manier het gevoel dat we meer uren moeten werken om de daling in prestaties te compenseren. Meer doen maakt ons echter alleen maar nog vermoeider dan we al waren.

5. Je denkt altijd aan werk

Het is grappig dat zelfs als je weet dat je last hebt van vermoeidheid en overbelasting, en je weet dat je een pauze nodig hebt, je nog steeds niet kunt stoppen met denken aan werk. Zelfs als je eindelijk in staat bent om te rusten, voel je je schuldig! Zelfs als je niet hoeft te werken, blijf je het toch doen, al is het maar doordat je eraan denkt.

6. Je hebt altijd een slecht humeur

Vermoeidheid heeft de neiging ons een slecht humeur te geven. Maar wanneer je jezelf tot het uiterste uitput en je lichaam eigenlijk moet rusten, wordt die chagrijnigheid chronisch. Als je ook cynisch, onaangenaam of grof wordt, is het een duidelijk teken dat je het rustiger aan zou moeten doen.

Gezondheid en geheugen

7. Je hebt moeite om informatie te onthouden

Vermoeidheid en stress kunnen het moeilijk maken om de eenvoudigste informatie te onthouden. Zo vergeten we de simpelste dingen, bijvoorbeeld waar we onze sleutels neerleggen. Of we vergeten een basisingrediënt toe te voegen tijdens het koken. Ook kun je verward raken door alledaagse dingen en continu vergeten waar je dingen neerzet. Dit wijst er allemaal op dat je waarschijnlijk een pauze nodig hebt. Je moet je geest opnieuw opstarten.

Meisje met hoofdpijn: een van de tekenen dat je toe bent aan rust

8. Je gezondheid verslechtert

Continue vermoeidheid en stress beïnvloeden het immuunsysteem. Je gezondheid wordt beïnvloed en je wordt vatbaarder voor verkoudheid en griep. Je kunt ook gewichtsverlies of -toename ervaren en vaak hoofdpijn of migraine hebben. Ook kan je hartslag toenemen, wat kan duiden op een verhoogd risico op hartaandoeningen.

9. Je maakt steeds meer fouten

Iedereen maakt fouten, en daar is niets mis mee. Als deze fouten echter te vaak worden gemaakt, vooral als het om domme fouten gaat, is het tijd om je zorgen te maken. Wat in eerste instantie gewoon een stom foutje is, kan in de toekomst weleens ernstigere gevolgen hebben.

Stop om uit te rusten, maar ook om na te denken

Als we het hebben over het inlassen van een pauze, betekent dit meestal dat we lichamelijk en geestelijk moeten rusten. We moeten onze geest zuiveren en vrij laten werken. Onze stress loslaten en ons lichaam laten herstellen. Maar we moeten ook stoppen om na te denken. We moeten onze situatie opnieuw bekijken en analyseren wat we doen en wat er feitelijk met ons gebeurt.

Meisje rust uit in het gras

Deze wervelwind van het leven waarin we gevangen zitten, staat ons niet altijd toe om helder te denken. Het is gemakkelijk om je te laten meeslepen en gewoon maar mee te gaan met het momentum dat je voor jezelf hebt gecreëerd. Op de lange termijn zal dit echter zijn tol eisen, wat vaak een lange, gedwongen pauze wegens ziekte zal zijn. Is het het echt waard?

Stop, rust uit en denk na over wat je wilt doen, waarom je doet wat je doet en of je op weg bent naar wat je wilt bereiken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.