Ziekte als conflict tussen lichaam en geest

oktober 5, 2017

Het lichaam spreekt en uit zichzelf door middel van symptomen. Ziektes, wonden, pijn en ongemak geven aan dat er in het lichaam iets slechts aan de hand is. Vaak heeft dit op slechte manier te maken met emoties, er is sprake van een conflict tussen lichaam en geest.

Deze benadering kan worden bekeken vanuit verschillende therapeutische technieken. Het lijkt wellicht sterk gerelateerd aan de verouderde theorieën over psychoanalyse en repressie van Freud, maar het is meer dan dat. Zogenaamde therapieën uit de derde generatie, zoals mindfulness, yoga, cellulaire regeneratietherapie, biochemie en kwantumfysica, zijn via verschillende perspectieven op het idee gekomen dat lichaam en geest direct met elkaar in verbinding staan en een zeer krachtige invloed op elkaar hebben.

Lichaamssignalen

Wanneer je pijn hebt, je moe voelt of een ziekte aan het ontwikkelen bent, dan betekent dit dat je lichaam je ergens voor probeert te waarschuwen. Je geest is een situatie aan het interpreteren die wellicht sterk gerelateerd is aan je emoties. Het is tijd om te stoppen en te analyseren wat er aan de hand is, hoe je je voelt en hoeveel het je beïnvloedt.

Twee Handen Met Een Roos En Een Lelie Ertussen Als Balans Tussen Lichaam En Geest

Als je altijd als eerste optie conventionele medicijnen gebruikt, kun je de kracht van je geest gebruiken om de effecten van je medicinale behandeling en zelfzorg te optimaliseren. Maar om de kracht van je geest te verkennen moet je jezelf genoeg tijd, toestemming en geduld geven.

“Ziekte is, in essentie, het resultaat van een conflict tussen de ziel en de geest en zal nooit kunnen worden uitgeroeid behalve door spirituele en mentale inspanningen.”
-Dr. Edward Bach-

De kracht van gedachten

Je geest bestaat uit gedachten. Elke gedachte die er door je hoofd gaat beïnvloedt jouw leven, jouw lichaam en ongeveer je hele realiteit. De gedachten die het meeste invloed hebben op jouw omgeving zijn die gedachten waar je het meeste aandacht aan besteedt en die je voedt door middel van woorden, acties en reacties.

Als gedachten de realiteit en het lichaam beïnvloeden, dan kan positief denken helpen bij het oplossen van problemen, ziektes genezen en compenseren voor tekortkomingen. Positief denken alleen is natuurlijk niet genoeg. Alleen denken aan wat je als ‘goed’ beschouwt bestaat uit het hebben van vooroordelen en de veronderstelling dat je alles krijgt wat je wilt zonder er ook maar iets voor te hoeven doen.

Om deze manier van denken te veranderen en om te interpreteren wat je waarneemt, moet je dieper kruipen in de wereld van emoties. Dit houdt in dat je je emotionele intelligentie moet ontwikkelen en meer over jezelf moet leren.

Ziekte als interpretatie van de realiteit

Een ziekte kan weerspiegelen dat je geest iets doet wat je niet leuk vindt. Om dit te veranderen, moet je observeren hoe jouw geest is geprogrammeerd, hoe je aan deze programmering bent gekomen en hoe dit zich manifesteert in jouw gedrag. De manier waarop je je emoties handhaaft leer je van je familie.

Emoties zoals angst, woede, boosheid, verdriet en twijfel weerspiegelen bepaalde mentale attitudes die ertoe kunnen leiden dat we op een ongepaste manier reageren. Misschien heb je problemen met vertrouwen of verwacht je te veel van anderen.

Bepaalde lichamelijke problemen zijn geworteld en gezaaid in de grond van emoties. Sommige vormen van pijn worden veroorzaakt wanneer we niet in staat zijn om een ervaring te begrijpen die pijn, ontevredenheid of boosheid opwekte. Deze ervaringen zijn slapend in je aanwezig en manifesteren zich langzaam maar zeker in fysieke symptomen.

Een Naakte Vrouw Die Op De Grond Ligt Omdat Haar Lichaam En Geest In Conflict Zijn

Samengevat zijn bepaalde lichamelijke symptomen gerelateerd aan ongelukkigheid, ontevredenheid, gehechtheid, problemen met controle of onbegrepen woede, etc. Ze zeggen dat elke ziekte in essentie iets weerspiegelt dat diep vanbinnen verborgen ligt. Als het hart gekwetst, geïrriteerd, boos of teleurgesteld is, zal het lichaam deze gevoelens weerspiegelen. Het lichaam is de meest directe reflectie van hoe je denkt en hoe je je voelt.

Kan onze geest lichamelijke pijn leren loslaten?

Emoties en ziektes

Het onderzoek dat werd onthuld in het boek Emotions and Health, gepubliceerd door uitgeverij Ariel, beschrijft hoe emoties en gedrag vanuit een psychologisch, fysiologisch en sociaal perspectief een belangrijke rol spelen in het welzijn van mensen en de ontwikkeling van ziekte.

We leren meer over de variabelen die gunstig zijn voor onze gezondheid, maar we weten ook meer over de druk, competitie en eisen die er aan ons gesteld worden in ons dagelijkse leven. In dit opzicht is emotioneel management een bepalende factor wat betreft gezondheid en daardoor ook wat betreft ziektes.

Ik denk, dus ik ben

Louise L. is het grootste gedeelte van haar leven bezig geweest om andere mensen te leren dat hun gedachten hun levens kunnen veranderen. Ze heeft veel boeken geschreven die mensen hebben geholpen bij het ontdekken van hun eigen waarde. Ze gelooft dat als kinderen de kracht van hun gedachten al vanaf een jonge leeftijd zouden aanleren, hun reis door het leven veel gelukkiger en dankbaarder zou zijn.

We nodigen je uit om na te denken over de kracht van de gedachten en woorden die we elke dag gebruiken. Als je in staat bent ze te identificeren, de negatieve handelingen te veranderen in positieve handelingen en woorden en deze te internaliseren, dan zul je de manier waarop je je voelt en waarop je leeft veranderen.

“De plek van kracht is altijd in het huidige moment.”
-Louise L. Hay-

Meisje Met Een Vlinder Op Haar Schouder

Hoe je jezelf beter kunt voelen

Alles gebeurt met een reden en je kunt van elke ervaring leren. Je leert jezelf beter kennen en accepteren. Je leert om een goede relatie met zowel jezelf als met anderen te hebben. Je leert dat je moet stoppen met wachten en beginnen met van jezelf te houden. Op die manier kun je liefhebbender, geduldiger en betrouwbaarder zijn en meer mededogen hebben; geniet van wat je hebt; sta jezelf toe om enthousiast te worden over dingen; en geloof dat het universum je alles heeft gegeven wat je nodig hebt om gelukkig te zijn.

Als je je emoties weet te beheren, zal je lichaam stoppen met het versturen van zulke zorgwekkende signalen. Als je altijd moe of ziek bent, kan dit een teken zijn dat je je immuunsysteem in gevaar brengt door je emoties niet goed te handhaven. Wanneer je in een staat van geluk, kalmte, groei, ontdekking en volledigheid verkeert, scheidt je lichaam hormonen uit die jou energie, leven en gezondheid geven.

Het geweldige emotionele brein van veerkrachtige mensen