Jezelf tijd geven is nodig, maar geef jezelf ook liefde

Jezelf tijd geven is nodig, maar geef jezelf ook liefde

Laatste update: 08 juli, 2018

We gaan door het leven zonder onszelf ooit een paar minuten de tijd te geven om te kijken hoe het met ons gaat. Emotionele onwetendheid kan op een gegeven moment soms een overlevingstactiek zijn. Maar het is een erg slechte gewoonte als je gezond wil zijn. Om aan deze verleiding te weerstaan is er geen beter medicijn dan jezelf tijd geven. Het moet bovendien kwaliteitsvolle tijd zijn. Het moet dus tijd zijn die je met een goed gevoel achterlaat.

Eén van de beste manieren om dat te doen is door jezelf liefde te geven, kleine dosissen dagelijkse liefde. Zo zal je beginnen in verbinding te komen met je innerlijke zelf. Lees dus verder en leer enkele praktische manieren kennen waarop je van jezelf kan houden.

Leer hoe je jezelf liefde kan geven

Bijna elke dag geven we onze liefde aan andere mensen. Maar we hebben de slechte gewoonte onszelf te vergeten. Toch bestaat er geen beter ondersteuningssysteem voor gelukkige relaties en persoonlijk welzijn dan zelfliefde. Kan jij je een betere investering voorstellen?

Jezelf tijd geven

Als je jezelf in kleine doses liefde geeft, dan bevorder je een gezond zelfvertrouwen. We kunnen zelfvertrouwen omschrijven als de positieve houding die we tegenover onszelf hebben. Het moedigt ons aan te denken, te voelen en op de manier te handelen die je de meest mogelijke voldoening geeft. Jezelf tijd geven is belangrijk, maar als jij jezelf ook liefde wilt geven, blijf dan verder lezen.

Wat moet je doen?

  • Over jezelf leren. Dit eerste aspect is fundamenteel. Ieder van ons is een unieke uitgave. Je sterke punten en je zwakheden leren kennen zal je helpen om erachter te komen waarin je meer tijd en energie moet investeren. Een waarom jezelf tijd geven zo belangrijk is. Vergeet ook niet dat we voortdurend in verandering zijn. We zullen dus nooit ophouden nieuwe dingen over onszelf te ontdekken.
  • Jezelf onvoorwaardelijk aanvaarden. Jezelf aanvaarden betekent dat je jezelf erkent. Iets op een onvoorwaardelijke manier doen betekent dat we het doen, ongeacht wat onze beperkingen zijn en in welke situatie we ons bevinden. Je wilt niet je eigen ergste vijand worden.
  • Jezelf respecteren en waarderen. De grootste steun die je hebt, is die van jezelf, zolang je jezelf maar respecteert. Daarom is het belangrijk dat je onthoudt dat je niet alleen een verzameling van je mislukkingen bent, maar ook van je overwinningen. Als je jezelf moet bekritiseren, doe het dan minstens op een constructieve manier. Je hebt meer goede dingen gedaan dan je denkt…
  • Naar je volledige potentie kijken. Verder dan wat je verwezenlijkt hebt, bestaat er een volledige wereld van mogelijkheden. Je verandert voortdurend. Het doel is dus om te leren hoe je het beste kan profiteren van verandering. Het gezegde dat je nooit te oud bent om te leren, is niet voor niets beroemd…
  • Goede relaties opbouwen. Gezonde relaties met anderen zullen je helpen om goede gewoonten te verwerven en je gelukkig maken. Er is niets beters dan met mensen samen zijn die je een vredig gevoel geven.
  • Aan je gezondheid en je geluk werken. Focussen op hoe je gelukkig kan zijn, is fundamenteel. Maar we moeten altijd onthouden dat het soms goed is om korte termijn voldoening uit te stellen in functie van de tevredenheid op lange termijn. In dit geval is geluk meer dan alleen evenwicht. Want het gaat over het maken van keuzes op een intelligente manier, gebaseerd op de tijd en de omstandigheden.
  • Aandacht schenken aan je behoeften. Het is onmogelijk om gezond en gelukkig te zijn zonder aandacht te schenken aan wat je nodig hebt. Dat kan zowel op lichamelijk als op psychologisch vlak zijn. Dat is de reden dat je moet stoppen en nadenken over hoe het met je gaat.

Investeer in kwaliteitsvolle tijd

Wanneer je geleerd hebt hoe je jezelf liefde kan geven, dan kan je echt kwaliteitsvolle tijd besteden aan jezelf en aan anderen. Want jezelf tijd geven en een paar minuten echt aanwezig zijn is meer waard dan duizenden uren waarin je verstrooid en losgekoppeld bent.

“Tijd is geen goud, want goud is niets waard. Tijd is leven.”

-José Luis Sampedro-

 Share

Je kan beginnen met een deel van je dag vrij te houden om even na te gaan hoe het met je is. Het is een moment waarop je aan jezelf vraagt hoe het met je gaat. Ben je op het juiste pad om je doelen te bereiken? Heb je een korte pauze nodig om los te komen van de warboel aan gedachten die zich in je geest ophopen? Het gaat over jezelf tijd geven om te ontspannen en om rust te vinden.

Jezelf tijd geven

Diep in- en uitademen is een oefening die kan helpen. Het is een vrije eenvoudige activiteit: probeer slechts tien keer per minuut in en uit te ademen. In het begin zal het moeilijk zijn. Want je bent gewend om dit ongeveer zestien tot zeventien keer per minuut te doen. Maar door te oefenen zal je het onder de knie krijgen. De gewoonte om diep in te ademen zal je ook helpen om jezelf in het heden te plaatsen en niet begraven te raken onder een berg van voortdurende zorgen.

Een andere mogelijkheid is om gedurende de week tijd te wijden aan iets dat je leuk vindt. Je zal niet een fijne tijd beleven. En het is ook een manier om jezelf liefde en aandacht te geven.

Tot slot

We mogen niet vergeten dat als je jezelf geen liefde en tijd geeft, je niet in staat zal zijn om het aan iemand anders te geven. Zet dus in je agenda wat tijd opzij om jezelf liefde te geven. Op die manier zal je klaar zijn om de mensen rond jou het grootste geschenk te geven – je liefde.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.