De mensen die jou niet kwijt willen, maar ook niet weten hoe ze voor je moeten zorgen

De mensen die jou niet kwijt willen, maar ook niet weten hoe ze voor je moeten zorgen

Laatste update: 24 mei, 2017

Sommige mensen maken zich helemaal niet druk over hoe ze voor anderen moeten zorgen, hoe ze rekening met anderen kunnen houden, en bouwen toch een hoge muur op om ervoor te zorgen dat ze hen niet kwijt kunnen raken. Dit soort relaties zijn gebaseerd op het ego van een overafhankelijke persoonlijkheid die zoiets waardevols als genegenheid eist en verpest, waardoor hij alleen maar tranen opwekt, in plaats van ze te laten verdwijnen.

De angst dat we onze geliefde kwijt kunnen raken houdt, vooral, een gebrek aan zelfvertrouwen in, en soms zelfs dat iemand het gevaarlijke idee heeft dat hij de baas is over zijn partner en dat zijn partner hem toebehoort. Elke relatie die gebaseerd is op een vorm van angst, zal op een gegeven moment onvermijdelijk pijn voortbrengen.

Sommige mensen weten niet hoe ze voor je moeten zorgen, mensen die jouw pijn niet aan kunnen voelen en veel teleurstellingen teweegbrengen; vergeet echter niet, als deze mensen geen rekening met jou houden, zorg er dan voor dat je in ieder geval wel rekening houdt met jezelf. Luister naar je hart en zorg voor jezelf.

Hoe vreemd dit misschien ook lijkt, zijn er genoeg mensen die dit soort relaties lange tijd in stand houden. Wij nodigen je uit om erachter te komen wat de oorzaak van dit soort relaties is en hoe je er het beste mee om kunt gaan, en hierbij altijd je eigen zelfvertrouwen kunt beschermen.

Mensen Niet Voor Je Kunnen Zorgen

De overafhankelijke controlfreak en de genegen persoon

In een interessant artikel dat gepubliceerd werd in het tijdschrift ‘World of Psychology’, werden twee soorten persoonlijkheden omschreven. Deze twee persoonlijkheden zijn een goed voorbeeld van het soort ongelijke relaties die maar een tijdje stabiel kunnen blijven, waarin een van de partners controle probeert uit te oefenen over de ander, en de ander dit gewoon toelaat. De basiskenmerken van deze persoonlijkheden zijn als volgt:

  • De overafhankelijke controlfreak ervaart de verbintenis als een soort verslaving. Achter zijn behoefte om te domineren gaat een gebrek aan zelfvertrouwen schuil, waardoor hij gebruik maakt van strategieën en verdedigingsmechanismen waarmee hij de ander uit kan schakelen en in bedwang kan houden.
  • De angst die de overafhankelijke controlfreak ervaart is zo groot dat hij zijn ruimte en de persoonlijke ruimte van zijn partner aan de kant zet om zo plaats te maken voor één ‘microwereld’. Deze gedeelde wereld zit vol wantrouwen, beschuldigingen en negatieve emoties.
  • De genegen persoon is zich zeer bewust van de overafhankelijkheid van zijn partner en diens behoefte aan controle uit angst om de relatie te verliezen.
  • Toch kan deze persoon het niet helpen om van zijn partner te blijven houden, voor hem te blijven zorgen en hem prioriteit te geven en boven zichzelf te plaatsen. Dit zijn zeer ingewikkelde relaties die langzaamaan aftakelen in een zeer uitgesproken cirkel van pijn.
Mensen Niet Voor Je Kunnen Zorgen

Een brief aan de kant van mij die niemand kent

Tien procent van mij zal jij nooit leren kenen. Je kunt doen wat je wil, maar die kant zul je gewoon nooit te zien krijgen… Lees meer.

Zorg bovenal voor jezelf

Zowel de behoefte aan controle als overafhankelijkheid zijn twee beperkende elementen die onevenwichtigheid creëren in een relatie. Het is meer dan duidelijk, en hier zijn we ons dan ook allemaal van bewust, dat liefdesrelaties erg ingewikkeld kunnen zijn. In werkelijkheid zouden we echter moeten zeggen dat de ingewikkeldheid vooral veroorzaakt wordt door de mensen zelf en niet de relatie an sich.

Sommige mensen hebben behoefte aan controle, omdat dat de enige manier is waarop ze liefde kunnen waarnemen. Anderen hebben daarentegen werkelijk lief, maar beschikken niet over de emotionele vaardigheden die ze nodig hebben om de juiste wederkerigheid te tonen. Toch is het belangrijk dat we in al onze relaties meer waarde hechten aan ‘uitmuntendheid’ dan aan ‘eisen’. Om dit te kunnen doen, zou het goed voor ons zijn om de volgende strategieën in de praktijk te brengen.

Mensen Niet Voor Je Kunnen Zorgen

Eigenliefde, een relatie die een eeuwigheid zou moeten duren

Het is van essentieel belang om nooit te vergeten hoe belangrijk het is om voor jezelf te zorgen, om in je eigen behoeften te voorzien. Verrassend genoeg, toont een studie die gepubliceerd werd in het blad ‘The Journal of Personality and Social Psychology’, dat jongere mensen een lager zelfvertrouwen hebben dan mensen die hun zestigste levensjaar al hebben bereikt.

Een goede mate van zelfvertrouwen, zelfkennis en het vermogen om je eigen emoties te handhaven, zullen je eraan herinneren dat de mensen die geen rekening met jou houden, die niet voor jou zorgen, jouw aandacht gewoon niet verdienen, laat staan je tranen. Aarzel dus niet om met je vreugde een andere plek op te zoeken.

Het lijkt alsof de tijd elk deel van onszelf op zijn plek legt, alsof ervaring ons vormt om met meer zelfbeheersing en evenwicht volwassen te worden. Toch is het ook van essentieel belang om zo veel mogelijk van elke fase te genieten en om zelfbewuster door het leven te gaan, om de band die je met jezelf hebt, die ook wel zelfvertrouwen wordt genoemd, te versterken.

Zeg ja tegen een bewuste emotionele relatie

Relaties die werken en ons geluk brengen zijn emotioneel volwassen en bewust. In dit soort relaties is er geen behoefte aan controle, omdat er geen sprake is van onderliggende angsten, zorgen, onzekerheden, of de drang om de persoonlijke ruimte van je geliefde te schenden.

Bewuste en volwassen mensen delen hun volledigheid met anderen. Ze brengen geen schaduwen en egoïsme met zich mee, of leegtes die anderen voor ze moeten opvullen. Volwassen relaties worden verzorgd, en geven in ruil hiervoor beide partners de kans om rekening te blijven houden met hun eigen groeiproces, door zichzelf vrij en tegelijkertijd deel van een gezamenlijk project te voelen.

Mensen Niet Voor Je Kunnen Zorgen

Ter conclusie, het gevoel dat iemand controle over ons uit probeert te oefenen en geen rekening met ons houdt kan ook verdergaan dan romantische relaties. Familie en vrienden kunnen absoluut ook hetzelfde gedrag vertonen.

Doe hier iets aan, verdedig je eigen terrein, verzorg je rechten en luister vooral naar de stem van je hart die vraagt om respect. Het is van essentieel belang om voor jezelf te zorgen. Zorg voor je eigen zelfvertrouwen, niemand is namelijk egoïstisch door voor zichzelf te zorgen.

Ik heb besloten om geen slechte dag van een slecht moment te maken

Vandaag heb ik besloten dat een slecht moment, een woordenwisseling, kritiek die misschien niet waar is, alleen maar een passerende wolk is die mijn dagen niet meer zal verpesten… Lees meer.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Claudia Tremblay


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.