Je hart zal je bevrijden; leer ernaar te luisteren

Je hart zal je bevrijden; leer ernaar te luisteren

Laatste update: 14 februari, 2017

Hoe denk je dat mensen zoals Nelson Mandela of José Mujica, terwijl ze jaren onterecht gevangen gezeten hebben tussen vier muren, alsnog in staat waren om te vergeven na hun martelaarschap? Alleen je hart zal je bevrijden, niet de plek waar je je bevindt.

Van Mandela wordt gezegd dat hij een beroemd gedicht bleef herhalen tegen zichzelf: ‘Invictus‘ van de dichter William Ernest Henley. Het laatste gedeelte van dit gedicht luidt: “Ik ben meester over mijn lot. Ik ben de kapitein van mijn ziel.” Alleen in onszelf zullen we onze ware kracht en werkelijke vrijheid vinden.

Je hart zal je bevrijden

We horen uitspraken zoals ‘dit is een vrij land’ of ‘dat is een dictatuur waarin de mensen niet vrij zijn’. Dit zijn echter lichtvaardige beweringen die niet werkelijk overeenkomen met de ware betekenis van vrijheid.

Een persoon kan zich volledig vrij voelen ook al leeft hij in een dictatuur, terwijl een andere persoon die in een democratisch land woont de kettingen van de slavernij op zijn schouders kan voelen rusten als een ware grafsteen die met elke stap die hij zet op hem drukt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.