31 quotes van een eigenaardige leider, José Mujica

31 quotes van een eigenaardige leider, José Mujica

Laatste update: 26 november, 2016

Je kan het eens of oneens zijn met de voormalige Uruguayaanse president José Mujica. Je kan vraagtekens zetten bij zijn beslissingen, zijn politiek of zelfs zijn imago, maar als één ding uniek aan hem was, was het wel zijn briljante manier van een filosofie van reflectie bevorderen op basis van sociale vrijheid, solidariteit en respect.

Wij willen graag een verzameling van zijn beste quotes met je delen:

1. “Als ik veel dingen had, zou ik me zorgen over ze moeten maken. Ware vrijheid is om weinig te consumeren.”

2. “Het is mogelijk om een wereld te hebben met een betere mensheid, maar misschien is vandaag de eerste taak om levens te redden.”

3. “Zoals de dingen nu gaan, is het niet mogelijk om aan dat gevoel van extravagantie dat we hebben te voldoen.”

4. “Macht verandert mensen niet, het toont alleen wie ze echt zijn.”

5. “Beter leven is niet alleen meer hebben, maar gelukkiger zijn.”

6. “Ik wil de waarheid van wat er gebeurd is kennen, ik geloof niet in Justitie.”

7. “Ik voel me boos, ik word kwaad, ik spreek onzin, maar ik kan geen haat zaaien (…). We moeten respectvol zijn, vooral wanneer het het meeste pijn doet.”

8. “Het is nutteloos om te jammeren over het onvermijdelijke. Het onvermijdelijke moet worden geconfronteerd.”

9. “Ja, ik ben moe, maar dat betekent niet het einde, totdat ze me in een kist hebben gestopt of ik een oude dwaas ben geworden.”

10. “Onze wereld heeft minder van allerlei soorten wereldwijde organisaties nodig, die conferenties en forums organiseren waar alleen hotelketens en luchtvaartmaatschappijen gebruik van maken, en meer menselijkheid en wetenschap.”

Handen

11. “Het lijkt erop dat we alleen maar zijn geboren om te consumeren en te consumeren en wanneer we niet langer kunnen consumeren, hebben we een gevoel van frustratie, lijden we armoede en zijn we automatisch gemarginaliseerd.”

12. “We bezetten nu de tempel van de marktgod. Deze god organiseert onze economie, onze politiek, onze gewoonten, onze levens en levert ons zelfs tarieven en creditcards en geeft ons de schijn van geluk.”

13 “Hoewel de economie is geglobaliseerd, kunnen we ons hart en onze subjectiviteit niet globaliseren.”

14. “We vernietigen de bossen, de echte bossen, en voeren anonieme bossen van cement in.”

15. “We confronteren een zittende levensstijl met wandelaars, slapeloosheid met pillen en eenzaamheid met elektronica.”

16. “Vrijheid is dat we anders kunnen denken, want het eens zijn heeft geen vrijheid nodig.”

17. “De mens bestuurt niet de krachten die hij heeft ontketend, maar het zijn eerder deze krachten die de mens regeren.”

18. “Laat de jeugd niet uit je worden gestolen. De buitenkant leidt onvermijdelijk onder de tijd. Maar er is een plooibare jeugd, in een territorium binnenin, die naar onszelf kijkt en het is aan een zeer eenvoudig en zeer klein woord vastgemaakt: solidariteit met de menselijke toestand.”

19. “Het onmogelijke kost een beetje meer en verslagen mensen zijn alleen zij die hun armen omlaag doen en hun dromen opgeven.”

20. “Ik kijk niet terug, omdat het echte vandaag is geboren uit de vruchtbare as van gisteren.”

21. “Vrij zijn is het grootste deel van de tijd in je leven besteden aan de dingen die je leuk vindt.”

22. “We zullen oorlog voeren tot de natuur eist dat we beschaafd geworden.

23. “Op de langste weg is de kortste reis.”

24. “Ik draag een enorme sociale schuld en de noodzaak om de Amazone, de zeeën en onze grote rivieren in Amerika te verdedigen.”

25. “De moderne mens heeft altijd haast, want als de economie niet groeit, is het een tragedie.”

26. “Wij staatshoofden moeten leven als de meerderheid en niet als de minderheid.”

27. “Er zijn dingen die waardevol worden als ze kwijt raken. Het zijn allemaal dromen die door de straten lopen en emoties najagen.”

28. “Het is mogelijk om een wereld te hebben met een betere mensheid, maar misschien is vandaag de eerste taak om levens te redden.”

29. “Als we er in deze mensheid naar streven om te consumeren zoals de gemiddelde Amerikaan dat doet, hebben we drie planeten nodig om te leven.”

30. “We beloven een leven van consumptie en verkwisting. Maar dit is een aftelling tegenover de natuur, tegen de toekomst van de mensheid.”

31. “De politiek is de worsteling voor het geluk van iedereen.”


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.