Leren om te zeggen hoe je je voelt

Leer te zeggen hoe je je voelt om je emotionele hygiëne te verbeteren. In staat zijn om je emoties te communiceren zal het makkelijker voor je maken om tijd met anderen door te brengen, grenzen te stellen wanneer dat nodig is, en je psychologische gezondheid te voeden.
Leren om te zeggen hoe je je voelt

Laatste update: 08 augustus, 2021

Leren om te zeggen hoe je je voelt is niet gemakkelijk. Waar kun je beginnen? Je weet wat je moet zeggen over je favoriete tv-show. Het is ook vrij makkelijk om de acties van andere mensen te beschrijven en wat anderen doen of zeggen. Begrijpen hoe je je voelt en dat onder woorden brengen, kan ingewikkeld, pijnlijk en intiem zijn.

Je zou kunnen zeggen dat het is alsof je een nieuwe taal leert, een taal die emoties, gevoelens en gedachten verenigt. Je hebt iets nodig om je te helpen je psychologische kwalen te kanaliseren. Jezelf uitdrukken is louterend en helend.

Daniel Goleman omschrijft het als het openen van een kooi en je emoties de vrije loop laten. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Leren zeggen hoe je je voelt zal ervoor zorgen dat het minder pijn doet. Hoe kun je dat dan doen? Wie kan je daarbij helpen?

Dat zijn belangrijke vragen. Omdat het belangrijk is om te leren zeggen hoe je je voelt, is het ook relevant om iemand te hebben die je helpt. Sommige mensen zorgen dat je je klein voelt, terwijl anderen je juist omhoog brengen.

Leren om te zeggen hoe je je voelt

Tips om te leren zeggen hoe je je voelt

Als je leert om te zeggen hoe je je voelt, voel je je beter en investeer je in je welzijn, gevoel van eigenwaarde en emotionele stabiliteit. Je moet echter wel iets begrijpen. Wacht niet tot het laatste moment om je opgekropte gevoelens te uiten. Je frustratie kan ervoor zorgen dat je je slechter voelt en je ervan weerhouden om vooruit te komen.

Je gevoelens elke dag uiten is iets waar je aan moet werken. Als iets je boos maakt, hoef je dat niet te verbergen. In plaats daarvan moet je assertief zijn in hoe je jezelf uitdrukt. Als bepaalde mensen of situaties je kwetsen of je angstig of verdrietig maken, laat dat dan niet zitten.

Als je nu onder ogen ziet wat je gekwetst heeft, kan dat je relatie met anderen helpen. Eerlijk zijn, weten hoe je assertief moet zijn, en omgaan met je emoties zal je gezondheid verbeteren en hoe je met anderen omgaat.

Begrijp wat je voelt

De eerste stap naar emotionele communicatie is zelfbewustzijn. Bijvoorbeeld, de laatste tijd hebben je en je partner veel ruzie. Je bent vaak boos op hem of haar. Je moet dus nadenken over wat de oorzaak is van deze ruzies.

Soms ligt het probleem niet bij de mensen met wie je samenwoont. Je werk kan hier de oorzaak van zijn, en alle stress die je hebt gehad. Deze ontevredenheid bouwt zich op tot je thuis komt.

Twee vrouwen voeren een gesprek op de bank

Emoties kunnen niet lang verborgen blijven

Jack Mayer en Peter Salovey, professoren aan de Universiteit van New Hampshire en de Universiteit van Yale, wijzen erop dat elke emotie een code is die specifieke informatie bevat. Daarom moet je deze code begrijpen en vervolgens vertalen naar anderen.

Het probleem is dat niemand je heeft geleerd hoe je dat moet doen. Mensen hebben waarschijnlijk geprobeerd om je te overtuigen om stil te blijven. Als iets pijn doet, zeg je niets. Als je ergens boos over bent, ben je gewoon beleefd en laat je het gaan.

Je hebt geleerd dat er slechte emoties zijn, zoals woede, boosheid, verdriet of teleurstelling. Je moet ze echter de ruimte geven en leren hoe je ze kunt lezen en in je voordeel kunt gebruiken als een geweldig hulpmiddel voor je psychologische welzijn.

  • Als ik ergens boos over ben, helpt het me om te zeggen hoe ik me voel.
  • Als ik woedend ben, is dat omdat er iets in mijn leven moet veranderen.
  • Als ik me verdrietig voel, moet ik mezelf de tijd gunnen om me beter te voelen.
Een man en vrouw in een omhelzing

Mijn stemming is van mezelf, maar ik kan het delen met mensen die me begrijpen

Leren om te zeggen hoe je je voelt zal je emotionele intelligentie verbeteren. Ook is je stemming van jezelf en hoef je niet te wachten tot anderen je problemen oplossen of je geluk in andermans handen leggen. Dit is aan jou om aan te werken.

Je kunt steun en begrip verwachten van de mensen om je heen. Kies ze goed uit. Probeer diegenen te vermijden die snel over je oordelen, je een slecht gevoel over jezelf geven, en je snelle middelen geven om om te gaan met de problemen die verdere interventie vereisen.

Kortom, omgaan met je emoties zal niet makkelijk zijn. Het begrijpen van je gevoelens en assertief zijn bij het uiten van je emoties is echter de sleutel tot je welzijn. Werk daaraan!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.