Boos of bezorgd naar bed gaan is een slechte gewoonte

Boos of bezorgd naar bed gaan leidt niet alleen tot vermoeidheid. Het aanhoudende gewicht van deze negatieve emoties laat vaak een deuk in je hersenen achter en staat je niet toe om helder te denken.
Boos of bezorgd naar bed gaan is een slechte gewoonte

Laatste update: 12 juli, 2021

Boos of bezorgd naar bed gaan is een slechte gewoonte. Toch doen mensen het vaak. De meesten doen het bijna zonder nadenken. Wanneer je emoties je namelijk de baas zijn verberg je namelijk vaak je hoofd in je kussen en besluit je dat je er morgen aan zult denken. Helaas lost een nachtje erover slapen een probleem zelden op, wat betekent dat het er nog steeds is als je wakker wordt.

Wie heeft dit niet meegemaakt? Je kunt bijvoorbeeld ruzie maken met je partner en in plaats van je meningsverschil op te lossen, neem je je toevlucht tot beschuldigingen en andere ongelukkige woorden.

Ook neem je je toevlucht naar het soort stilte dat ervoor zorgt dat je onder de dekens kruipt en met de ruggen tegen elkaar gaat slapen, beide gehuld in kinderlijke trots en onenigheid. Het is dus onmogelijk om een goede nachtrust te krijgen. Misschien slaap je zelfs helemaal niet!

Geen goede nachtrust krijgen leidt altijd tot een zware ochtend omdat je uitgeput bent en niet helder kunt denken. In zo’n toestand is het erg moeilijk om de moed en vindingrijkheid te vinden om je meningsverschillen met je partner op te lossen. Boos of bezorgd naar bed gaan is namelijk slecht voor je gezondheid.

Bovendien wijzen recente onderzoeken uit dat zelfs als je een paar uur rust, slapen onder invloed van negatieve emoties je hersenen aantast. Lees verder om hier meer over te weten te komen.

”Ik zal er morgen over nadenken.”

-Scarlett O’Hara-

Boos of bezorgd naar bed gaan is een slechte gewoonte

Boos of bezorgd naar bed gaan is slecht voor je

Als je boos of bezorgd naar bed gaat, word je wakker met een heel slecht humeur. Dit komt omdat je eigenlijk een groot deel van je potentieel verliest. Ofwel processen zoals geheugen, reflectievermogen en creativiteit. In feite verdwijnt de innerlijke rust die je nodig hebt om proactief problemen aan te pakken.

Sherlock Holmes zei dat goede rust de oplossing is voor elk probleem. Volgens experts is zo’n goed advies echter alleen waar als je je zorgen opzij kunt zetten. Op je kussen liggen met het duidelijke doel om te slapen is absoluut gezond.

Als je echter gestrest, onder druk, angstig of boos naar bed gaat, zal je ongemak alleen maar toenemen. Dit komt vooral omdat een negatieve emotionele toestand het niet alleen moeilijk maakt om een goede nachtrust te krijgen,  maar het heeft ook een negatieve invloed op je hersenen.

Door negatieve emoties is het moeilijk om te slapen

Je hersenen en negatieve emoties ’s nachts

Dr. Yunzhe Liu van de Beijing Normal University heeft in samenwerking met University College London een studie over dit onderwerp uitgevoerd (Engelse link). Ze zei: “Ik wilde weten wat de gevolgen zijn van boos of bezorgd naar bed gaan.” Ze ontdekte dat het enige dat de slaap echt beïnvloedt, de manier is waarop je met je emoties en zorgen omgaat.

Door middel van magnetische resonantie beeldvorming merkten wetenschappers op dat boos, gekweld en gestrest gaan slapen verschillende delen van de hersenen verandert.

Het lijkt een cumulatief effect te zijn, wat betekent dat je het niet merkt nadat je ruzie hebt gemaakt met je partner en vervolgens boos op elkaar naar bed bent gegaan en los van elkaar slaapt. De belangrijkste veranderingen vinden plaats wanneer dit gedrag een gangbare praktijk wordt.

Hetzelfde geldt voor stress en constante zorgen. Wekelijks naar bed gaan met zo’n negatieve druk verandert je hersenen op verschillende manieren:

  • De hippocampus, een structuur die verband houdt met je geheugen en emoties, wordt kleiner.
  • Als je boos bent, vermindert de activiteit van je frontale kwabben, die verantwoordelijk zijn voor rationeel denken en uitvoerende taken. Dit komt omdat je geest de klassieke tunnelvisie aanneemt. Met andere woorden, je ziet maar een deel van de werkelijkheid. Je kunt dus niet relativeren. Daarom mislukken je strategieën om problemen op een meer reflectieve en creatieve manier op te lossen.
  • Je geheugen begint te falen omdat je hersenen zijn taken niet effectief kunnen uitvoeren tijdens onrustige nachtelijke uren. Dit wordt duidelijk in de moeilijkheid om nieuwe herinneringen te consolideren.
Boos of bezorgd naar bed gaan is een slechte gewoonte

Neem je problemen niet mee naar bed

Heeft iemand je ooit wel eens geadviseerd om nooit boos of bezorgd naar bed te gaan? Er zijn momenten waarop problemen behoorlijk benauwend zijn en je geest zich vult met knopen die je niet kunt ontwarren. Dus, wat kun je  in zo’n geval doen om spanning weg te houden van je kussen?

Het eerste wat je kunt doen is voorkomen dat al die spanning en angst zich opstapelen. De problemen die zich voordoen zullen zich snel oplossen. Je moet de meningsverschillen met je wederhelft of met een ander persoon onmiddellijk confronteren. Want de dingen die je voor morgen laat, lossen zich niet altijd vanzelf op. In de meeste gevallen worden ze dan zelfs nog ingewikkelder.

In het ideale geval laat je je lichaam en geest rusten, vrij van negatieve emoties. Technieken zoals ontspanning, meditatie en diep ademhalen kunnen je daarbij helpen. Daarnaast kun je een warm bad nemen of genieten van een goed boek waardoor je misschien in slaap valt.

Een rustige geest slaapt beter en helpt je ook om je leven ten volle te leven, op een gezondere manier.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Liu, Y., Lin, W., Liu, C., Luo, Y., Wu, J., Bayley, P. J., & Qin, S. (2016). Memory consolidation reconfigures neural pathways involved in the suppression of emotional memories. Nature Communications7. https://doi.org/10.1038/ncomms13375

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.