Als je jezelf kunt uiten voel je je vrij

Als je je niet kunt uiten, zullen je lichaam en je geest eronder lijden. Maar in welke mate?
Als je jezelf kunt uiten voel je je vrij

Laatste update: 31 januari, 2021

Je bent waarschijnlijk wel in situaties geweest waar je jezelf niet kunt uiten. Er werd je gezegd dat je niet mocht praten of je kon dit gewoon voelen.

Soms heb je waarschijnlijk je mond gehouden zonder het te beseffen. In dit artikel zullen we het hebben over hoe je jezelf het beste kunt uiten. Je zult zien waar het over gaat, waarom jezelf niet uiten meer kwaad dan goed kan doen, en hoe je hier mee om kunt gaan.

Geheimen en het onvermogen om iets te zeggen kunnen leiden tot ongezonde interacties met jezelf, anderen en de wereld om je heen.

Twee vrouwen in een gesprek

Waarom kun je er niet over praten?

Dit kan in elke situatie gebeuren. Aan de ene kant wordt je verteld niet te praten vanwege wat anderen zouden denken. Aan de andere kant mag je niet praten over iets waarin je geïnteresseerd bent en mensen vertellen je niet waarom.

Er zijn ook familiegeheimen die niet gedeeld mogen worden. Deze ervaringen kunnen traumatisch zijn en zullen je vermogen om jezelf begrepen te voelen beperken.

Het blijkt dat, zelfs als je niet over bepaalde dingen praat, die dingen blijven. Dus, gevoelens, gedrag en gedachten blijven ook. Waarom? Omdat mensen verschillende manieren hebben om te communiceren en, ook al is verbale taal niet aanwezig, non-verbale taal is dat wel.

Het is de moeite waard om op te merken dat niet iedereen die zegt dat je niet over iets kunt praten, gemeen is. Soms kun je onbewust over iets praten en iemand pijn doen zonder het te beseffen.

Integendeel, sommige mensen willen je wel kwetsen door je te beletten jezelf te uiten en je te verbieden te praten of de spot te drijven met hoe je het doet. Weer anderen willen je beschermen, niet wetende dat ze je pijn doen.

Jezelf niet kunnen uiten kan schadelijk zijn

In deze context kan stilte schadelijk zijn omdat het je hersenen ervan weerhoudt om ideeën uit te drukken die verder gaan dan je interne spraak. Heb je niet het gevoel dat je op het punt staat te exploderen als je iets niet aan anderen kunt uiten?

Soms moet je echter wel stil blijven, vooral als de ander het moeilijk heeft, maar als je het de hele tijd doet, kun je je onbelangrijk gaan voelen en wordt het een obstakel tussen het helpen van anderen en het beschermen van je rechten.

Andere keren ben je misschien bang om te praten. Vooral als je je schaamt of gekwetst voelt over wat je eerder hebt meegemaakt. Je moet er echter wel over praten om het los te laten en als een manier om ervan te leren. Als je dit proces niet doorloopt, beleef je het echter steeds weer en word je er angstig van.

Er zijn echter andere momenten waarop geheimen worden bewaard om mensen gelukkig te houden. Dat doen ze echter niet. Mensen hebben andere manieren om dingen te ontdekken of zullen niet in staat zijn om andere uitdagingen aan te gaan omdat ze zich wel bewust zijn van dat er iets mis is, maar ze kunnen niet begrijpen wat er echt aan de hand is.

Een vader praat tegen zijn zoon

Hoe kan men vergelijkbare situaties het hoofd bieden?

  • Druk uit hoe je je voelt. Je hoeft het niet te doen door er over te praten. Je kunt ook kunst gebruiken, aan beweging doen, mediteren en je emoties met anderen verbinden.
  • Zoek hulp. Of het nu gaat om professionele hulp, zoals een psycholoog, of van de mensen in je omgeving. Hulp zoeken is geen slechte zaak. Niets doen als je je verdrietig of hulpeloos voelt is echter wel schadelijk.
  • Werk aan je veerkracht. Het is mogelijk om door te gaan. Hoe? Door te werken aan je problemen en van je ervaringen te leren.
  • Stel grenzen. Als iets je pijn doet, laat het de mensen weten. Dit is een manier om jezelf te beschermen en anderen te laten weten dat er iets is dat je dwars zit.

Aan de andere kant, als je je vermoedens hebt, vraag de andere persoon om je te vertellen wat er aan de hand is. Op deze manier kun je hen helpen hun last te delen en zal je voorbereid zijn en een strategie bepalen om met de pijn om te gaan.

Als je jezelf kunt uiten

Wat er niet gezegd wordt, kan je veel pijn doen. Zoals je kunt zien, zijn er veel manieren om je te uiten en je bevrijd te voelen. Vergeet niet dat, hoewel mensen die je niet toestaan om jezelf te uiten niet altijd de intentie hebben om je te kwetsen, dit soms wel gebeurt.

Daarom is het belangrijk om het onzichtbare zichtbaar te maken op een assertieve manier. Om dit te doen, gebruik je de strategieën, vaardigheden en houdingen die we hier delen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Catela, L.F.S: (2000). De eso no se habla. Cuestiones metodológicas sobre los límites y el silencio en entrevistas familiares de desaparecidos políticos. Historia, antropología y fuentes orales, pp. 69-75.
  • Werba, A. (2002). Transmisión entre generaciones. Los secretos y los duelos ancestrales. Psicoanálisis de la Asociación Psicoanalítica de Buenos Aires, 24, 295-313.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.