Leer van je fouten

Als je met een fout wordt geconfronteerd, kun je jezelf beoordelen en bekritiseren. Als alternatief kun je van de gelegenheid gebruik maken om jezelf beter te leren kennen en je leven te veranderen.
Leer van je fouten
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Tijdens je leven kom je moeilijke momenten tegen, situaties waarin je de verkeerde weg inslaat. Je bent tenslotte ook maar een mens en het is normaal dat je af en toe struikelt en faalt. De houding die je in deze omstandigheden aanneemt, zal echter bepalen wie je bent en hoe je je leven wilt leiden. Leer van je fouten en je hebt de angst overwonnen.

Sommige mensen hebben persoonlijke kenmerken waardoor ze meer kans hebben om te falen. Een neiging tot perfectionisme, een rigide persoonlijkheid en een hoge intolerantie voor frustratie zijn enkele van de belangrijkste oorzaken van faalangst. In feite betekent buitensporige eisen aan jezelf stellen dat je in een mentale gevangenis leeft, waarin je interne dialoog je felste criticus wordt.

Als je jezelf niet toestaat ongelijk te hebben, beperk je je vrijheid. Elke activiteit wordt een test in plaats van een avontuur. Bovendien is elke fout een groot persoonlijk falen. Je overweldigende angst om de taak niet aan te kunnen, betekent dat je in je comfortzone blijft en jezelf de kans ontneemt om het nieuwe te ervaren.

Op een schadelijke plek of in een pijnlijke situatie blijven wordt acceptabeler dan het wagen van koers te veranderen. Omdat dit zou betekenen dat je moet toegeven dat je hebt gefaald. In feite is elke fout die je maakt als een zware last op je rug die je zelfrespect ondermijnt en je eraan herinnert dat je niet goed genoeg bent.

Vrienden die vertrouwen kweken

Fouten zijn een essentieel onderdeel van je reis

Het is essentieel om je opvatting van fouten te veranderen. Je moet af van je negatieve beoordeling, van het associëren van fouten met falen of incompetentie. Fouten maken deel uit van je reis. Niemand gaat door het leven zonder een fout te maken. Bovendien zijn het geen onbelangrijke elementen van je reis, het zijn essentiële. Leer van je fouten.

Fouten maken is de eerste stap naar leren. De lering die je krijgt door een fout te maken, is veel waardevoller en relevanter dan die uit de goede tijden. Falen leert je over jezelf en over de wereld, helpt je duidelijk te maken wie je bent, wat je wilt en wat je niet wilt. Het laat je zien welke acties leiden tot geluk en welke tot frustratie.

Als je bijvoorbeeld niet slaagt voor een examen, word je je bewust van de noodzaak om je studiemethodes te veranderen. Een breuk laat je zien wat je interpersoonlijke grenzen zijn en wat je echt wilt, nodig hebt en verdient. Als je een baan verlaat waar je niet gelukkig van wordt, kun je een baan beginnen waar je een passie voor hebt.

Om deze redenen betekenen fouten geen mislukking, maar een grote sprong in wijsheid en ervaring. Als je gaat scheiden of je baan verliest, gaat het niet om je fouten, maar om de reis die je al hebt gemaakt, het werk dat je al hebt gedaan en de lessen die je onderweg hebt geleerd.

Verdrietige man die wil leren van zijn fouten

Leer van je fouten

Als je je perspectief verandert, verandert je realiteit. Daarom moet je je fouten als een vriend gaan zien in plaats van als een vijand, en je zult merken dat je steeds dichter bij het bereiken van je doelen komt.

  • Accepteer je fouten als onderdeel van het leven. Je moet die perfectionistische, rigide en starre opvattingen uit je hoofd zetten. Onthoud dat iedereen fouten maakt. Dat omvat jou. Accepteer dit feit en sta jezelf toe te falen, zonder angst en zonder schuldgevoel. Durf te proberen, te verkennen, om te keren en van koers te veranderen. Integreer je fouten als onderdeel van je bestaan en stop met bang voor ze te zijn. Laat ze je niet conditioneren.
  • Gebruik je fouten als momentum, niet om je tegen te houden. Als je faalt, analyseer dan de situatie en trek er een les uit. Het doet geen pijn voor jou om te lijden, het doet pijn voor jou om te veranderen. Zoek daarom uit welke boodschap je fout jou probeert te vertellen. Welke rol speelde je? Wat had je anders kunnen doen? De antwoorden helpen je om jezelf beter te leren kennen in termen van je verlangens, je behoeften en je grenzen. Veranker dit leren in je geest.
  • Neem verantwoordelijkheid en vergeef jezelf. Het is belangrijk om te erkennen dat je de leidende rol speelt in wat er met jou gebeurt en dat je de leiding moet nemen over je acties. Door je in de rol van slachtoffer te vestigen, sta je machteloos, op drift in het licht van de omstandigheden en acties van andere mensen. Het accepteren van je fouten brengt je dichter bij verandering. Op dezelfde manier moet je ook de anderen die erbij betrokken zijn vergeven en verder gaan zonder bitterheid.
  • Leer van je fouten en pas deze lessen in de toekomst toe. Wees niet bang om opnieuw te beginnen. Je begint niet bij nul, maar uit ervaring.
  • Cultiveer flexibel denken. Om niet opnieuw dezelfde fouten te maken, moet je verschillende perspectieven innemen. Dit betekent dingen anders doen om andere resultaten te krijgen. Als je dit soort veranderingen niet aanbrengt, is de kans groot dat je in je comfortzone blijft. Visualiseer de context vanuit een ander gezichtspunt. Op deze manier zal je leerproces meer verrijken.
  • Werk aan je emotionele intelligentie. Sommige van je fouten zullen je meer beïnvloeden dan andere. Degenen die een grotere impact hebben, hebben de neiging om je emotionaliteit te beschadigen. Daarom is het van vitaal belang om je emotionele intelligentie te ontwikkelen, zodat je de moeilijkste situaties het hoofd kunt bieden en overwinnen.
  • Zoek steun. Door over je fouten te praten en naar anderen te luisteren over die van hen, kun je ervan leren. In feite is dit een geweldige manier om je perspectief te veranderen en dingen anders te gaan doen.

Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bonet, J. V. (1997). Sé amigo de ti mismo: manual de autoestima (Vol. 36). Editorial Sal Terrae.
  • Cordero Villafáfila, A., Ramos Brieva, J. A., & Ramos Cordero, A. (2009). Frecuencia de síntomas anancásticos en la población general. In Anales de Psiquiatría (Vol. 25, No. 5, pp. 231-236).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.