Je geluk ligt in je eigen handen

Het is gebruikelijk om naar geluk te zoeken. Wanneer je je echter bewust wordt dat gelukkig zijn van jezelf afhangt, bevrijd je jezelf van de slavernij om het ergens anders te zoeken.
Je geluk ligt in je eigen handen

Laatste update: 28 januari, 2022

Je onophoudelijke zoektocht naar geluk kan ertoe leiden dat je geobsedeerd raakt door het te verkrijgen, ook al weet je vaak niet echt wat het is of hoe je het kunt bereiken. Toch heb je als mens de neiging om te denken dat geluk is wat iedereen wil. Weet je echter in hoeverre gelukkig zijn van jou afhangt?

“Mannen vergeten altijd dat menselijk geluk een geestesgesteldheid is en geen voorwaarde van omstandigheden.”

John Locke

De definitie van gelukkig zijn

Om te weten wat geluk werkelijk is, moet je de vraag beantwoorden wat het werkelijk voor jou betekent. Het antwoord kan trouwens wat ingewikkeld zijn en is voor iedereen anders. Dit geeft aan dat geluk niet iets is dat ‘daarbuiten’ is, maar in jezelf en hoe je je leven leidt.

Als je door het leven gaat met de overtuiging dat gelukkig zijn afhangt van je omstandigheden, van de situaties die je doormaakt, van meer geld, goed opgevoede kinderen, een goede baan, een stabiele partner, dan zul je je leven lang zoeken naar wat missen zonder te beseffen dat geluk hier eigenlijk niets mee te maken heeft.

Gelukkige vrouw

In feite is geluk altijd in jezelf te vinden. Het is niet iets buiten jezelf. Bovendien hangt het niet af van wat je hebt, maar van wat je bent. Dit betekent leren van jezelf te houden, te accepteren en met jezelf te leven. Zij zijn de echte sleutels tot geluk.

Je houding ten opzichte van het leven verandert wanneer je je ervan bewust wordt dat persoonlijke bevrediging niet zo variabel is als je hebt laten geloven. Met andere woorden, het is niet constant afhankelijk van wat er om je heen gebeurt. Je hebt inderdaad het potentieel om te kiezen hoe je je leven wilt leiden, meer harmonie wilt bereiken en verantwoordelijkheid wilt nemen voor je eigen geluk.

Geluk betekent niet dat je meer positieve ervaringen hebt dan negatieve. Het betekent dat je al je ervaringen integreert als essentieel leren, aangezien ze allemaal nuttig en noodzakelijk zijn.

Hoe geluk wordt verkocht

Het is gebruikelijk om geluk te zien als afhankelijk van wat er om je heen gebeurt. Dat is je waarschijnlijk je hele leven geleerd. Dit is echter de reden waarom de tirannie van geluk bestaat.

Gelukkig stel

Geluk wordt verkocht via bepaalde formules van hoe je je leven moet leven, hoe je je moet gedragen en wat je zou moeten hebben. De media, reclame en politiek profiteren van dit feit. Ze vertellen je inderdaad dat hoe meer dingen je hebt, hoe gelukkiger je zult zijn.

Verder brengen ze het idee naar voren dat het nodig is om constant positieve emoties op te wekken en dat je in een ideale bubbel moet leven. Dit geeft echter helemaal geen werkelijkheid weer.

Daarom voel je je gefrustreerd. Erger nog, je verbreekt de verbinding met jezelf. De onophoudelijke zoektocht naar geluk in het uiterlijke brengt je verder weg van jezelf en van het geluk dat inherent is aan je natuur.

In feite zal iedereen die zijn geluk uitsluitend baseert op wat hij heeft en wat hij bereikt, zichzelf verliezen. Dat komt omdat deze behoeften niet echt zijn. Ze zijn kortstondig. In feite zijn het geen echte behoeften aan bevrediging, het zijn behoeften die ze zelf hebben gecreëerd.

Hoe meer je hebt, hoe meer je nodig hebt. Daarom, zoals Sint-Augustinus beweerde: “De rijkste man is niet hij die het meeste heeft, maar hij die het minste nodig heeft.” Afhankelijkheid van het externe betekent dus dat je je onderwerpt aan een voortdurende staat van slavernij.

Gelukkig zijn hangt van jou af

Gelukkige vrouw

Assimileren en integreren. Dit is een fundamentele boodschap. Je moet begrijpen dat je niet gelukkiger zult zijn als je meer triomfen, meer geld, macht en erkenning krijgt. Dat komt omdat gelukkig zijn niets met ambitie te maken heeft. Je zult ook niet gelukkiger zijn door grotere sensaties van genot te krijgen, aangezien het zoeken naar lichamelijk genot ook niet de oorzaak is van geluk.

Dit soort vraagstukken vormen je oppervlakkige leven, zonder diepgang en nauwelijks kwaliteit. Ze vertegenwoordigen de mens die slaapt en leeft in de wereld van kwantiteit. Gelukkig zijn hangt van jou af.

Daarom is het essentieel om te beseffen dat geluk meer psychologisch dan fysiologisch is. Het veronderstelt een hogere bewustzijnsstaat, een hereniging met jezelf, een ontwaken voor wat echt belangrijk is.

“Er is plezier en er is geluk. Verlaat het eerste om het tweede te bezitten.”

-Gautama Boeddha-

Je kunt gelukkig zijn als je leert naar jezelf te luisteren en in je ware behoeften te voorzien. Je moet echter afstand nemen van alles wat je tot slaaf maakt en je in een permanente spiraal van onbevredigde verlangens plaatst. Omdat gelukkig zijn van jezelf afhangt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.