Je prestaties verbeteren met drie eenvoudige ideeën

Je prestaties verbeteren met drie eenvoudige ideeën

Laatste update: 09 september, 2018

Consistent zijn en doelen bereiken, je prestaties verbeteren is geen eenvoudige taak. Sommige psychologen hebben er zelfs vele jaren aan studie en praktijk aan besteed om te ontdekken welke factoren bijdragen aan een verbetering van de prestaties. De studies hebben betrekking op atleten, studenten, luchtverkeersleiders en vele andere beroepen.

Een manier om je prestaties te verbeteren, die in de meeste gevallen kan worden toegepast, is door het versterken van de motivatie, het organiseren van informatie of het visualiseren van taken. Van de vele manieren waarop je je prestaties kunt verbeteren vanuit een psychologisch perspectief, hebben we er in dit artikel drie voor je geselecteerd. Het goede nieuws is dat je ze helemaal zelf kunt toepassen, en ze hebben geen ongewenste bijwerkingen.

Je prestaties verbeteren: beheer je tijd en organiseer je prioriteiten duidelijk

Een goede organisatie is essentieel om maximaal te kunnen presteren, ongeacht het project of de taak. Evenzo heeft een goede organisatie als basis een stabiele reeks prioriteiten. En is het belangrijk dat we deze prioriteiten op een effectieve manier ordenen, afhankelijk van de omstandigheden.

Twee van de belangrijkste parameters die bepalend zijn voor het ordenen van prioriteiten, zijn de relevantie en urgentie van elke taak. Steven Covey bracht vele jaren door als een expert in het management van grote bedrijven en creëerde de volgende methode om te beslissen wat hij op elk moment zou doen.

Gebruik deze methode om taken die nog moeten worden afgehandeld op de kalender te plaatsen en je prestaties te verbeteren. Zo zul je elke deadline kunnen halen. Het helpt je ook om te weten wanneer het juiste moment is om een ​​taak te delegeren of wanneer deze moet worden verwijderd uit je lijst met ‘openstaande taken’.

“Het nemen van persoonlijke verantwoordelijkheid is iets moois omdat het ons volledige controle geeft over onze bestemming.”

-Heather Schuck-

 

Prioriteitenmatrix van Eisenhower

Je prestaties verbeteren: wees realistisch met je planning en organisatie

Je prestaties verbeteren zal alleen lukken als je kunt inschatten hoe lang het duurt om een doel te bereiken of een taak te voltooien. Kun je dit niet, dan zal dit vaak tot grote frustratie leiden. Zo zul je altijd het gevoel hebben dat je de dingen niet redt. Bovendien zorgt het gebrek aan productiviteit dat je waarneemt er vaak voor dat je opgeeft of gemakkelijker afgeleid wordt. Dit leidt uiteindelijk tot een cyclus die ons zelfrespect geleidelijk ondermijnt.

Hoe kun je voorkomen dat je in deze val loopt? Het beste dat je kunt doen tijdens het plannen van een complexe taak is om de taak op te splitsen in eenvoudige items. Door dit te doen, zal je schatting van de tijd die je nodig hebt om de taak uit te voeren veel realistischer zijn. Als je geen idee hebt, helpt deze analyse je ook om duidelijk voor ogen te hebben welke middelen je nodig hebt voordat je aan het werk gaat.

Een ander goed idee om realistischer te plannen, is om de dag in twee delen op te splitsen, ochtend en middag. Je kunt zelfs ook deze twee dagdelen weer opsplitsen. Het is ook belangrijk om pauzes en kleine beloningen in je planning op te nemen. Als je echt je prestaties blijvend wenst te verbeteren, dan zijn momenten van concentratie namelijk net zo belangrijk als je ‘momenten van ontspanning‘.

Je prestaties verbeteren: waarom doe je wat je doet?

Proberen om je prestaties te verbeteren, gemotiveerd te blijven en constant te zijn zonder te weten waarom je doet wat je doet, is simpelweg onmogelijk. De activiteiten of taken zonder een ‘uiteindelijk’ motief zijn het moeilijkst vol te houden. Je voert ze uit zonder ‘zorg of oog voor detail’ en je prestaties worden beïnvloed omdat je helemaal niet geïnteresseerd bent. Daarom is het goed om een ​​afbeelding in je werkruimte te hebben. Eentje die je herinnert aan de redenen achter je inspanningen.

Vrouw met plezier in haar werk

Als je werk je niet gelukkig maakt, moet je naar die afbeelding blijven kijken. Zo onthoud je waar je het allemaal voor doet. Misschien doe je het zodat je voor je gezin kunt zorgen. Of zodat je die uitstapjes kunt maken die je zo leuk vindt en die je zoveel plezier opleveren. Of misschien zodat je naar al die concerten kunt gaan of lekker uit eten kunt gaan met je partner. Soms zijn het werk en de taken op zichzelf niet bevredigend, maar stellen ze je in staat een hoger doel te bereiken. Het is dus goed voor je om elementen te hebben die je aan die motivatie herinneren.

Breng deze 3 eenvoudige ideeën een week lang in de praktijk. Je zult je energieker voelen als je je tijd goed beheert en je zult zien hoe je prestaties verbeteren. Ze zijn gemakkelijk toe te passen en je zult er geen spijt van krijgen!

“Geluk is het voorwendsel van verliezers.”

Pablo Neruda


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.