Is een concurrerende werkomgeving effectief?

Een competitieve werkomgeving is alleen onder bepaalde omstandigheden nuttig en effectief. We analyseren het onderwerp in het onderstaande artikel.
Is een concurrerende werkomgeving effectief?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 11 november, 2023

Is een concurrerende werkomgeving effectief? Managers en deskundigen op het gebied van organisatiepsychologie zullen ja zeggen. Ze zullen echter belangrijke nuances aanbrengen. Dit is een speelveld waar je moet weten hoe je werknemers moet nivelleren en promoveren, want als het verkeerd wordt gedaan, zijn de resultaten desastreus voor bedrijven en menselijk kapitaal.

Een paar vleugjes concurrentie op het werk zijn stimulerend, maar hetzelfde kan niet worden gezegd van een cultuur die uitsluitend op dit principe is gebaseerd. We moeten er rekening mee houden dat sommige werknemers zich door hun persoonlijkheid niet aanpassen aan deze dynamiek.

Bovendien is deze strategie vaak de bron van conflicten, stress en een lage productiviteit. Laten we, met dit alles in gedachten, eens kijken naar de voor- en nadelen.

In een competitieve werkomgeving worden collega’s rivalen.

Wat is een competitieve werkomgeving?

Een competitieve werkomgeving is een omgeving waarin werknemers zich gemotiveerd en uitgedaagd voelen om hun collega’s te overtreffen en uit te blinken. In veel bedrijven is deze dynamiek echter niet expliciet, maar eerder onderliggend. De meesten van ons concurreren om erkenning, bonussen of promoties.

Zoals Daniel Goleman ons uitlegt in zijn boek Focus: The Hidden Driver of Excellence (2013), wordt elke werknemer op een bepaald moment gedwongen om te concurreren.

In een steeds complexere, dynamische en veranderende wereld concurreren individuen, sociale groepen en organisaties uiteindelijk met elkaar om een positie of de doelen die worden voorgesteld. Hieronder volgen enkele kenmerken van dit soort scenario’s:

  • Constante concurrentie en rivaliteit onder werknemers.
  • Zeer veeleisende werkomgevingen die gedomineerd worden door druk.
  • Beloningen worden gegeven aan degenen die laten zien dat ze hun doelen beter bereiken.
  • Er worden voortdurend mechanismen toegepast om de prestaties van werknemers te evalueren.

Is de concurrerende werkomgeving effectief?

Er is een algemeen idee op het gebied van organisaties dat de geschiktheid van het stimuleren van dergelijke omgevingen verdedigt. Dit principe wordt gerechtvaardigd door de noodzaak om productiviteit en innovatie te stimuleren en de bedrijfsprestaties te verbeteren. De vraag is nu: Is een competitieve werkomgeving effectief?

Het korte antwoord is: Alleen in bepaalde omstandigheden. Niet alle werkomgevingen noch de mensen zelf hebben baat bij een concurrerend organisatiebeleid.

Zoals een artikel (Engelse link)  van de Universiteit van Peking aangeeft, moet er rekening worden gehouden met zowel de persoonlijkheid van de werknemers als het klimaat van de teams zelf om te bepalen of deze uitdagende dynamiek nuttig is.

En concurrentie bij mensen is een van de meest complexe variabelen die er bestaan. Hieronder leggen we in detail uit in welke omstandigheden het gunstig is en in welke omstandigheden het een obstakel vormt.

Veel werkomgevingen worden giftig door een extreem competitieve werkomgeving gebaseerd op beloningen en straffen.

Positieve aspecten van concurrentie op het werk en hoe je het gunstig kunt maken

In bepaalde scenario’s is een competitieve werkomgeving effectief. Uit onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in  Persoonlijkheid en individuele verschillen dat een werknemer met deze eigenschappen het bedrijf innovatie brengt. Deze interne motivatie is gecorreleerd met betrokkenheid en het verlangen om uit te blinken, samen met de harmonie tussen de doelstellingen van de organisatie.

Het zijn zonder twijfel eigenschappen van hoge waarde, maar het zijn geen eigenschappen die alle individuen bezitten. Bovendien kan iemand soms competitief zijn, maar als de cultuur van de werkomgeving niet bevorderlijk is, zal hij zich gefrustreerd, onderbeloond en bekritiseerd voelen. De positieve aspecten die deze dimensie bijdraagt, staan hieronder opgesomd:

  • Hogere prestaties.
  • Bevordert innovatie en creativiteit.
  • Werknemers worden beloond voor prestaties.
  • Het moedigt werknemers aan om nieuwe vaardigheden en competenties te ontwikkelen.
  • Mensen kunnen geïnspireerd raken door het werk van hun collega’s.
  • Leidt het bedrijf naar een positie van grotere relevantie in de markt.
  • Concurrentie kan de werknemer een dosis drive en motivatie geven.

Hoe maak je de competitieve werkomgeving effectief

Er is een zeer interessant onderzoek gepubliceerd (Engelse link) in het Tijdsch rift voor Experimentele Sociale Psychologie dat ons uitnodigt om na te denken over de effectiviteit van concurrerende werkomgevingen.

Vaak moeten we, om succesvol te zijn, diegenen overtreffen die ons ooit hebben geholpen; diezelfde collega’s die onze vaardigheden en ontwikkeling hebben vergemakkelijkt. Het zijn veel voorkomende ervaringen die bijna elke dag voorkomen.

Om deze dynamiek zonder conflicten te laten verlopen, moeten bedrijven hun promotie- en concurrentiemechanismen goed regelen. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor het creëren van een klimaat waarin werknemers onder de beste omstandigheden kunnen concurreren. Laten we eens kijken wat de sleutels zijn:

  • Waardeer werknemers.
  • Beloon hun inspanningen.
  • Bied strategieën om met stress om te gaan.
  • Onderschat degenen die minder competitief zijn niet.
  • Combineer doelstellingen gebaseerd op samenwerking met concurrentievermogen.
  • Geef de juiste mechanismen zodat werknemers vooruit kunnen komen.
  • Informeer werknemers over het concurrentiebeleid en de concurrentiecultuur van het bedrijf.
  • Bevorder een groepscultuur en niet alleen individuele concurrentiekracht.

Wanneer is een concurrerende werkomgeving niet effectief?

Zeven tekenen van een giftige werkomgeving

Een concurrerende werkomgeving werkt niet in organisaties die een meedogenloze cultuur hebben die alleen gericht is op het behalen van doelstellingen. Wanneer productiviteit prioriteit krijgt en de omstandigheden en het welzijn van de werknemer over het hoofd worden gezien, ontstaan er problemen.

Zoals we heel goed weten, is dit een dynamiek die in een groot deel van de arbeidswereld voorkomt. Enkele voorbeelden van omstandigheden waarin deze benadering niet geschikt is, geven we hieronder:

  • De werkomgeving is stressvol en zeer veeleisend.
  • Niet iedereen voelt zich prettig in een competitieve omgeving.
  • Het bedrijf heeft geen duidelijke werkmechanismen en goede organisatie.
  • De werknemer wordt gezien als een waardeloos en vervangbaar onderdeel van de organisatie.
  • Concurrentie is niet effectief als werknemers elkaar als rivalen zien.
  • Het is ook niet effectief als je alleen maar concurreert om je baan te behouden, zonder enige andere beloning.
  • Als het bereiken van doelen prioriteit krijgt boven de geestelijke gezondheid van de werknemer, is het ook niet nuttig.

Wat zijn de effecten van een sterk concurrerende werkomgeving?

Een van de belangrijkste effecten van een sterk concurrerende werkomgeving is interrelationele conflicten. Het National Institute for Occupational Health in Oslo  publiceerde een zeer verhelderende analyse over dit onderwerp (Engelse link).

Deze problemen tussen collega’s als gevolg van concurrentie leiden vaak tot ziekteverzuim. Daarnaast zijn de volgende gevolgen mogelijk:

  • Er ontstaat stress en angst.
  • Er kan sprake zijn van oneerlijk of onethisch gedrag.
  • Er kan een pestdynamiek tussen collega’s ontstaan.
  • Een hoge competitiviteit kan de productiviteit en innovatie verminderen.
  • Soms vertaalt concurrentievermogen zich in conformisme. Er zijn veel mensen die door hun persoonlijkheid deze dynamiek uit de weg gaan en dit soort uitdagingen liever overslaan door het minimale te doen.

Er zijn mensen die met zichzelf concurreren, die zichzelf elke dag moeten verbeteren en laten zien hoe ver ze kunnen gaan.

De voordelen van de werknemer die zich laat leiden door intern concurrentievermogen

Op dit punt weten we al dat een competitieve werkomgeving niet altijd effectief is. We begrijpen dat organisaties verantwoordelijk zijn voor het orkestreren en verzorgen van mechanismen om ervoor te zorgen dat deze dimensie ideaal is en goede resultaten oplevert.

Het valt ook niet te ontkennen dat bedrijven zich in zo’n uitdagende sociale context zo goed mogelijk moeten aanpassen aan deze onvoorziene stijgingen.

In dit verband is het de moeite waard om een relevante psychologische dynamiek te benadrukken. Er zijn werknemers met een groot persoonlijk concurrentievermogen dat niet wordt gemotiveerd door externe factoren.

Er zijn mensen wiens werk wordt gedreven door interne verbetering, door voortdurend uitdagingen aan te gaan en deze te overwinnen. Op deze manier bouwen ze aan hun zelfbeeld.

Deze persoonlijkheidsfactor is van groot belang voor werkomgevingen, zolang de bedrijven zelf zorgen voor de voorwaarden om dit gedrag te waarderen en te bevorderen. Disfunctionele bedrijven zijn er in overvloed, en er zijn er ook die de menselijke component niet waarderen en alleen prioriteit geven aan productiviteit.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.