Ik heb iemand nodig om mee te praten
“Ik heb iemand nodig om mee te praten.” We hebben allemaal op een gegeven moment die behoefte gevoeld. Er zijn situaties geweest die je volledig overweldigden, tijden dat je emoties een puinhoop waren, alles wat je doet vertroebeld, je perspectieven uitdoofde en het zelfs moeilijk maakte om te ademen. Angst, onrust, verdriet… waar begin je?
Als er iets belangrijker is dan weten hoe je al deze gedachten en gevoelens kunt ontrafelen, dan is het wel weten bij wie je je hart moet uitstorten. Waarom? Want niet iedereen is goed genoeg, en niet iedereen is bereid.
Bovendien kun je soms niet eens de steun krijgen die je nodig hebt van degenen die het dichtst bij je staan. Je partner, vrienden en familie bijvoorbeeld. Er is alleen een negatieve opmerking of een nutteloos advies nodig om je reeds beschadigde gemoedstoestand te verergeren.
Wanneer je je ergens over wilt ontlasten, of ondersteuning zoekt, dan is het duidelijk dat niet iedereen geschikt of competent genoeg is voor zo’n taak.
Want als het erop aankomt, wil je meer dan praten of communiceren. Je bent op zoek naar ‘spiegelmensen’, waarin je jezelf kunt zien zonder te worden beoordeeld.
Je wilt mensen die een toevluchtsoord zijn om naar toe te gaan en die je kunnen helpen om geen angst meer te voelen en je hebt ook mensen nodig die je genezing kunnen brengen door alleen maar in hun ogen te kijken en hun aanwezigheid te voelen.
Ik heb iemand nodig om mee te praten: waarom, met wie en hoe?
Niets definieert een mens zo veel als hun vermogen om te communiceren. Hoewel we allemaal redelijk bekwaam zijn in het uitdrukken van onszelf met woorden, geldt hetzelfde niet voor onze emotionele communicatie.
Op dit gebied komen vaak problemen voor. We zijn terughoudend om dat te doen omdat we het moeilijk vinden. Bovendien heeft niemand ons echt geleerd om adequaat te praten over wat ons pijn doet en waar we ons zorgen over maken.
Studies (Engelse link) zoals die aan de Purdue University in de Verenigde Staten door Dr. Brant R. Burleson laten duidelijk zien hoe belangrijk het voor ons allemaal is om de emotionele steun te krijgen van degenen die het dichtst bij ons staan.
Het is echter belangrijk om over één ding duidelijk te zijn: iemand hebben die goede “emotionele steun” biedt, betekent niet altijd dat je authentieke gesprekken van hart tot hart met hem kunt hebben.
Om dit beter te begrijpen, geven we je een voorbeeld. Je kunt meestal rekenen op de nabijheid en emotionele steun van je partner of zelfs je moeder. Als je echter echt met iemand over diepere aspecten moet praten, zijn deze mensen misschien niet de meest geschikte voor de taak die voor je ligt.
Waarom? Misschien omdat er dingen met je zijn gebeurd waarvan je niet wilt dat die mensen ervan weten. Of het kan heel eenvoudig zijn omdat ze, hoewel ze heel veel van je houden, niet de meest geschikte mensen zijn als het erom gaat stoom af te blazen over bepaalde dingen. Laten we dit eens nader bekijken.
Waarom heb je iemand nodig om mee te praten als je het moeilijk hebt?
Je hebt echt iemand nodig om mee te praten, omdat er iets met je is gebeurd, of omdat je je overweldigd, gestrest of bezorgd voelt. Mensen moeten vaak dingen “uit hun systeem” krijgen en stoom afblazen. Daarom is zoiets elementairs, maar krachtigs, als praten en je emoties delen, om deze redenen altijd de beste strategie:
- Je voelt dat je eindelijk “iets aan het doen bent.” Over iets praten betekent dat je iets actiefs doet. Je doet al iets positiefs en gezonds voor jezelf. Het is een verandering en alle verandering is goed.
- Door met iemand te praten, geef je niet alleen informatie en ventileert je wat je voelt. Als je communiceert, luister je ook naar jezelf en deze oefening werkt als een spiegel en stelt je in staat om meer over jezelf te ontdekken.
- Wanneer je je gedachten, gevoelens en emoties ventileert, realiseer je je dat de dingen op de een of andere manier niet zo erg zijn als je dacht. Stilte kan je vaak het gevoel geven opgesloten te zitten en kan je gevoelens verergeren. Als je spreekt, begin je te ontspannen en geleidelijk begint het licht op de situatie te dagen.
Met wie moet je praten?
Als je iemand nodig hebt om mee te praten, is niet iedereen geschikt. Het is belangrijk om dit vanaf het begin goed te beseffen. Soms, hoeveel iemand ook van ons houdt, is hij om verschillende redenen misschien niet de juiste persoon:
- Als je met iemand wilt praten over dingen die je pijn doen en je zorgen maken, heb je iemand nodig die je privacy respecteert. Het laatste dat je nodig hebt, is dat ze je geheimen met iemand anders delen.
- Je hebt iemand nodig die weet hoe te luisteren en bij je te zijn. Niks anders. Het laatste wat de andere persoon zou moeten doen, is beginnen met het geven van zijn mening, betwisten wat je zegt, of je vertellen wat hij zou doen in jouw situatie.
- De persoon mag je niet veroordelen en mag ook niet in twijfel trekken of bekritiseren wat je zegt. Als ze dit gaan doen, kunnen ze je meer kwaad dan goed doen.
Evenzo moet deze persoon ook kwaliteiten hebben die emotionele communicatie vergemakkelijken. Eigenschappen als empathie, nabijheid, actief luisteren, sensitiviteit en menselijkheid.
Soms kun je een vriend gebruiken. Maar soms is een psycholoog de meest geschikte figuur wanneer je iemand nodig hebt om mee te praten. Ze moeten niet alleen de kenmerken hebben die we zojuist hebben genoemd, maar ze zullen ook de nodige hulpmiddelen hebben om je te helpen bij het oplossen van jouw probleem.
Je hebt iemand nodig om mee te praten: waar begin je?
“Als ik iemand nodig heb om mee te praten, weet ik niet altijd waar ik moet beginnen. Mijn hoofd zit vol met gevoelens, gedachten en emoties. Ik voel me gewoon uitgeput. En de nooit eindigende uitputting maakt mijn geest nog meer in de war. waarom ik niet altijd weet hoe ik over deze dingen moet beginnen.”
De bovenstaande woorden worden vaak gehoord van mensen die voor het eerst in therapie gaan of die gewoon besluiten eerlijk te zijn tegen iemand die dicht bij hen staat.
Hoe het ook zij, het is een goed idee om enkele eenvoudige strategieën te hebben die je (of anderen) kunnen helpen.
- Leg uit hoe je je nu voelt, op dit moment. Laat de dingen los die in je opkomen en de sensaties die je van binnen kunt voelen.
- Schaam je niet als je stem begint te kraken. Maak je geen zorgen als de tranen komen; laat ze gaan. Spreek zonder angst. Onthoud dat je op een veilige plek bent en dat het tonen van je emoties gezond en noodzakelijk is. Je zult je daardoor beter voelen.
- Leg uit hoe lang je je al zo voelt.
- Probeer de oorzaak, of de bron van dit alles, te vinden en praat erover. Leg de zaken duidelijk uit.
- Wees eerlijk; je toevlucht nemen tot halve waarheden of dingen verdoezelen zal je helemaal niet helpen. Als je het moment hebt bereikt waarop je echt iemand nodig hebt om mee te praten, dan betekent dat dat het tijd is om los te laten wat erin zit. Laat al je barrières vallen.
- Probeer altijd het persoonlijk voornaamwoord “I” te gebruiken. Het stelt je in staat om je emoties te kanaliseren (ik voel, ik vrees, ik denk…).
- Kijk in de ogen van de ander. Hun nabijheid en warmte zullen je met genegenheid leiden, zodat je gemakkelijker kunt spreken.
Kortom, de meesten van ons zullen in ons leven tijden doormaken waarin we de behoefte voelen om met iemand te praten. Laten we goed kiezen. We mogen ook niet vergeten dat in deze situaties de mensen die vaak het best gekwalificeerd zijn om te helpen, professionele psychologen zijn.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Burleson, Brant. (2003). The Experience and Effects of Emotional Support: What the Study of Culture and Gender Differences Can Tell Us About Close Relationships, Emotion, and Interpersonal Communication. Personal Relationships. 10. 1 – 23. 10.1111/1475-6811.00033.