Vijf tips om je te helpen je partner met angst te ondersteunen

Als je partner last van angst heeft, luister dan naar hem en minimaliseer zijn gevoelens niet. Hij heeft je steun en begrip nodig, zet hem niet onder druk.
Vijf tips om je te helpen je partner met angst te ondersteunen

Laatste update: 29 december, 2021

Om een partner met angst te ondersteunen, moet je eerst weten wat angst is en hoe het zich uit. In feite heb je misschien een idee van wat het is uit je eigen ervaringen. Als het echter om helpen gaat, moet je over meer dan een beetje kennis beschikken.

De DSM-5 definieert angst als een anticiperende reactie op een toekomstige dreiging. Deze reactie omvat spierspanning, waakzaamheid met betrekking tot toekomstig gevaar en voorzichtig of vermijdend gedrag.

Deze worden gebruikt als een coping-strategie in het licht van een angstige situatie. Angst wordt ook geassocieerd met andere symptomen, zoals nervositeit, opwinding, tremoren, zorgen en concentratieproblemen.

Mensen met angststoornissen ervaren vaak opdringerige gedachten die veranderen in zorgen over mogelijke toekomstige gebeurtenissen en gevolgen. Als alternatief nemen ze de vorm aan van catastrofale interpretaties van gebeurtenissen uit het verleden, waarbij de negatieve aspecten worden benadrukt, met name de fouten die het individu mogelijk heeft gemaakt (Sarason en Sarason, 2006).

1. Minimaliseer de gevoelens van je partner niet

Hoewel de angst die je partner ervaart misschien niet logisch is vanuit jouw eigen perspectief, mag je diens gevoelens niet ongeldig maken. Probeer hun emoties en gedachten te begrijpen. Je moet begrijpen dat al deze cognitieve, emotionele en fysiologische manifestaties voor hen heel reëel zijn.

Pathologische angst is niet gemakkelijk om mee om te gaan en de oplossing ervan is ook niet eenvoudig. Je kunt je partner echter medelevend ondersteunen met acceptatie en empathie. Oordeel niet over hun gevoelens. Integendeel, probeer ze te begrijpen, zodat ze zich niet verkeerd begrepen voelen.

Vrouw ondersteunt haar partner met angst

2. Luister naar je partner

Een goede manier om je partner met angst te helpen, is door naar hem te luisteren en geïnteresseerd te zijn in zijn gevoelens. Dit betekent dat ze zich niet zo alleen zullen voelen en dat ze kunnen beschrijven wat ze doormaken.

Door naar hem te luisteren, leer je ook meer over zijn angstgevoelens en hoe het werkt. Door hem te helpen over hun ervaring te praten, kun je zijn innerlijke wereld beter begrijpen. Op deze manier heb je een dieper en nauwkeuriger idee van wat hij doormaakt.

3. Help hem om behandeling te zoeken

Moedig je partner aan om naar een specialist te gaan. Onthoud dat je niet zijn therapeut bent, dus probeer geen interventies uit te voeren die training en ervaring vereisen. Wat je echter wel kunt doen, is met hem meegaan naar therapie.

4. Moedig aan, maar daag niet uit

Het is begrijpelijk dat het angstige gedrag van je partner frustrerend voor jou kan zijn. Probeer ze echter niet te dwingen wijzigingen aan te brengen. Dat komt omdat beslissingen met betrekking tot hun gedrag alleen door hen moeten worden genomen.

Aan de andere kant, door ze aan te moedigen, laat je ze niet alleen beseffen dat ze niet de enige zijn, maar laat je ze ook zien dat je een betere toekomst voor hen voor ogen hebt en dat je gelooft dat ze die kunnen bereiken. Moedig ze aan en motiveer ze met liefde en toewijding.

5. Geef ze het gevoel dat jij hun veilige plek bent

Zorg ervoor dat je je partner onvoorwaardelijke liefde toont. Dat komt omdat het vaak voorkomt dat angstige mensen zich nog angstiger voelen als ze het gevoel hebben dat ze het niet verdienen om door iemand bemind te worden.

Ze zeggen tegen zichzelf dat ze het de mensen om hen heen moeilijk maken en hun liefde gewoon niet verdienen. Om deze reden moet u ze van tijd tot tijd geruststellen hoeveel ze voor jou betekenen en hoe je ze aan je zijde wilt hebben.

Moedig hen tegelijkertijd aan om hun onafhankelijkheid te behouden . Geef ze de ruimte om te doen wat ze kunnen. Maak het ze niet moeilijk, maar probeer tegelijkertijd hun afhankelijkheid van jou niet te vergroten.

Jongen knuffelt zijn partner

Zorg voor jezelf

Je moet altijd voor jezelf zorgen en tegelijkertijd je partner met angst ondersteunen. Houd daarom rekening met de volgende punten:

  • Probeer je routines vast te houden.
  • Verlies je grenzen niet uit het oog. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je door je partner te helpen geen nieuw probleem creëert.
  • Maak tijd voor activiteiten die je helpen te ontspannen en je afleiden.
  • Probeer ontspanningstechnieken. Ze kunnen erg behulpzaam zijn.
  • Zorg voor wat lichaamsbeweging, ook al is het maar een paar keer per week een korte wandeling.
  • Als je emotionele problemen ervaart door schuld, angst of woede, overweeg dan om naar een therapeut te gaan.

De uitdaging om samen te leven met en te zorgen voor een partner met angst is vaak niet eenvoudig. In feite heb je een flinke dosis genegenheid nodig, maar ook geduld en tolerantie om met je eigen frustratie om te gaan.

Onthoud dat je geen therapeut bent. Daarom moet je eerste missie zijn om je partner aan te moedigen om naar een therapeut te gaan. De tweede zou moeten zijn om met hen mee te gaan, zodat ze het gevoel hebben dat je wilt helpen. Blijf ze er ten slotte aan herinneren dat je aan hun zijde wilt staan. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  •  

  • American Psychiatric Association (2014). Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales (5a. ed). Editorial médica panamericana.
  • Sarason, I. y Sarason, B. (2006).Psicopatología. Psicología anormal: el problema de la conducta inadaptada (11ª ed.). Pearson Educación.
  • Sue, D., Sue, D. W., y Sue, S. (2010). Psicopatología. Comprendiendo la conducta anormal(9ª ed.). Cengage Learning.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.