Je ogen zijn de spiegel van je ziel

Je ogen liegen niet, ze onthullen je emoties, persoonlijkheid en zelfs je intenties. Inderdaad, alles wat je voelt wordt weerspiegeld in deze spiegels van je ziel.
Je ogen zijn de spiegel van je ziel
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Cristina Medina Gómez

Laatste update: 27 december, 2022

Je ogen liegen niet. Ze zijn de spiegel van je ziel en ze drukken altijd je ware gevoelens uit. Daarom is de beste manier om mensen te leren kennen altijd door ze in de ogen te kijken en te proberen de aanwijzingen te herkennen die ze geven over hun emotionele toestand en wat ze voelen.

Net als je gebaren verraden je ogen je aan anderen. In feite vertellen ze meer over jou dan alles wat je zou kunnen zeggen. In feite maakt non-verbale communicatie een groot deel uit van de informatie die je aan anderen doorgeeft.

“De ziel die door de ogen kan spreken, kan ook kussen met een blik.”

Gustavo Adolfo Becquer

De spiegel voor je ziel

Veel onderzoeken tonen aan dat wanneer je mensen ontmoet, hun ogen een breed scala aan sensaties op je kunnen overbrengen. Bijvoorbeeld, zou je vertrouwen of wantrouwen, veiligheid voelen of angst, enz. Geen twijfel, je hebt het meegemaakt in je dagelijkse leven. Het is bijna alsof je de zielen van anderen kunt bereiken door hun ogen.

Paar dat elkaar in de ogen kijkt

Sommige deskundigen hebben de gezichten van mensen bestudeerd en hebben vastgesteld dat de ogen de spiegel van de ziel zijn, omdat ze in feite het meest oprechte deel van het gezicht zijn.

Je hebt namelijk geen controle over je ogen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld je mond. Als je iets leuk vindt, verwijden je pupillen zich onwillekeurig en onmiddellijk. Daarnaast, als je iets niet leuk vindt, vernauwen ze zich.

De lichaamstaal van je ogen

Hieronder bespreken we enkele van de redenen waarom er wordt gezegd dat je ogen de spiegel van je ziel zijn.

Blijheid

Wanneer iemands ogen vernauwd, fronsen en helderder lijken dan normaal, zal diegene zich waarschijnlijk goed voelen. In feite is het niet nodig om iemands glimlach te zien om te beseffen dat hij of zij gelukkig is, je kunt het aan de blik zien.

“De ogen zijn het punt waar ziel en lichaam zich vermengen.”

-Friedrich Hebbel-

Aandacht

Als je mensen ziet met wijd open ogen en een indringende blik, dan letten ze goed op wat je zegt of doet. Als je op dat moment tegen hen praat, letten ze op wat je zegt. Je zou echter naar andere non-verbale signalen moeten kijken om erachter te komen of ze positief zijn over wat je zegt of niet.

Verdriet

Vrouw met droevige ogen

Je zult deze emotie kunnen herkennen, die ook een van de meest voorkomende is. Ook al is het er een die we vaak proberen te verbergen. In dit geval worden de oogleden opgetrokken en de onderrand van de wenkbrauwen opgetrokken.

Woede

Als je boos wordt, gaan je wenkbrauwen omhoog en je uitdrukking is buitengewoon serieus. Soms frons je zelfs je wenkbrauwen.

Onzekerheid of evaluatie

Op het moment dat je naar iemand luistert en je ogen dichtknijpt, geef je aan dat je ofwel evalueert wat ze zeggen en twijfelt aan de waarheid ervan, ofwel dat je ze niet echt goed begrijpt. Maar loensen kan ook wijzen op vermoeidheid.

Seksueel verlangen of cognitieve inspanning

Wanneer je seksuele begeerte voelt of enige cognitieve inspanning levert, verwijden je pupillen, zoals we eerder vermeldden. In feite laten ze je volledig blootgesteld zijn aan de andere persoon. Je kunt het niet vermijden, tot het punt dat je misschien in je ogen wrijft omdat je je ongemakkelijk voelt.

“Het beangstigt me, het verzwakt me, het doodt me om te weten dat de schoonheid niet je ogen zijn, het is hoe je naar me kijkt.”

-David Sant-

Het “sociale gezicht”

Vrouw met expressieve ogen

Zoals we tot nu toe hebben gezien, heeft de uitdrukking dat je ogen de spiegel van je ziel zijn een verifieerbare basis. Het gaat echter ook veel verder.

In feite hebben psychologen en wetenschappers op het gebied van menselijke taalstudies ontdekt dat we vanaf de kindertijd tot ongeveer de leeftijd van 40 een reeks gezichten kiezen die we aanpassen aan zeer verschillende communicatieve situaties (Engelse link).

Ze noemen dit je sociale gezicht. Het is buitengewoon belangrijk, bijvoorbeeld op verdrietige momenten wanneer je om de een of andere reden het gevoel hebt dat je wilt lachen, maar je erin slaagt je gezicht in bedwang te houden.

In dit opzicht bevestigt Teresa Baró dat het niet is dat we leugenaars zijn. Het is omdat het leven in de samenleving bepaalde gedragspatronen vereist die we moeten handhaven als een manier om te overleven.

We zijn geen leugenaars, maar we kunnen onze gezichtsuitdrukkingen en zelfs de bewegingen van onze ogen vrijwillig aanpassen. We kunnen echter nooit voorkomen dat onze ogen de weerspiegeling zijn van wat we voelen, de spiegel van onze ziel.

“Het ergste verraad dat je jezelf kunt aandoen, is niet doen waarvoor je ogen schitteren.”

-Anoniem-


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • D´Angelo, S. (2017, 13 de abril). Eye expresión offer a glimpse into the evolution of emotion. Cornell Chronicle. https://news.cornell.edu/stories/2017/04/eye-expressions-offer-glimpse-evolution-emotion
  • Kucewicz, M. T., Dolezal, J., Kremen, V., Berry, B. M., Miller, L. R., Magee, A. L., … & Worrell, G. A. (2018). Pupil size reflects successful encoding and recall of memory in humans. Scientific reports8(1), 1-7.
  • Lee, D. H., & Anderson, A. K. (2017). Reading what the mind thinks from how the eye sees. Psychological science28(4), 494-503.
  • Van der Wel, P., & van Steenbergen, H. (2018). Pupil dilation as an index of effort in cognitive control tasks: A review. Psychonomic bulletin & review25(6), 2005-2015.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.