Wat gebeurt er als we anderen veroordelen?

Vaak veroordelen we andere mensen zonder ook maar bij de gevolgen voor die mensen stil te staan. Lees er meer over in dit artikel.
Wat gebeurt er als we anderen veroordelen?

Laatste update: 01 maart, 2022

Of we het nu geloven of niet, het veroordelen van anderen is iets heel gewoons. Iets dat contra-intuïtief blijkt te zijn, aangezien we anderen vaak vragen om alsjeblieft te stoppen met het beoordelen van onze acties en gedragingen. We veroordelen en worden voortdurend veroordeeld, zonder enige manier om het te vermijden.

“De ziel heeft altijd de neiging om anderen te beoordelen op wat ze van zichzelf denkt”

Giacomo Leopardi

De schade die dat oordeel echter veroorzaakt, is iets waar we over moeten nadenken en over moeten nadenken. We moeten naar binnen kijken, naar onszelf kijken, en stoppen met zoveel tijd te investeren in het zien van wat anderen doen, hoe ze het doen en waarom.

Het veroordelen van anderen heeft gevolgen

Hoe vaak ben je verkeerd beoordeeld? Zeker vaak. Dit is waarom je moet vermijden om andere mensen te veroordelen. Respecteer wat anderen doen en beslissen, want misschien zul je dat vroeg of laat ook doen wat je zo vaak bekritiseert. Dan ben jij degene die wordt veroordeeld.

Jouw perspectief is niet het enige

Vaak staan we onszelf niet toe om ons de situatie van de ander voor te stellen en ons in hun schoenen te verplaatsen. We denken dat ons gezichtspunt de enige geldige is en dit weerhoudt ons ervan verder te kijken en andere, verschillende perspectieven te begrijpen.

Wat maakt je zo zeker dat je manier van kijken de juiste is? Sta jezelf toe om te twijfelen, om te accepteren dat beide standpunten correct kunnen zijn, en dat dit geen van beide beter of slechter maakt. Je hebt niet altijd gelijk. Je kunt het bij het verkeerde eind hebben en het beoordelen van de acties van anderen kan een misverstand worden.

Het is onmogelijk om het hele verhaal achter een andere persoon te kennen. Daarom mogen we geen oordeel vellen over hun daden.

Denk aan jezelf. Hoeveel mensen zijn er die niet alle worstelingen kennen die je hebt doorgemaakt en die je acties en gedrag hebben beïnvloed?

Probeer geen betere of slechtere perspectieven te zoeken; ze zijn allemaal geldig! Die wat je vandaag afwijst kan morgen aantrekkelijk lijken.

Open je geest en sta jezelf toe nieuwe perspectieven te ontdekken waarmee je je wereldbeeld zou kunnen verbreden. Begin een open en tolerant persoon te zijn. Hierdoor word je een beter mens en kun je anderen beter begrijpen.

Je acties definiëren jou

Als je iemand beoordeelt, definieer je jezelf. Je kunt je mening geven, maar die persoon bekritiseren of niet begrijpen, helpt hem niet. Doe je iets goeds voor hen? Wat hoop je echt te bereiken?

Als we oordelen, hebben we eigenlijk geen andere reden dan anderen de wereld te laten zien zoals wij. Maar verschillen zijn niet iets negatiefs; ze zijn iets dat ons helpt onze geest te openen wanneer we met verschillende situaties worden geconfronteerd. Je kunt niet hopen dat iemand anders denkt of handelt zoals jij doet. Zoals we al zeiden, er is niets beter of slechter.

Iemand veroordelen kan die persoon grote schade toebrengen. Denk aan een situatie waarin anderen je hebben beoordeeld. Hebben ze je geholpen? Hebben ze je beter laten voelen? Was je gelukkiger toen je ervoor koos om het pad te volgen dat ze van je eisten?

Veroordelen doet pijn en daarom moeten we heel voorzichtig zijn en ermee ophouden. We geloven dat we helpen terwijl we in werkelijkheid schade aanrichten. We geloven dat we leidend zijn, terwijl we in plaats daarvan die persoon desoriënteren van wie we denken dat we hem een plezier doen.

Regenboogparaplu in een grijze massa

Er is meer dan wat je ziet

Op dit punt is het duidelijk dat wat we zien soms niet de hele waarheid is. Elke persoon is een wereld op zich. Je hebt zelf, zoals we al zeiden, situaties en ervaringen die je hebt meegemaakt die je hebben geleden en die je een les hebben geleerd, maar alleen jij weet en begrijpt dat.

Anderen hebben dit ook. Ze hebben een leven dat goed of slecht kan zijn geweest. We willen hun acties niet rechtvaardigen; wat we willen is om ze te veroordelen. Mensen zullen hun redenen hebben, en ook al zijn we het er niet mee eens, we moeten ze respecteren. Misschien zijn wij het morgen die precies datgene doen dat we in twijfel hebben getrokken.

“Mensen nemen verschillende wegen op zoek naar vervulling en geluk. Alleen omdat ze niet op jouw weg zijn, wil nog niet zeggen dat ze verdwaald zijn.”

Dalai Lama

Als je iemand bent die geneigd is anderen te veroordelen, denk dan eerst na over hoe je je voelt als anderen je beoordelen.

Gedurende ons leven verandert alles wat ons overkomt onze manier van kijken. Wat we een paar jaar geleden als juist zagen, is nu misschien wel zo.

Twee mensen met de armen geheven naar vogels

“We kunnen nooit het leven van anderen veroordelen, omdat elke persoon alleen zijn pijn en verzaking kent. Het is één ding om te voelen dat je op de goede weg bent; maar het is iets anders om te denken dat de jouwe de enige weg is.”

Paulo Coelho

Wees flexibel en oordeel nooit. Je kunt je mening geven, maar zonder te proberen mensen door het leven te laten gaan op dezelfde manier als jij. Vooral omdat die van jou niet het enige geldige perspectief is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.