Vijf dieven van onze energie volgens de Dalai Lama

Vijf dieven van onze energie volgens de Dalai Lama

Laatste update: 10 november, 2017

Vanwege de macht die energie over ons heeft en de kracht die het ons geeft om persoonlijke groei te ondergaan, onderscheidt de Dalai Lama vijf energiedieven. Als je van deze dieven van onze energie op de hoogte bent, kun je zorg dragen voor het welzijn van je energie en ervaringen vermijden die voorkomen dat je het beste uit deze energieën haalt.

Als mensen zijn we namelijk opgebouwd uit energie. En dit stelt ons elke dag van ons bestaan in staat om te bereiken wat we verlangen en onze innerlijke zelf te verbeteren. Om dat te doen is het van essentieel belang om voor de staat van onze energie te zorgen, om deze elke dag te vernieuwen en iedere van onze aangeboren vaardigheden te versterken. Zo worden we de beste versie van onszelf voor degenen die we liefhebben en voor de mensheid.

“Er wordt gezegd dat onze vijand onze beste leraar is. Van een leraar kunnen we leren over het belang van geduld, controle en tolerantie, maar we hebben geen echte kans om het in de praktijk te brengen. De ware praktijk ontstaat wanneer we de vijand tegenkomen.”

-Dalai Lama-

De Dalai Lama Die Ons Heeft Verteld Over De Dieven Van Onze Energie

De vijf dieven van onze energie

Het huidige moment niet accepteren

We leven in een tijdperk waarin de toekomst en morgen de overhand hebben op het moment, het hier en nu. We vergeten de kracht van het heden, genieten niet van het moment waarin we leven en we verliezen onszelf in toekomstplannen die ervoor zorgen dat we niet waarderen wat we al hebben. Deze staat veroorzaakt dat we de negatieve situaties waar we tijdens onze dag tegenaan lopen negeren, omdat we niet de kracht hebben om te erkennen dat we niet alles kunnen veranderen.

Acceptatie is dus de taak die we als een mantra moeten gaan uitoefenen. Als we accepteren dat we iets niet kunnen veranderen, staan we voor de mogelijkheid om het plan te veranderen en veel meer open te staan voor nieuwe kansen. “Accepteer. Het is geen opgeven, maar niets zorgt ervoor dat je meer energie verspilt dan jezelf verzetten en vechten tegen een situatie die je niet kunt veranderen.”

Te grote stappen nemen

Het dagelijks leven bestaat uit tijd, net als de natuur. Het is de ware schoonheid van onze innerlijke volledigheid, het aanvaarden van de tijd, zonder er een slaaf van te worden. We weten al dat er oneindig veel ritmes zijn als het tijd is om de tijd te volgen en dat ieder van ons meer vatbaar is voor het ene of het andere. “Geef jezelf toestemming om te rusten op momenten dat je dit moet doen, en sta jezelf toe in actie komen als je je op een moment van gelegenheid bevindt.”

Daarom is het van essentieel belang om te weten wanneer je moet stoppen en wanneer het juiste moment daar is om op te treden. Als we dat niet doen, waarderen we ons eigen wezen niet, onze essentie als mens, en verliezen we onze zelfliefde.

We openen de deur voor staten van angst, verdriet en depressie die ons blokkeren en ons niet de kans geven om de beste versie van onszelf te zijn. Geef jezelf het simpele advies om dergelijke emotionele toestanden met succes te overwinnen, en om altijd hun bron begrijpen.

Jezelf omringen met de verkeerde mensen

Omring jezelf met de juiste mensen. We hebben het in dit geval over degenen die deel uitmaken van jou, die jou oprecht liefhebben, die geëngageerd zijn en daar niets voor terug willen. Mensen die gul zijn vanwege een goede reden: liefde.

Mensen die ons nog levendiger en vrijer doen voelen om onszelf te zijn. “Laat de mensen los die alleen maar bij je komen om hun klachten, problemen, rampverhalen, angst en oordeel over anderen met je te delen. Als iemand op zoek is naar een bak waar hij zijn afval in kan gooien, laat het dan niet jouw geest zijn.”

Je gezondheid verwaarlozen

Gezondheid is de basispijler die ons vertelt of we ons bestaan goed beheren. Het is de thermometer, omdat onze emotionele gezondheid veel biologie bevat en zich ook manifesteert door onze vitale tekenen.

Als we het over energie hebben, hebben we het over het lichaam, dus het is essentieel om het te laten rusten, het goed te voeden en de tijd te nemen om te mediteren. “Geef prioriteit aan je gezondheid; als de machines van je lichaam niet op maximaal niveau werken, kun je niet veel doen. Neem wat pauzes.”

Meisje Met Een Vlinder In Haar Haar En Voor Haar Oog Dat Zich Niet Laat Raken Door De Dieven Van Onze Energie

Niet in staat zijn om te vergeven

Door te leren vergeven kunnen we ons bevrijden van het verleden en op een positieve manier vooruitgaan. We voelen vaak emoties die ons vullen met verdriet, woede, wrok en zelfs een dorst naar wraak.

Desondanks kunnen we door die gevoelens en hun doel te begrijpen, door te leren vergeven, ons bestaan verbeteren en na verloop van tijd beseffen dat we de juiste beslissing hebben genomen. “Vergeef, laat een situatie die je pijn veroorzaakt los, je kunt er altijd voor kiezen om de pijn van het geheugen achter je te laten.”

Je beloftes verbreken

Als we een belofte doen, geven we een deel van ons hart weg, want vertrouwen is geworteld in de liefde voor anderen en voor onszelf. Ieder van ons ervaart zijn ervaringen op een totaal andere manier. Daarom kunnen de beloftes die we maken van onschatbare waarde zijn voor de persoon aan wie we de beloftes doen. Het niet vervullen hiervan kan dus grote innerlijke pijn veroorzaken.

Als je een belofte niet bent nagekomen, vraag jezelf dan af waarom je je verzet. Je hebt altijd het recht om je mening te wijzigen, je excuses aan te bieden, te compenseren, te onderhandelen en een ander alternatief te bieden voor een onvervulde belofte, maar niet als gewoonte. De eenvoudigste manier om te voorkomen dat je iets wat je niet wilt doen niet vervult, is door vanaf het begin NEE zeggen.

“De essentie van het spirituele leven wordt gevormd door onze gevoelens en onze houdingen ten opzichte van anderen.”

-Dalai Lama- 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.