Het zijn de simpele dingen in het leven die je gelukkig maken

Geluk wordt niet afgemeten aan het geld dat je hebt of niet hebt, maar aan die simpele dingen die je niet zou veranderen voor al het geld van de wereld.
Het zijn de simpele dingen in het leven die je gelukkig maken
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De simpele dingen in het leven zijn als de sterren die schijnen in heldere nachten. Ze zijn er altijd en omringen je met hun subtiele magie. Het is echter niet elke dag dat je stopt om ernaar te kijken of zelfs maar te onthouden dat ze bestaan.

In feite is het pas als je ze mist, wanneer het leven je voor een probleem stelt, dat je plotseling waardeert wat er echt toe doet. In feite realiseer je je dan wat betekenis geeft aan je bestaan.

Simpele dingen die je in je dagelijks leven tegenkomt, dingen die in slechte tijden helpen om alles logisch te maken.

Sommige mensen zeggen dat hoe eenvoudiger onze manier van leven is, hoe minder zorgen we hebben en hoe minder fouten we maken. We zijn tenslotte allemaal vrij om het leven zo ingewikkeld te maken als we willen. We hebben allemaal het recht om risico’s te nemen, onze doelen na te streven en een sociale kring te hebben die zo breed en gevarieerd is als we willen.

In feite is het belangrijkste, de sleutel tot alles, niet noodzakelijk een eenvoudig leven te leiden, maar eenvoudig te zijn in je denken en weten wat belangrijk is. Waar je echt blij van wordt. Wat identificeert jou. Van daaruit ben je vrij om je eigen micro-universum te bouwen. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

De simpele dingen zijn de mooiste dingen in het leven

Stel op een bank

Onlangs publiceerde Google zijn meestvoorkomende zoekopdrachten. Een van de meest populaire was “Hoe gelukkig te zijn?”

Gelukkig zijn betekent je ogen sluiten en niets anders willen. Daarom moet je stoppen met het afmeten van geluk aan het geld dat je hebt of niet hebt, maar aan de simpele dingen die je niet zou veranderen voor de wereld.

Ongetwijfeld heb je meer dan één ding dat je niet voor de wereld zou willen ruilen. Het kunnen je kinderen zijn, je partner, je broers en zussen… misschien zelfs je huisdieren. Want wat ze je geven en wat je ze aanbiedt, is een uitwisseling van genegenheid die van onschatbare waarde is.

Het probleem is echter dat het leven soms helemaal niet gemakkelijk is. Zo kan het belangrijkste in de wereld voor jou je kind zijn, maar je moet erg veel uren te werken, dus kun je niet zoveel tijd met hem haar besteden als je wilt.

Jongen met zijn hond

Je wilt ongetwijfeld dat alles eenvoudiger is. Daarom voel je je soms verloren bij zoveel druk en zoveel verplichtingen die je afleiden van wat echt essentieel is. Laten we even over deze aspecten nadenken.

Leid een vol en bewust leven

Een vol en bewust leven leiden betekent begrijpen waar je nu in je leven staat, en leven in het hier en nu.

 • Je moet je bewust zijn van wat je hart je vertelt en van je eigen behoeften. Misschien geeft meer uren werken je bijvoorbeeld de mogelijkheid om meer dingen te hebben, maar investeer je die extra tijd liever in je gezin.
 • Een vol leven leiden betekent ook begrijpen dat elke inspanning die je doet de moeite waard is. Dat komt omdat alles wat je doet je gelukkig maakt en geluk biedt aan je dierbaren.
 • Geen wederkerigheid is gelijk aan geen vervulling. Kijk naar je leven alsof het een cirkel is. Als er geen balans is tussen jezelf en wat je omringt, zul je niet gelukkig kunnen zijn.
Blad met dauw dat staat voor de simpele dingen in het leven

Het plezier van simpele dingen

Niet alle mensen weten hoe ze moeten genieten van de eenvoudige dingen die het leven hen biedt. Misschien is het omdat ze ze niet kunnen zien. Of misschien waarderen ze ze niet en zijn ze meer geneigd tot materiële gehechtheid en onmiddellijke bevrediging. Het soort dat nooit standhoudt.

Adem, heb lief, wees gelukkig, geniet van de simpele dingen in het leven. Dit zijn de enige dingen die er echt toe doen. De rest, geloof het of niet, is slechts van secundair belang.

Genieten van eenvoudige genoegens is iets dat veel mensen doen omdat ze al innerlijke rust bezitten. Sommigen krijgen zelfs het plezier van simpele dingen na een lange reis waar ze plotseling genoegens ontdekken waar ze voorheen niet eens aan hadden gedacht. Bijvoorbeeld:

 • De vreugde van goede vriendschappen.
 • Een “Goedemorgen” en een onverwachte knuffel.
 • Het aanstekelijke gelach van een kind.
 • De geur van het gras na de regen.
 • De zon die in absolute stilte in de oceaan zakt.
 • Wakker worden op een zondagochtend met de hele dag voor de boeg en geen werk te doen.

Aarzel niet om deze eenvoud van gedachten en emoties te oefenen. Omdat, wanneer je eindelijk innerlijk geluk vindt, het voor altijd zal duren omdat het verbonden zal zijn met je ware wezen.

De balans van eenvoud

Zoals Lama Yeshe zegt: “Als je het gevoel van balans ervaart, ervaar je een ongelooflijke universele ruimtelijkheid. Je vernauwde en starre geest wordt volledig open omdat het de middenweg heeft bereikt vanuit externe gedachten. Je geest voelt heel comfortabel en voor de eerste keer het maakt je echt mentaal gezond. Het is niet zomaar een theorie, het is een levenservaring.”

Wat probeert Lama Yeshe ons met deze woorden te vertellen? Hij zegt dat eenvoud een mentale houding is en dat evenwicht fundamenteel is. Als we van plaats naar plaats gaan en vasthouden aan het feit dat materiële dingen ons echt geluk zullen schenken, hebben we het mis.

Aan de andere kant biedt het observeren en waarderen van de eenvoudige dingen in het leven ons een mentaal evenwicht dat talloze psychologische voordelen genereert.

Meisje ruikt aan een bloem

Afbeeldingen met dank aan Zac Gertz en Pascal Campion


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Russell, B. (2015). La conquista de la felicidad. Debols! llo.
 • Powell, J. (1996). La felicidad es una tarea interior (Vol. 43). Editorial Sal Terrae.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.