Iedereen heeft goede en slechte dagen

Slechte dagen verschijnen niet zonder reden. Achter hen liggen vaak vastgelopen emoties en gedachten die in je hoofd zijn blijven steken en die je rustig en correct moet oplossen. In deze tijden staat zelfzorg centraal.
Iedereen heeft goede en slechte dagen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 08 januari, 2024

Er zijn dagen waarop je het gevoel hebt dat je de wereld zou kunnen veroveren en andere dagen waarop je nauwelijks de moeite kunt nemen om uit bed te komen. Is er iets mis met je? Betekenen deze ups en downs in je stemming een probleem? Natuurlijk niet. Je bent geen machine of een onfeilbare robot, je bent een mens. Je hebt goede en slechte dagen.

In de regel lukt het je om die momenten waarop je je overmand voelt door gevoelens van moedeloosheid en niet al te best kunt functioneren, het hoofd te bieden.

Soms grijpt je verstand in en zegt je Kom op, duw jezelf, je hebt dingen te doen.” Je lichaam geeft daar echter niet altijd gehoor aan en bij die gelegenheden zeggen je hersenen misschien Sorry, vandaag zijn mijn reserves aan enthousiasme, verlangen en motivatie op.”

Wees gerust, dit gebrek aan energie is niet altijd het gevolg van een gezondheidsprobleem. Dat gezegd hebbende, als je merkt dat je gevangen zit door gevoelens van moedeloosheid, is het vaak heel moeilijk om daaraan te ontsnappen.

Het is een complexe mix van psychologische processen en emoties. Het omvat gedachten, lichamelijke gewaarwordingen, zorgen, en verschillende soorten emoties (apathie, verdriet, frustratie, enz.).

Nogmaals, we herhalen dat de dagen waarop je je neerslachtig voelt geenszins een weerspiegeling zijn dat je aan een stoornis lijdt. Het is niet noodzakelijkerwijs een depressie.

Dat gezegd hebbende, moet je ervoor zorgen dat deze toestanden niet te lang duren. Zoals ze komen, moeten ze ook weer gaan. Slechte dagen moeten voorbijgaande bezoekers zijn, het soort dat zijn boodschap achterlaat en je vrijmaakt om plaats te maken voor goede dagen.

Vermoeide man

De slechte dagen

Vreemd genoeg beweren deskundigen in de psychologie van de motivatie dat de ups en downs van het leven ons als mens verrijken. Inderdaad, het doormaken van tijden waarin je het gevoel hebt dat je de wereld kunt veroveren, gevolgd door tijden waarin je nauwelijks iets kunt, leert je verschillende dingen.

Het eerste is dat je niet onfeilbaar bent en dat af en toe een dieptepunt bereiken volkomen normaal is.

Als je weet waarom je af en toe instort en wat er achter je moedeloosheid ligt, kun je jezelf beter leren kennen. Het probleem is echter dat je die slechte dagen niet leuk vindt en je hebt de neiging je ertegen te verdedigen door te proberen er vanaf te komen.

In feite camoufleer je, zonder het te beseffen, je ongemak. Maar je begrijpt het niet echt en weet ook niet hoe je die verborgen realiteiten, die je verlangen om de wereld te veroveren uitschakelen, kunt beheersen.

Daarom raken deze problemen, bijna zonder het te beseffen, verankerd en komen je hersenen in een cyclus van voortdurende ups en downs terecht. Dit kan gemakkelijk leiden tot hulpeloosheid, de gecamoufleerde vorm van depressie die bekend staat als dysthymie. Je moet voorzichtig zijn.

De dagen waarop je geen zin hebt om iets te doen, mogen slechts af en toe voorkomen en zeker niet terugkerend zijn. Het zijn momenten waarop er geen andere optie is dan met jezelf te praten en wat emotionele zelfzorg uit te oefenen.

Waarom voel je je zo?

Op dagen dat alles overweldigend aanvoelt en het leven je lijkt te belasten, voel je je moedeloos. Je probeert misschien duizend strategieën om het te vermijden. Slapen, een wandeling maken, tv kijken, naar muziek luisteren, een vriend ontmoeten, sporten…. Al deze strategieën zijn een poging om je moedeloosheid te maskeren. Je verbergt het. Maar daardoor los je het niet op.

Het is echter essentieel dat je je verbindt met de oorsprong en aanleiding van deze gemoedstoestand. In deze moeilijke tijden kun je het volgende ervaren:

Sociale vergelijking

Volgens een onderzoek van de Harvard Universiteit onder leiding van Dr. Todd Rogers hebben we de neiging om onze prestaties (wat we doen en wat we bereiken of hebben) te vergelijken met onze naaste omgeving. Als je kijkt naar wat anderen hebben bereikt terwijl je je in het nadeel voelt, voedt dat zowel je moedeloosheid als een laag zelfbeeld.

De neiging om de negatieve kant van de dingen te zien

Hoewel je het waarschijnlijk niet beseft, ga je vaak door het leven door alles op een negatieve manier te bekijken. Met andere woorden, je ziet alleen moeilijkheden, problemen, onzekerheid en de fouten die je gemaakt hebt. Het is een voor de hand liggende wijze van lijden.

Overmatig luisteren naar het kritische en perfectionistische zelf

Velen van ons hebben zeer schadelijke en gevaarlijke innerlijke ikken. Het zijn de soorten die zich voeden met interne dialogen gebaseerd op zelfkritiek, in de zoektocht naar absoluut perfectionisme, die waarin voor fouten geen plaats is.

Verwaarloosde emoties en behoeften

Voor je emoties zorgen is een daad van psychologische hygiëne. Dat gezegd hebbende, ben je geneigd vaardig te zijn in het nemen van de tegenovergestelde handeling. Je verbergt wat je pijn doet, frustreert, teleurstelt en boos maakt. Dit creëert nog meer lijden. Het is iets dat je nooit tot morgen moet laten liggen om ermee om te gaan.

Eenzame man

Wat te doen op de slechte dagen

Je kunt het probleem achter de slechte dagen niet oplossen door een film te gaan kijken of een eetbui te krijgen. Deze gedragingen zijn verre van gepast. In feite moet je deze dagen niet vermijden, maar onder ogen zien en accepteren. Bovendien moet je jezelf toestaan om te ontdekken wat er achter zit en wat je moet oplossen.

  • Besteed aandacht aan je gedachten en zorgen. Probeer niet je negatieve gedachten te vervangen door positieve. Die strategie werkt niet. Je moet ze aanwezigheid en reden geven. Probeer te begrijpen of ze logisch zijn, of ze een basis hebben. Denk ook na over wat je kunt doen om ze te verlichten.
  • Maak contact met je emoties. Maak contact met de sensaties die je lichaam ervaart. Bijvoorbeeld woede, verdriet en angst. Oefeningen als ontspanning of meditatie kunnen helpen.
  • Heb een plan. Geef jezelf op de goede dagen, wanneer je het gevoel hebt dat je de wereld kunt veroveren, de tijd om te ontspannen en je rustig met jezelf te verbinden. Nadat je hebt uitgewerkt wat je zorgen baart en de reden waarom je je zo voelt, maak je een plan en enkele doelen op korte termijn. Stel de doelen vast die je motiveren en die gemakkelijk te bereiken zijn. Dit zal je gevoel van hoop en controle vergroten, evenals je vermogen om iets te bereiken.

Ten slotte heb je recht op goede en slechte dagen. In feite leer je van allemaal en kom je er uiteindelijk sterker uit. Wees daarom niet bang voor de slechte dagen. Het zijn slechts bliepjes in je tijdlijn die je moet accepteren, onder ogen zien en begrijpen. Het is de moeite waard om te onthouden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


    • Todd Rogers, Avi Feller (2016) Discouraged by Peer Excellence: Exposure to Exemplary Peer Performance Causes Quitting, First Published January 29, 2016 Research Article  https://doi.org/10.1177/0956797615623770

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.