Hoe lang duurt het voordat je hersenen aan nieuwe lenzen gewend zijn?

Bij het verwisselen van lenzen is het gebruikelijk om een aanpassingsperiode door te maken waarin de ogen en de hersenen wennen aan de nieuwe schaalverdeling en sensatie.
Hoe lang duurt het voordat je hersenen aan nieuwe lenzen gewend zijn?

Laatste update: 31 januari, 2023

Het voorrecht hebben om de wereld helder te zien is voor miljoenen mensen mogelijk dankzij het gebruik van contactlenzen. In tegenstelling tot een bril op sterkte kan het iets langer duren voordat de hersenen en de ogen eraan wennen. Blijf lezen om erachter te komen hoeveel dagen het kan duren om aan nieuwe lenzen te wennen. We geven ook enkele tips om je te helpen je oog gezondheid zo goed mogelijk te verzorgen.

Het beheersen van contactlenzen gedurende de eerste paar dagen (en zelfs weken) kan voor veel mensen een uitdaging zijn. Maar afgezien van het mogelijke oog ongemak dat kan optreden, is het essentieel om consistent te zijn met het gebruik en de dagelijkse desinfectie van je lenzen. Op die manier kun je automatische gewoonten genereren die in de hersenen worden gegrift.

De hersenen regelen alles dat je ziet

Zoals bekend is zien mogelijk dankzij het gezichtsorgaan: het oog. Het zijn echter de hersenen die alles regelen wat je ziet, omdat het de mogelijkheid heeft om synaptische verbindingen te genereren en zo beelden van buitenaf te vertalen naar iets dat we kunnen begrijpen.

Als gevolg daarvan is de controle van de hersenen over de ogen zo sterk dat ze hun structuur kunnen veranderen om visuele informatie op de best mogelijke manier te verwerken.

Dit proces van visuele aanpassing begint vanaf de eerste keer dat contactlenzen worden gebruikt. Hoewel het normaal is om in het begin wat problemen te ervaren (zoals ongemak, visuele vervorming, problemen met dieptewaarneming, vermoeide ogen en zelfs hoofdpijn), zijn de hersenen zo krachtig dat ze de kracht hebben om deze obstakels te overwinnen en de ogen aan te passen om beter te zien.

Daarom is de beslissing om over te stappen van een bril op sterkte naar contactlenzen niet alleen esthetisch, maar ook praktisch en functioneel. Want met de beste kwaliteit lenzen kan de mate van scherpte zo hoog zijn dat je details kunt zien die je nog nooit eerder hebt gezien en het plezier hebt het leven duidelijker te zien.

Hoe lang duurt het voordat de ogen aan de lenzen wennen?

Vrouw met lenzen
Lenzen en ooggezondheid

Veel mensen voelen zich onzeker bij het kiezen van contactlenzen omdat ze die nog nooit hebben gedragen. Ze hebben het gevoel dat ze meer ongemak dan voordelen opleveren. En hoewel het waar is dat ze in het begin wat oncomfortabel kunnen zijn, zullen je ogen er bij dagelijks gebruik en de nodige voorzorgsmaatregelen binnen een paar dagen of hoogstens twee weken aan wennen.

Het is echter essentieel om te beseffen dat het nodig is om er een dagelijkse gewoonte van te maken om contactlenzen in te doen, uit te nemen en schoon te maken.

Volgens Dr. Maxwell Maltz in zijn boek Psycho-Cybernetics duurt het minstens 21 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Dat is namelijk de tijd die de hersenen nodig hebben om zich aan te passen aan verandering en deze in het dagelijks leven te accepteren.

Het aanhouden van een routine voor het in- en uitdoen van je contactlenzen is het beste alternatief om snel aan het gevoel te wennen. Daarom is het een goed idee om een herinnering in te stellen om je lenzen elke dag te dragen. Dat geldt voor zowel dagelijkse als herbruikbare lenzen, gedurende de door je optometrist aanbevolen tijd. Houd er rekening mee dat je ze maximaal 10 tot 12 uur kunt dragen.

Is het normaal om in het begin wazig te zien?

Vrouw doet zachte lenzen in
Vrouw doet haar zachte lenzen in

Als je gewend bent aan een oude lensformule, is het normaal dat de nieuwe lenzen de eerste dagen wazig zicht en diepte problemen kunnen veroorzaken. Dit veroorzaakt desoriëntatie, hoofdpijn en duizeligheid omdat je ogen en hersenen twee keer zo hard moeten werken om zich aan te passen aan het nieuwe voorschrift, zodat je weer helder kunt zien.

Dit gevoel van duizeligheid en wazig zien treedt meestal op tijdens de eerste paar dagen. Als het ongemak en de wazigheid echter langer dan drie dagen aanhouden, is het van cruciaal belang dat je je optometrist bezoekt. De optometrist kan de oorzaken van deze ongemakken analyseren. Het is altijd mogelijk dat de lenzen verkeerd zijn afgesteld of dat er sprake is van een soort droge ogen.

Als het probleem is dat je het raar vindt om over te stappen van een bril naar contactlenzen, houd er dan rekening mee dat dit iets is dat wordt opgelost door constant gebruik. De beste aanbeveling om aan lenzen te wennen, is dus om ze elke dag te dragen. Volg daarbij de juiste richtlijnen voor het in- en uitdoen en schoonmaken als ze herbruikbaar zijn.

Het wennen aan contactlenzen vereist geduld en verantwoordelijkheid

Het is geen geheim dat contactlenzen een aantal nieuwe gewoontes vereisen om eraan te wennen. Je moet er ook aan te wennen om ze elke dag te dragen en te verzorgen. Maak je dus niet al te veel zorgen als je de eerste dag niet duidelijk ziet of plotseling duizelig wordt. Dit zijn veelvoorkomende symptomen van de aanpassingsperiode die snel zullen verdwijnen.

Als laatste aanbeveling: probeer bij het kopen van je eerste paar lenzen of het veranderen van je sterkte naar gespecialiseerde centra of gecertificeerde websites te gaan om onnodige kwaliteitsrisico’s te vermijden die je gezondheid in gevaar kunnen brengen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Álvarez C. (2014). Compatibilidad y eficacia de las soluciones de limpieza y mantenimiento con las lentes de contacto terapéuticas y profilácticas con absorbancia selectiva de longitudes de onda corta. Madrid: Universidad Europea; 2014.
  • Josten NJ, Huberman AD. (2010). Milestones and mechanisms for generating specific synaptic connections between the eyes and the brain. Curr Top Dev Biol. 2010;93:229-59. doi: 10.1016/B978-0-12-385044-7.00008-4. PMID: 20959168.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.