Hoe we graag over de liefde praten

Hoe we graag over de liefde praten

Laatste update: 26 april, 2018

We praten graag over de liefde zoals we dat in de films zien. Ook voelen we het graag op onze huid, om die speciale persoon onze naam te horen zeggen met begrip, tederheid en zorg. We voelen het graag, we beleven het, maken plannen en worden een beter persoon. Omdat we houden van verhalen die het ritme van ons hart veranderen.

Zo praten we graag over romantiek. De soort met happy endings – maar alleen die prachtige kus aan het einde, en niet zozeer de dagelijkse aspecten. We richten ons op het mooie, het magische, het veroveren en de hofmakerij, de liefde waar we soms onbewust naar zoeken en naar verlangen.

Er is niets mooiers dan een goed verhaal over hoe twee mensen elkaar ontmoetten, verliefd werden en het avontuur van hun relatie begonnen. Maar hoe zit het met wat er daarna gebeurde? Ze vertellen ons niet over de alledaagse momenten in je pyjama en zonder bloemen, thuis rondhangen en samen gaan winkelen. We praten niet zo graag over dit deel omdat er geen magie is. Maar dit is nog steeds liefde.

Knuffelen

We willen allemaal een happy end, maar hoe komen we daar ooit zonder al die kleine stappen? Het einde is niet de eerste kus zoals je in de films ziet. Ook is het einde niet hand in hand lopen, of je verloven, of trouwen. Het einde is vaak wanneer het gevoel opraakt, hoewel je dat zelden ziet in de films.

“Er is niet één waar liefdesverhaal met een happy end. Als het echte liefde is, heeft het geen einde. Als het een einde heeft, is het geen ware liefde.”

– Joaquín Sabina –

We praten graag over de liefde, maar het is veel meer dan wat we denken dat het is. Mensen bouwen en werken elke dag aan hun gelukkige verhalen. De sleutel tot het overwinnen van een moeilijk begin is de inspanning die elke persoon wil leveren. Als iedereen er uiteindelijk veel in stopt, zal het succes zich vermenigvuldigen.

Gaan geluk en de liefde hand in hand?

Misschien wel en misschien niet, of realistischer, soms wel en soms niet. Soms maakt de liefde ons aan het huilen, doet het ons pijn en brengt het ons aan het twijfelen, maar het moet de moeite waard zijn. We zouden het ook over deze kant van de liefde moeten hebben en naar de andere kant van het verhaal moeten luisteren, die we meestal niet horen.

Geluk is te vinden op veel gebieden van het leven, dus het zou een vergissing zijn om te denken dat het alleen kan ontstaan uit liefde. Te veel mensen zoeken romantiek en hebben dit nodig omdat ze het gevoel hebben dat ze een deel van zichzelf missen. Maar vergeet niet, we zijn al klaar. Zoek om iets toe te voegen aan jezelf, niet om jezelf te voltooien.

We praten graag over gelukkige liefde, daarom associëren we geluk misschien zo veel met liefde. Aangemoedigd door de hoop die het brengt, is het niet vreemd dat we zo idealistisch zijn. Maar de prinsen en prinsessen in de verhalen moeten ook leven hun dagelijks leven en geconfronteerd met de uitdagingen van het delen van hun leven samen. Hoewel dit alles zich achter de schermen afspeelt, is het niet goed om alleen te geloven en te praten over wat we op het scherm zien.

Samen lezen

De rest van het verhaal

Dus nu gaan we het verhaal vertellen van een paar dat we bewonderen. Ze hielden nog steeds van elkaar, na de eerste date, de eerste kus, de eerste dag samen ontwaken. Ze gingen elke avond naar bed en met de gedachte dat ze naast de persoon zouden ontwaken die ze met hun hele hart hadden gekozen. Ook hadden ze natuurlijk wel eens ruzie. Soms haatten ze elkaar, of konden ze de juiste woorden niet vinden om te zeggen. Maar ondanks dat alles waren ze gelukkig.

Hun verhaal begon niet goed. Er waren veel obstakels op hun pad en ze hadden ruzies, maar met veel werk en genegenheid waren ze in staat om dit te overwinnen.

Maar we zullen het hier niet bij laten. We gaan door tot het einde. Het is geen gelukkig einde, maar een echt einde.

De liefde tussen hen was niet altijd genoeg. Iemand anders verscheen ten tonele en bracht hun verhaal naar zijn einde. Dus niet alles eindigt met “lang en gelukkig”. Er zijn verschillende soorten liefde, niet alleen het begin en niet alleen de mooie delen. Er is een heel verhaal, een echt verhaal, dat veel spannender (en ja, soms saaier) is.  Wellicht ook interessant voor jou

Wil je je relatie sterker maken? We geven je vijf tips
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wil je je relatie sterker maken? We geven je vijf tips

In een relatie zijn de effecten van verbinding of van afwezigheid van een band erg tastbaar. Wanneer de band tussen twee mensen die elkaar graag zi...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.