Iedereen die deel uitmaakt van mijn leven, maakt deel uit van mijn verhaal

Iedereen die deel uitmaakt van mijn leven, maakt deel uit van mijn verhaal

Laatste update: 07 maart, 2018

Ieder persoon die in mijn leven is verschenen, is een personage in mijn verhaal. De persoon die ik vandaag ben, is eigenlijk een verzameling van de grote en kleine dingen die ze me gegeven hebben – inclusief hun tijd.

En iedereen heeft op een of andere manier zijn stempel op mij gedrukt. Sommigen van hen herinner ik me nog goed, terwijl anderen een beetje vergeten zijn, maar ze maken me tot wie ik nu ben. Als ik iets uit het verleden kon veranderen of andere beslissingen kon nemen, zou ik niet meer dezelfde persoon zijn. Want door alles wat mij is overkomen ben ik nu waar ik ben.

Alles zal me laten groeien: alles komt voor mijn verhaal

Het feit dat alles wat in mijn leven gebeurd zijn sporen nalaat, betekent niet dat het altijd prettig en positief is. Soms heb ik geluk en ben ik samen met iemand die me vult, maar andere keren kan ik iemand tegenkomen waar ik niet naast wil lopen, die ik niet wil opnemen in mijn verhaal, maar het moet toch.

Op de een of andere manier laat alles wat er gebeurt mij groeien. Of het nu gaat om positieve ervaringen en magische ontmoetingen of negatieve ervaringen en onaangenaam afscheid. Alles wat er gebeurt draagt bij aan mijn verhaal, inclusief de negatieve dingen. Zonder hen zou ik immers niet weten wat ik wel in mijn leven wil.

Nacht vol sterren

Mijn verhaal: Ik ga beslissen hoe ik mijn leven interpreteer

Het belangrijkste is hoe ik elke ervaring in mijn verhaal interpreteer. Wat doe ik met wat mij is overkomen? Hoe integreer ik het in wie ik ben? Kan ik me aanpassen en groeien? Of, integendeel, stop ik juist en laat ik me naar beneden trekken? Hoe kies ik ervoor om dingen te zien?

Deze laatste vraag is goed. Want als ik mijzelf door kritiek laat definiëren, zal ik uiteindelijk uit elkaar vallen. En als ik alleen maar goede, positieve dingen in mijn verhaal laat meespelen, dan leef ik in een droomwereld. Aan de andere kant, als ik in staat ben om een evenwicht te vinden tussen beide uitersten, zal ik zien wie ik echt ben.

Dit alles brengt me ertoe om te denken dat, zelfs als ik weet dat ik een verzameling ben van de mensen en ervaringen in mijn leven, ik het ben die de stukken kan ordenen om mezelf te maken tot wie ik wil zijn. Ik zal dus proberen om de dingen waardoor ik mij beter voel voorop te stellen, en ik zal leren de rest te gebruiken om me sterker te maken en te begrijpen wat me ongelukkig maakt. Misschien kan ik het ook gebruiken om anderen te helpen.

Alles wat ik heb meegemaakt, maakt deel uit van mijn verhaal

Na verloop van tijd heb ik ook leren begrijpen dat, telkens als ik iemand ontmoet of als ik in een nieuwe situatie beland, ik een geheel nieuw deel van mezelf ontdek. Mijn relaties laten me meer zien over wie ik ben dan hoe zij zijn, en hetzelfde gebeurt als ik nieuwe dingen doe. Het is een heel bijzondere zaak om over na te denken!

“Wanneer het goed begrepen wordt, leidt alles wat ons overkomt ons naar onszelf.”

Carl Jung

Open boek waar mijn verhaal in staat

Dus ik betreur niets. Niet de beslissingen die ik heb genomen noch de mensen die ik achterliet, want alles wat ik heb meegemaakt, maakt deel uit van mijn verhaal. Als ik een fouten maak, kan ik of in het verleden leven en mijn tijd besteden aan het proberen om iets ongedaan te maken, of mijn fouten leren zien als een hoofdstuk in mijn verhaal terwijl ik nieuwe blijf schrijven. Ik kies voor het laatste.

Omdat ik liever zou zijn wie ik nu ben – een verzameling van verhalen – en ik kies de kleur waarmee ik het verhaal van mijn leven wil schrijven.  Wellicht ook interessant voor jou

Ik wil dat het leven mijn geluk waard is, niet mijn pijn
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Ik wil dat het leven mijn geluk waard is, niet mijn pijn

Ik wil dat mensen meer dan de moeite waard zijn. Mensen die mijn geluk waard zijn, de tijd die we samen doorbrengen, de zorgen die we elkaar toever...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.