Hoe wat je op tv kijkt jou beïnvloedt

De series die je kijkt, kunnen je humeur, levensvreugde en gezondheid beïnvloeden. Ontdek hoe je bewust kiest voor de beste opties voor jou.
Hoe wat je op tv kijkt jou beïnvloedt
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 14 april, 2023

Tegenwoordig zijn audiovisuele media onze belangrijkste bron van vermaak. We zitten urenlang voor het scherm te genieten van onze favoriete programma’s, waarbij we in een halfslaperige toestand komen bij het bekijken van de ene aflevering na de andere. Maar, heb je er ooit bij stilgestaan hoe wat je op tv kijkt je beïnvloedt?

Als je de huidige populaire series op tv kijkt, zul je merken dat de meeste daarvan nogal duistere, droevige, harde of gruwelijke thema’s hebben.

Het is bekend dat thrillers bepaalde componenten hebben die ze tot een opvallend en verslavend genre maken. Maar kan het kijken naar dit soort scènes en verhaallijnen je negatief beïnvloeden? Aan de andere kant, kunnen komedies je humor verbeteren?

Meisje kijkt tv
Series met vrolijke en leuke inhoud zijn gunstig voor een positieve emotionele toestand.

Komedieseries verbeteren je stemming

Ongetwijfeld weet je dit al. Inderdaad zijn komedieseries in staat om je op te vrolijken, stress te verlichten en je te verbinden met positieve en aangename emoties. Als je ernaar kijkt, lijken je problemen op te lossen. Bovendien voel je je meer aangemoedigd om te relativeren en voel je je rustiger en optimistischer.

Misschien heb je zelfs wel je eigen ‘troost’-series. Dat zijn de soorten die je herhaaldelijk hebt bekeken omdat ze je een goed gevoel geven. Je wordt tot ze aangetrokken door hun warmte en de vertrouwdheid die ze in je opwekken. In feite creëer je, als je ernaar kijkt, een soort bubbel om je heen waarin je kunt ontsnappen aan de buitenwereld.

Interessant is dat de heilzame effecten van deze vrolijke en vertederende series niet beperkt blijven tot het psychologische niveau, maar ook het fysieke kunnen beïnvloeden.

Uit een onderzoek (Engelse link) uit 2003 bleek bijvoorbeeld dat het kijken naar een komedieshow de bloedsuikerspiegel kan veranderen, waardoor de stijging ervan na een maaltijd wordt onderdrukt. Bovendien zijn positieve emoties in staat om neuro-endocriene factoren en de immuunfunctie te moduleren.

Wat je op tv kijkt beïnvloedt je negatieve emoties

Wat gebeurt er echter met drama, spanning of horrorprogramma’s? Die veroorzaken emoties als angst, spanning en verdriet, sensaties die je normaal gesproken wilt vermijden.

Maar bij het bekijken van dit soort series schieten de adrenalineniveaus in je lichaam omhoog. Je niveaus van dopamine nemen ook toe, gerelateerd aan intense sensaties van welzijn en plezier. Dit geldt vooral voor personen met een nieuwheids- of sensatiezoekend type persoonlijkheid.

Je ervaart deze emoties ook in een veilige en gecontroleerde omgeving. In feite weet je dat je niets ergs zal overkomen. Je hebt ook controle over wanneer je stopt met kijken, zodat je de prikkels en emoties die je ervaart kunt uitschakelen.

Aan de andere kant kan dit soort audiovisuele inhoud je helpen om trauma’s of ongunstige situaties uit het verleden te boven te komen door te zien hoe anderen omgaan met tegenslag en deze overwinnen. Het kan zelfs een soort mentale training inhouden met betrekking tot besluitvorming en de juiste manier om te reageren in bedreigende situaties.

Kies je programma’s zorgvuldig

Helaas is het niet allemaal goed nieuws. De manier waarop series je beïnvloeden is namelijk niet altijd positief. Bijvoorbeeld, horrorfilms veroorzaken vaak slapeloosheid, nachtmerries en andere slaapstoornissen bij kinderen (Engelse link), waardoor zij een bijzonder kwetsbare groep vormen. Ook volwassenen die aan deze stoornissen lijden, kunnen door dit soort shows negatief beïnvloed worden.

Daarnaast kunnen shows met droevige of dramatische inhoud depressieve toestanden verergeren. Dit gebeurt om verschillende redenen. Enerzijds voelen depressieve personen zich meer aangetrokken tot dit soort inhoud.

Daarnaast vinden ze het moeilijk om aansluiting te vinden bij meer luchtige thema’s (die juist hun stemming echt zouden kunnen verbeteren). Aan de andere kant zorgt het kijken naar trieste series ervoor dat ze hun lijden, negatieve cognitie en emoties opnieuw beleven, waardoor hun ongemak voortduurt.

Verder is er een verband gevonden tussen depressie, isolatie en binge-watching . Deze trend, die nu steeds vaker voorkomt, verwijst naar het feit van bingeing op series, iets wat je geneigd bent te doen als je stemming laag is. Maar paradoxaal genoeg maak je je gemoedstoestand soms nog intenser aan het eind van je binge-kijksessie.

Interessant is dat het consumeren van luchtige programma’s of komedies ook niet altijd positief is, omdat die waarschijnlijk verslaving veroorzaken.

In feite kunnen de gevoelens van welzijn die ze brengen en de emotionele band die ze opwekken met hun plots en personages ervoor zorgen dat je je interesse in je eigen relaties en echte ervaringen verliest. Eigenlijk geef je er uiteindelijk de voorkeur aan om virtuele levens te observeren. Dit in plaats van je eigen leven te leiden.

Triest meisje zapt
Series met trieste thema’s bevorderen negatieve emotionele toestanden.

Wees je bewust van waar je naar kijkt op tv en hoe het je beïnvloedt

Zoals je ziet is dit een vrij complex onderwerp, want alle genres hebben voor- en nadelen. Om te profiteren van het vermaak en het welzijn dat ze je bieden en de nadelen ervan te vermijden, moet je met twee zaken rekening houden.

Enerzijds moet je je consumptie in de hand houden. Anders kun je de fout maken een groot deel van de dag voor het scherm door te brengen. Daarnaast is het belangrijk dat je rekening houdt met je huidige stemming en wat je nodig hebt. Als je je bijvoorbeeld neerslachtig voelt, kun je het genre drama beter vermijden.

Zorg er ten slotte voor dat je altijd zorgvuldig kiest waar je naar kijkt. Vergeet niet dat schermen een risico kunnen vormen op bepaalde momenten of als ze overmatig gebruikt worden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Azza Abdel-Azim, M. A.  (2017). New era of TV-watching behavior: binge watching and its psychological effects. Media Watch8(2), 192-207.
  • Hayashi, K., Hayashi, T., Iwanaga, S., & Kawai, K. (2003). Laughter lowered the increase in postprandial blood glucose. Diabetes care26(5), 1651.
  • Hudson, M., Seppälä, K., Putkinen, V., Sun, L., Glerean, E., Karjalainen, T., … & Nummenmaa, L. (2020). Dissociable neural systems for unconditioned acute and sustained fear. NeuroImage216, 116522. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1053811920300094
  • NewYork-Presbyterian Hospital. (2006) “Halloween Horror Movies May Cause Emotional Problems In Young Children.” ScienceDaily.
  • Podraza, M. (2021). Forty years later: Laurie Strode and the survival of the Final Girl. Horror Studies12(1), 133-147.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.