Hoe vermijd je zelfsabotage in je relaties?

Sommige mensen denken dat het liefhebben van een ander onhandelbaar lijden veroorzaakt. Dit leidt hen tot zelf-sabotage. Met andere woorden, ze boycotten hun relaties om de mogelijkheid van het ervaren van pijn weg te nemen.
Hoe vermijd je zelfsabotage in je relaties?

Laatste update: 21 juni, 2022

Zelfsabotage in de liefde doet zich voor wanneer je, zonder het te beseffen, bepaalde houdingen en gedragingen aanneemt die het goede verloop van je relatie in de weg staan. Het is niet zo dat je het wilt beëindigen of beschadigen. In feite, integendeel: je zou graag willen dat het slaagt. Toch doe je vaak alsof je wilt dat het eindigt.

Een andere vorm van zelfsabotage in de liefde doet zich voor wanneer je, ook zonder het te beseffen, redenen gaat zoeken of verzinnen om je relatie te devalueren of je vindt er fouten in die er niet zijn. Je voelt liefde voor je partner en wilt dat alles goed gaat, maar je ervaart ook ideeën van afwijzing of ongemak met betrekking tot de relatie.

Zelfsabotage doet ons geloven, zonder het te beseffen, dat het beter is om niet vooruit te gaan en geen veranderingen aan te brengen, maar te blijven in de positie die we al kennen en waarin we de drogreden van controle ervaren.”

-Silvia Sanz-

Hetzelfde gebeurt herhaaldelijk. De relaties waarin je verwikkeld raakt hebben de neiging om niet in de richting van echte betrokkenheid te gaan en je betreurt dit feit. Bovendien begrijp je niet echt waarom. Dus hoe kun je het voorkomen?

Trieste vrouw
Zelfsabotage in de liefde voorkomt dat je evolueert als een paar en naar een meer stabiele band.

Zelfsabotage in de liefde

Dit probleem doet zich voor wanneer je relatie goed gaat, je partner geeft het beste van zichzelf en toch, ondanks dit, erger je je aan hem of begin je gedragingen en houdingen aan te nemen die afstand of conflicten genereren. In feite boycot je zowel je eigen welzijn en geluk als dat van je partner. Het gevolg is dat je, zonder dat je het meent, uiteindelijk je relatie beschadigt.

Dit gebeurt omdat zelfsabotage werkt als een verdedigingsmechanisme. Je verdedigt jezelf tegen de heerlijk verontrustende aanwezigheid van liefde, omdat je niet uit je comfortzone wilt komen. Je wilt geen verandering.

Diep van binnen voel je angst en onzekerheid. In de liefde is er immers altijd een component van pijn, want niets is ooit perfect. Misschien mis je je partner als hij of zij niet bij je is. Of reageren ze niet altijd op je zoals je zou willen. Misschien ben je zelfs bang dat hij niet genoeg van je houdt en je zal verlaten.

Daarom verdedig je jezelf onbewust tegen de mogelijkheid om te lijden, te veranderen, en iets voor jezelf te vragen. Er is een dubbelzinnig verlangen in je.

Je wilt met heel je hart dat je relatie zal groeien en bloeien, maar tegelijkertijd ben je doodsbang dat het niet zo zal zijn. Het risico en je gevoelens van onzekerheid (Spaanse link) lijken je extreem groot. Vandaar dat zelfsabotage in de liefde een manier is om jezelf te beschermen.

Andere oorzaken

Om zelfsabotage in de liefde te begrijpen en het te overwinnen, moeten we de oorzaken ervan onderzoeken. Zoals we eerder zeiden, is de belangrijkste angst, die zich uit als een gevoel van bedreiging en zich vertaalt in defensief gedrag. In deze gevallen ervaar je geluk en angst tegelijkertijd, binnen het kader van je relatie.

Andere mogelijke redenen voor zelfsabotage in de liefde zijn de volgende:

  • Angst als gevolg van onzekerheid over de toekomst.
  • Gevoel van gebrek aan controle over de situatie.
  • Laag gevoel van eigenwaarde.
  • Verbijstering in het licht van verandering.
  • Verlangen naar zelfbestraffing, te wijten aan gevoelens van onbewuste schuld.
Vrouw denkt na
Het grootste nadeel van mensen die zelfsabotage in de liefde plegen, is dat ze niet accepteren dat ze bang zijn.

Hoe los je het op?

Als je zelfsabotage pleegt, kun je niet genieten van je relatie, zelfs niet als die je geeft waar je naar op zoek was. Plotseling voel je je kwetsbaarder dan normaal en dit zorgt ervoor dat er bezorgdheid in je groeit die zich transformeert in angst. Het probleem is dat je niet toegeeft dat je bang bent.

Om deze situatie op te lossen, moet je allereerst die gevoelens van kwetsbaarheid en angst toegeven en verdragen. Geen enkel redelijk mens wil lijden, dus het is normaal om enige vrees te voelen. Het belangrijkste is dat je niet toestaat dat dit gevoel je emoties overheerst en je ertoe brengt een relatie die je waardeert te saboteren.

Het is heel gebruikelijk dat dit soort gedrag zich voordoet bij mensen die een jeugd hebben gehad met emotionele tekortkomingen, die deel uitmaken van disfunctionele gezinnen, of die eerdere negatieve liefdeservaringen hebben gehad die hen hebben getekend. In deze gevallen ligt de uitweg niet in het ontkennen van liefde, maar in het oplossen en verwerken van het verleden.

Liefde verrijkt het leven en veroorzaakt ook een zekere mate van pijn, maar het draagt veel meer bij aan groei. Je moet onthouden dat je in staat bent om pijn te ervaren en die te verwerken.

Als je daar tot nu toe niet in geslaagd bent, komt dat misschien omdat je nog niet de juiste manier gevonden hebt om dat te doen. Hoe dan ook, jezelf een partner ontzeggen doet je ook lijden. Als je angst extreem groot is, kan een psychotherapeut je helpen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • De Albacete, C. P. G. (2013). Evitando el Auto-Sabotaje: El arte de conseguir lo que te propones. Editorial AMAT.
  • Santos, B. D. S. (2016). La incertidumbre: entre el miedo y la esperanza. América Latina: la democracia en la encrucijada, 161-169.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.