Stop met het openlaten van deuren naar het verleden en ga vooruit

Je moet leren cirkels rond te maken en processen te beëindigen. Sterker nog, als je het verleden op een gezonde manier achter je laat, kun je met meer evenwicht verder gaan, terwijl je onderweg een aantal waardevolle lessen hebt geleerd.
Stop met het openlaten van deuren naar het verleden en ga vooruit
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 27 december, 2022

Hoe ingewikkeld is het om te stoppen met het openlaten van deuren naar het verleden en verder te gaan naar de toekomst? Bovendien, net zoals het moeilijk kan zijn om je open te stellen om nieuwe relaties aan te gaan, is het ook heel moeilijk om te accepteren dat het tijd is om een relatie te beëindigen.

In feite geven veel mensen er de voorkeur aan om door te gaan met relaties die hen schaden, omdat ze bang zijn voor wat er zou kunnen gebeuren als ze er een eind aan maken.

Heb je eigenlijk geanalyseerd wat de risico’s zijn van het blijven bij wat je ongelukkig maakt? Misschien laat je je meeslepen door ideeën als “wat als ik niet iemand anders kan vinden?” of “Wat als ik er spijt van krijg?” en “wat als alles misgaat?” Als je merkt dat je dit doet, ga je niet verder, je loopt gewoon halverwege vast.

Meerdere deuren openlaten naar het verleden leidt af

Ontdoen van wat je weet en dat op de een of andere manier zijn stempel op je heeft gedrukt, is altijd ingewikkeld. Als je echter meerdere deuren naar het verleden openlaat, kun je je niet concentreren op wat nu belangrijk is.

Als je je hele leven met één been doorbrengt in een relatie die niet meer werkt, zul je die nieuwe persoon niet opmerken die in je geïnteresseerd is en die misschien precies degene is die je zoekt.

Hetzelfde gebeurt in elk aspect van je leven. Als je je alleen concentreert op denken en huilen om een vriend die je in de steek heeft gelaten, zul je niet genieten van het gezelschap van nieuwe mensen in je leven.

Echter, het sluite n van deuren en het verleden achter je laten geeft je tijd om te streven naar je dromen en nieuwe doelen voor jezelf stellen.

Meisje dat de deur op het strand opent

Bevrijd jezelf van de ketenen van het verleden en waag je kans

De deur openhouden omdat je gelooft dat je op een gegeven moment dat leven terugkrijgt dat je eerder had, is een grote vergissing. Het is natuurlijk mogelijk dat je verleden fantastisch was en je extreem gelukkig was. Je moet daar echter niet vast komen te zitten. Want de toekomst kan jou ook mooie dingen bieden.

Wachten op iemand die je beste vriend was om bij je terug te komen, zal het verleden niet terughalen. Word volwassen, verander je uiterlijk, verhuis naar een andere stad, grijp elke kans die op je pad komt. Wees niet bang en denk nooit dat je er moet zijn voor wie je verliet.

Je kunt je leven niet doorbrengen met wachten op degene die je verliet om terug te komen of op degene die nu niet eens de moeite neemt om je te bezoeken.

Misschien zullen ze er ooit spijt van krijgen en naar je op zoek gaan. Maar wat gebeurt er als ze dat niet doen? Ga je je leven leiden op basis van de waarderingen van anderen? Of ga je jezelf waarderen, wat er ook gebeurt?

Obsessie met het verleden maakt je ongelukkig

Ze zeggen dat mensen die in hun verleden leven, geplaagd worden door depressies . Als je erover nadenkt, is dit gemakkelijk te begrijpen. Want als je je alleen herinnert wat je had, vergeet je wat je hebt en wat je zou kunnen hebben.

Daarom is het sluiten van deuren zo belangrijk. Je wilt niet leven omringd door nostalgie en verlangen naar wat je was. Het is prima om te onthouden waar je vandaan komt en om je voeten op de grond te houden, maar je moet meer aandacht besteden aan wat je vandaag hebt.

Geniet van wat je hebt, lach met iedereen naast je en maak plannen voor de toekomst. Het heeft geen zin om het anders te doen. Het ergste dat je kan overkomen, is dat je over tien jaar spijt zult hebben dat je het leven dat je nu hebt niet volledig hebt geleefd .

Wees realistisch en zie de toekomst als een kans

Misschien ben jij een van die mensen die denkt dat je een vriendschap of relatie niet kunt beëindigen omdat die vriend je kan helpen om een bepaalde positie te bereiken die je wilt. Heb je je echter ooit afgevraagd of die vriend eigenlijk wel bereid is om het te doen? Misschien ziet hij of zij je niet eens meer als een echte vriend.

Silhouet van meisje dat naar de horizon kijkt

Het kan ook zijn dat je jezelf in situaties begeeft die je helemaal niet interesseren. Inderdaad, d e deuren openlaten lijkt misschien een goed idee, maar dat heeft de neiging om je te belasten met verantwoordelijkheden.

Verlies de slechte gewoonte om deuren open te laten

Je hebt de slechte gewoonte gecreëerd om deuren naar het verleden open te laten. Je gelooft dat het altijd beter is om een mogelijkheid open te laten “voor het geval dat.”  Voor het geval die vriend je nodig heeft, voor het geval die vroegere liefde je weer begint te waarderen, voor het geval die baan zich voordoet, etc etc.

Je kunt echter niet door het leven gaan in de hoop dat de omstandigheden passen bij wat je wilt . Je moet een einde maken aan situaties die geen toekomst hebben. Dat is de sleutel om vooruit te komen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.