Wat doe je als je ex je terugwil?

Wat doe je als je ex je terugwil?

Laatste update: 25 juni, 2018

Een bericht, een oproep, en daar is hij dan – wat doe je als je ex je terugwil? Net toen je zijn naam uit je geheugen had gewist en je hart volledig van hem bevrijd had, komt je ex bij je terug als een verslaafde op zoek naar zijn verse dosis ego. Hij verschijnt op je stoep als een verkoper en heeft het alleen over de goede momenten die jullie samen hadden. Hij probeert een liefde te idealiseren die nooit echt perfect was. Het was niet ideaal, misschien zelfs niet gezond.

Het klinkt als een titel van een B-horrorfilm – Return of the Exes. Maar maak je geen zorgen – zo erg is het meestal niet. Er bestaan allerlei soorten liefdesrelaties – sommige gelukkig, andere helaas niet. Allemaal omvatten ze hoofdpersonen met verschillende persoonlijkheden en gedragspatronen.

“Ik – Wil – Vrede. Ik is ego, Wil is verlangen; verwijder ego en verlangen en je hebt vrede. ”

Sri Sathya Sai Baba

Sommige exen zullen bij je terugkomen, maar er zijn ook mensen die voor altijd verdwijnen, net als de tranen die je om hen hebt gelaten. Sommigen zullen zelfs in je sociale kring blijven tot jullie samen een leuke, vriendschappelijke relatie kunnen vormen. Ieder mens bevindt zich in zijn eigen wereld en elke wereld heeft zijn eigen psychologische ‘biodiversiteit.

Maar er is een patroon dat zichzelf vaak herhaalt. In dit geval hebben we het over de situatie waarin je ex je terugwil en vervolgens alles verpest. Hij komt hongerig terug voor herkenning en klopt op dezelfde manier op je deur als de manier waarop hij terugkwam – egoïstisch.

Als jij ex je terugwil, maar jij laat hem niet binnen

Wat als je ex je terugwil?

Soms komt een ex terug om iets terug te krijgen waarvan hij dacht dat het van hem was. De psychologische strategieën die hij gebruikt om jouw emotionele ruimte van hem te maken, zijn net zo repetitief als uitputtend. Hij aarzelt niet om tegen je te zeggen dat jij de enige bent die hem gelukkig kan maken. Niemand kent jou net zo goed als hij. Wat jullie twee samen hadden was uniek, iets dat je niet zomaar kunt opgeven.

Hij komt aan je psychologische deuren en roept je zachter dan ooit tevoren om je te herinneren aan de kleine delen uit een verleden dat bij jou alleen maar oude wonden heropent, ze infecteert en het evenwicht verstoort waar je zo hard voor hebt gewerkt. Er zijn genoeg mensen die je eraan zullen herinneren: “Als hij weggaat zonder dat jij hem eruit hebt geschopt, zal hij terugkomen zonder dat jij hierom hebt gevraagd.” Je zult merken dat je jezelf begint af te vragen of je de relatie wel goed hebt afgesloten. Misschien omdat jij er niet duidelijk een punt achter hebt gezet, denkt je ex nu dat hij zomaar bij je kan terugkomen wanneer hij wil.

Ingewikkeld hersenmechanisme

Sommige mensen vinden het moeilijk om eindes te begrijpen. Ze begrijpen het concept ‘leven en laten leven’ niet. Misschien denken ze zelfs dat ze volledig in hun recht staan om terug te komen voor iets dat zogenaamd van hen was. Dit zijn situaties die zeer schadelijk en zelfs gewelddadig kunnen zijn. En ze kunnen zich voordoen vanwege een ingewikkeld en gevaarlijk hersenmechanisme. Sterker nog, er zijn beroemde auteurs, zoals de antropoloog en bioloog Helen Fisher, die stellen dat sommige mensen simpelweg niet in staat zijn om met een relatiebreuk om te gaan, of deze te verwerken.

Wat als je ex je terugwil?

Hun hersenen vertonen gewoonlijk hyperactiviteit in het ventrale tegmentale gebied en de nucleus accumbens. Deze twee gebieden zijn verbonden aan verslaving, obsessie en het beloningssysteem dat sterker wordt wanneer er een zeer specifieke neurotransmitter wordt vrijgelaten – dopamine.

Soms zeg je ‘nu is het genoeg’. Je hebt er genoeg van om constant in een emotioneel rad te leven, om een leven op te bouwen met iemand die een en al drama is en jou volledig uitput. Maar hoewel je heel vastberaden en duidelijk was dat het voorbij was, kan het zijn dat je ex je terugwil. Hij valt zonder pardon jouw ruimte binnen en verpest alles vanwege zijn ongezonde obsessie.

Heropen geen deuren die voor altijd gesloten moeten blijven

Als je ex je terugwil, kan het zijn dat dit komt omdat hij door een slechte periode gaat met zijn huidige partner. Dit is heel gewoon. Op het moment dat hij niet genoeg aandacht krijgt, of zijn ego een boost nodig heeft, stuurt hij een vrolijke boodschap vol nostalgie. Meestal wanneer je het het minst verwacht. En soms val je ervoor.

Het is volkomen begrijpelijk dat je in die val loopt. Maar het is geen goed idee om het aas tot aan de haak te blijven volgen. Als jullie allebei jullie eigen weg zijn gegaan en een nieuw leven hebben opgebouwd, is het niet gezond als een van jullie op de deur van de ander klopt om een mooie verfvlaag aan te brengen op iets dat je al lang geleden achter je hebt gelaten. Het is ook niet goed of acceptabel om te proberen de aandacht van je ex te trekken, alleen maar omdat je je niet gewaardeerd voelt in je huidige relatie.

‘Emotionele terroristen’ zijn echt, en ze bestaan ​​natuurlijk bij beide geslachten. Ze komen bij je terug om alles te vernietigen dat je na jullie relatiebreuk hebt opgebouwd. Hij komt aan met nepcadeautjes, listige woorden en schijnheilige vleierij. Dus je moet je zintuigen op scherp zetten en altijd je radar in de gaten houden om te zien of je ex je terugwil vanwege zijn ego, in plaats van liefde. Want als dat het geval is, voedt hij zichzelf alleen met zijn eigen egoïsme, niet met ware genegenheid.

Als je ex je terugwil, maar jij hebt nog liefdesverdriet

Dus…

Elk stel heeft zijn eigen wereld. Dat weten we heel goed. En het is heel goed mogelijk dat een verbroken relatie uit het verleden een nieuwe poging waard is. Dat is een beslissing die je met voldoende wijsheid moet nemen, nooit impulsief. Maar als er één ding is waar je duidelijk over moet zijn, dan is het dat er deuren zijn die nooit meer open mogen gaan, drempels waar nooit overheen had mogen worden gestapt.

Je hebt het al gedaan, je hebt het geprobeerd en ervoer iets waar je meer littekens dan vreugde aan overhield. Wees dus slim. Wees voorzichtig en houd de deur dicht voor iedereen die met iets anders dan oprechtheid aan komt zetten


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.