Die stem in je hoofd ... is je ego

Die stem in je hoofd ... is je ego

Laatste update: 10 april, 2018

Die stem in je hoofd die jou leidt en een antwoord geeft wanneer je vraagt wie je bent… die stem noemen we het ego. Maar weet je wat het werkelijk is?

Je ego is het product van de emoties, gedachten en herinneringen die zich door je volledige leven heen verzameld hebben. Maar het heeft ook te maken met specifieke geloofsovertuigingen die bepalen hoe jij naar de werkelijkheid kijkt. Bovendien geloof je dat dit de enige ware manier is.

Het ego heeft de neiging labels te gebruiken zoals een nationaliteit of een ras. Het identificeert zich ook met alles wat je bezit, met inbegrip van de manier waarop jij de maatschappij ziet. Maar wat gebeurt er als je dit op een bepaald moment verliest? Wat gebeurt er als je jouw nationaliteit moet opgeven omdat je naar een ander land vertrekt of als je je bezittingen verliest?

Wanneer alles waarmee jij je identificeert, verdwijnt, zink je in een existentiële crisis omdat je denkt dat je je identiteit kwijt bent. Het gebeurt omdat je vergeet dat jij niet die stem in je hoofd bent. Je bent niet je ego, ook al is je ego een deel van jou.

“De grootste leugen is het ego”

-Alejandro Jodorowsky-

Wat is het doel van die stem in je hoofd?

Misschien denk je, als het ego enigszins ‘negatief’ is, waarom bestaat het dan en waarom is het dan zo moeilijk om te vermijden dat het ons levens stuurt? Wel, het ego is niets meer dan een overlevingsmechanisme. Want vanaf onze geboorte hebben we onbewust ons ego opgebouwd.

Wat doen ouders zodra ze een baby hebben? Ze geven het een naam. Dat is de eerste identificatie. Daarna begint de baby te groeien. Hij begrijpt dat er bezittelijke voornaamwoorden bestaan zoals ‘mijn’. Hij begint zich met deze woorden te identificeren: ‘deze pop is van mij, niet van jou’.

Het gezicht van een meisje vanuit meerdere hoeken

Terwijl het kind groeit, zal zijn omgeving hem regels en gewoonten aanleren. Het zal dus begrijpen wat het wel en niet mag doen. Dan zal het zich ook op een bepaalde manier gaan gedragen. Bovendien zal het ook de geloofsovertuigingen die in zijn familie overheersen, opzuigen: ‘alle mannen zijn hetzelfde’, ‘als je op alles nee zegt, dan zullen mensen je niet leuk vinden’…

Die stem in je hoofd zorgt ervoor dat je in staat bent te overleven door snel de regels te leren van dit spel dat het leven genoemd wordt. Je weet hoe je zorgt dat mensen je leuk vinden. Maar je ego kijkt altijd buiten jou. Het laat je geloven dat je een relatie, veel vrienden en externe goedkeuring nodig hebt om gelukkig te zijn. Maar dat is eigenlijk niet waar.

“Het ego is de kunstmatige individualiteit geschapen door de familie en de maatschappij. Je geestelijke kooi.”

-Alejandro Jodorowsky-

Achter het ego zit je ware zelf

Om uit deze identificatie met het ego te breken, kan het helpen om eens na te denken over het verschil tussen wat deze stem jou oplegt en de persoon die je echt bent. Telkens als je iemand beoordeelt of jezelf met iemand vergelijkt, dan moet je weten hoe je dit kan stoppen en zeggen ‘wacht, dit ben ik niet, dit is alleen maar wat mijn ego zegt dat ik ben’.

Want het is die stem in je hoofd die uitschreeuwt ‘zij is beter dan jij bent’. Het is die stem die je het gevoel geeft dat je niet de moeite waard bent. Je ego kan je eigenwaarde vernietigen. Het is ook die stem in je hoofd die jou altijd een onzeker gevoel geeft. Dit gebeurt zelfs in situaties waar je weet dat je goed in bent. Het is belangrijk dat je dit begrijpt.

Jongen die omlaag kijkt

Luisteren naar de stem in je hoofd of naar je ware zelf

Achter het ego is waar je ware zelf zich bevindt. Het is een zelf waarnaar je meestal niet luistert, zelfs al probeert het je aandacht te trekken. Geloof me maar. Het is een zelf dat zegt ‘maak een einde aan die relatie van misbruik’. Maar het ego overstemt je ware zelf. Want het zegt dingen als ‘wat zal er gebeuren als je op jouw leeftijd alleenstaand bent? Je kunt beter in deze relatie blijven’.

Deze stem in je hoofd heeft je sinds je geboorte misschien wel geholpen om te overleven. Het zorgde ervoor dat je je aanpaste aan de maatschappij waarin je opgroeide. Maar toch komt er een punt waarop het niet langer nuttig is en eigenlijk jouw vijand wordt.

Als je dus je ego niet opvoedt, dan zal het, wanneer het ook maar kan, ervoor zorgen dat je jezelf met anderen vergelijkt. Het zal je het gevoel geven alsof het de anderen zijn die bepalen of je gelukkig bent of niet… En dan zal deze identificatie na verloop van tijd waarschijnlijk nog sterker worden.

Bevrijd jezelf van de behoefte aan roem, de behoefte om te winnen, altijd gelijk te hebben, superieur te zijn, meer te hebben. Bevrijd jezelf van de behoefte jezelf te hechten aan dingen en aan mensen. Je moet jezelf bevrijden van het gevoel van belediging wanneer iemand iets zegt dat je niet leuk vindt. Die stem in je hoofd is jouw ego. Tem het.

Doe precies het tegenovergestelde. Maak jezelf los van je ego. Stel het in vraag. Want soms is het ego een grote leugenaar. Het is een enorme vergissing om je ermee te identificeren. Het zal niet gemakkelijk zijn om het ego een stap opzij te laten zetten of zijn gezag weg te nemen. Het kan je eigenlijk zelfs laten twijfelen of je zonder je ego wel iets bent. Bedek dan je oren. In vele gevallen is je ego slechts schijn. Het is de stem van je angsten.

Meisje dat rozen voor haar gezicht houdt
Wellicht ook interessant voor jou
Als ik mijn ego laat verliezen, win ik alles
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Als ik mijn ego laat verliezen, win ik alles

Je ego vecht tegen nederlagen, vernedering en fouten. Maar doordat je alles perfect wil doen, kun je niet genieten van het leven, van het heden.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.