Hoe snoozen je 's ochtends beïnvloedt

Het is een veelvoorkomende gewoonte, maar heb je je ooit afgevraagd hoe snoozen je 's ochtends beïnvloedt? Ontdek wat de wetenschap zegt.
Hoe snoozen je 's ochtends beïnvloedt

Laatste update: 05 januari, 2022

Heb je meer dan twee wekkers nodig om ‘s ochtends op te staan? Het is trouwens heel gewoon om het verlangen te voelen om nog even die ‘vijf minuten’ te slapen en de wekker op snooze te zetten. Hoewel het enigszins onschuldig lijkt, waarschuwen experts dat het een ongezonde gewoonte is. Wetenschappers hebben zich inderdaad beziggehouden met de vraag hoe snoozen je ‘s ochtends beïnvloedt.

Trouwens, zelfs als je denkt dat die vijf extra minuten slaap je helpen om te rusten, is de realiteit anders. Dat komt omdat het hebben van meer dan één wekker kan leiden tot ernstige lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen. Daarom is de beste optie om jezelf te trainen en betere slaapgewoonten te ontwikkelen om op een gezonde manier te rusten.

Slechte slaapgewoonten en de gevolgen voor de gezondheid

De huidige samenleving wordt gekenmerkt door snelheid, innovatie en constante verandering. er zit een goede en een slechte kant aan. Enerzijds zorgt de technologische vooruitgang ervoor dat je kunt genieten van het comfort dat het leven gemakkelijker maakt. Het wordt echter ook geassocieerd met meer intense en frequente eisen aan jou.

Je studeert, werkt, vormt een gezin, hebt vrienden, enz. Soms krijg je zelfs de indruk dat er gewoon niet genoeg uren in een dag zitten om aan alle eisen die er aan je worden gesteld te voldoen. Je hebt dus de neiging om ongezonde slaapgewoonten te hebben.

Vrouw zet de wekker uit

Eén onderzoek (Engelse link) heeft aangetoond dat slaapstoornissen de samenleving wereldwijd beïnvloeden (Chattu et al, 2018). Bovendien is een gebrek aan rust gekoppeld aan hart- en vaatziekten, angst, stress, depressie en andere aandoeningen.

Misschien heb je er een gewoonte van gemaakt om je wekker uit te stellen om wat meer te kunnen rusten. De reden dat deze gewoonte zo ‘gewoon’ is, is dat je de neiging hebt om niet te begrijpen wat voor invloed ‘s ochtends snoozen op je heeft. Sterker nog, je denkt waarschijnlijk zelfs dat het een positieve actie is omdat het je slaaptijd ‘verlengt’.

Snoozen is echter een negatieve gewoonte die je op verschillende manieren kan schaden. Bovendien kan deze gewoonte een teken zijn van een niet-gediagnosticeerde slaapstoornis die aandacht vereist.

Hoe snoozen je ‘s ochtends beïnvloedt

Je hoort of leest vaak over het belang van minimaal acht uur slaap per nacht. Om deze reden zou je kunnen denken dat snoozen een goede optie is om voldoende te slapen. Een belangrijk ding dat je echter moet begrijpen over slaap, is dat het een cyclus is.

Als je naar bed gaat, start je lichaam een reeks functies die zichzelf regenereert. Om herstellend te zijn, moet je slaapcyclus ten minste acht uur ononderbroken duren. Dit betekent dat het opsplitsen van je slaap, zoals gebeurt wanneer je snoozet, je natuurlijke slaapcyclus beïnvloedt.

Om beter te illustreren hoe snoozen je beïnvloedt, kun je je slaapcyclus zien als een videogame. Als je om wat voor reden dan ook verliest, moet je meteen terug naar het eerste niveau. Hetzelfde gebeurt met slapen, elke keer dat je wakker wordt, annuleer je je slaapcyclus en wanneer je weer gaat slapen, begin je aan een nieuwe.

De opeenvolgende onderbrekingen van de slaap veranderen uiteindelijk de werking van je hersenen en de rest van je lichaam. Als gevolg hiervan voel je je vaak vermoeider als je uit bed komt, ook al heb je ‘wat meer geslapen’. Op de lange termijn heeft dit negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Daarom, hoewel het verleidelijk kan zijn om die extra tien minuten te snoozen, verdient het de voorkeur om meteen op te staan. Anders kun je enkele van de volgende gezondheidsproblemen krijgen:

  • Vermoeidheid.
  • Slechte prestaties op het werk, op school, enz.
  • Prikkelbaarheid.
  • Problemen met concentreren.
  • Geheugenstoringen.
  • Verhoogde eetlust.
  • Veranderde stemming.

Volgens onderzoek (Engelse link) met zowel adolescenten als volwassenen werken slaapgewoonten als een voorspeller van geestelijke gezondheid. Om deze reden kunnen gedragingen zoals laat naar bed gaan, je mobiele telefoon gebruiken voor het slapengaan of laat slapen op werkdagen voor verstoringen zorgen. (Zhang et al, 2018).

Vrouw in bed met mobiel

Aanbevelingen voor een betere nachtrust

Naast het vermijden van het gebruik van meerdere wekkers om je wakker te maken, is het ontwikkelen van een betere slaaphygiëne van cruciaal belang. Dit wordt bereikt door een reeks gezonde gewoonten in je dagelijks leven aan te nemen om een goede nachtrust te bevorderen. Hier zijn enkele van de gedragingen die je moet implementeren om meer rust te krijgen:

  • Drink geen cafeïne later dan zes uur voor het slapengaan. Dat geldt niet alleen voor koffie, maar ook voor frisdranken en energiedrankjes.
  • Eet niet in de laatste twee uur voor het slapengaan en probeer een licht diner te eten.
  • Zet alle elektronische apparaten op stil. Laat ze indien mogelijk zelfs buiten de slaapkamer.
  • Beperk verlichting tot een minimum.
  • Zorg voor een comfortabele matras die in goede staat is.
  • Pas de kamertemperatuur aan om het comfortabel te maken.
  • Gebruik je kamer niet als een plek om te studeren.

Tot slot, afgezien van het begrijpen hoe snoozen je ‘s ochtends beïnvloedt, is het belangrijk om je soort wekker te vermelden. Het is niet aan te raden om extreem luide wekkers te gebruiken, omdat deze je stress kunnen bezorgen als je wakker wordt. Een standaard geluid op normaal volume zou voldoende moeten zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Chattu, V. K., Manzar, M. D., Kumary, S., Burman, D., Spence, D. W., & Pandi-Perumal, S. R. (2018). The Global Problem of Insufficient Sleep and Its Serious Public Health Implications. Healthcare (Basel, Switzerland), 7(1), 1. https://doi.org/10.3390/healthcare7010001.
  • Zhang, J., Xu, Z., Zhao, K., Chen, T., Ye, X., Shen, Z., … & Li, S. (2018). Sleep habits, sleep problems, sleep hygiene, and their associations with mental health problems among adolescents. Journal of the American Psychiatric Nurses Association, 24(3), 223-234.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.