Vijf tekenen van een slechte geestelijke gezondheid

Een slechte geestelijke gezondheid uit zich niet altijd duidelijk en opvallend. In feite zijn er vaak veel subtielere indicatoren die op een probleem kunnen wijzen.
Vijf tekenen van een slechte geestelijke gezondheid
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Geestelijke gezondheid is geen dimensie of een tweeslachtigheid. In feite gaat het verder dan alleen het feit dat je gezond of ziek bent. Er is namelijk een heel scala aan mogelijkheden tussen absoluut welzijn en ziekte.

Om deze reden kun je bepaalde symptomen vertonen die je kwaliteit van leven verslechteren zonder dat er daadwerkelijk sprake is van een psychische stoornis. Toch is het essentieel om aandacht te besteden aan deze tekenen van een slechte geestelijke gezondheid.

We kunnen allemaal verbeteren op bepaalde gebieden. In feite bestaat de perfecte mens niet en we kunnen allemaal aan onszelf werken om gelukkiger te zijn en beter te functioneren.

Tekenen van een slechte geestelijke gezondheid die je niet mag negeren

Soms ervaar je in uw dagelijks leven moeilijkheden die je welzijn aantasten. Maar omdat je zo gefocust bent op je routine en je verantwoordelijkheden, normaliseer je ze uiteindelijk. Daarom noemen we in dit artikel enkele belangrijke aanwijzingen die je misschien over het hoofd hebt gezien.

Uitstel

Heb je ooit het gezegde gehoord “stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen?” Nou, mensen die uitstellen doen precies het tegenovergestelde. Inderdaad, hun mantra is “doe nu niet wat je voor later kunt bewaren.”

Uitstel bestaat inderdaad uit het uitstellen van hangende taken en verplichtingen en het besteden van tijd aan andere leukere, maar onnodige activiteiten.

Als we het op een oppervlakkig niveau zouden bekijken, zouden we het kunnen toeschrijven aan luiheid of gebrek aan wil. In de regel komt het echter voort uit onzekerheid en een behoefte aan perfectionisme.

Als je taken als te ingewikkeld beschouwt, je niet in staat voelt om ze te voltooien of om aan je eigen verwachtingen te voldoen, zou je er zelfs voor kunnen kiezen om ze uit te stellen. Dus als je de neiging hebt om uitstelgedrag te vertonen, moet je misschien aan je mentale rigiditeit werken.

Meisje uitstellen

Wanorde en desorganisatie

Sommige auteurs suggereren dat een zekere mate van wanorde de creativiteit bevordert (Engelse link). In veel gevallen lijkt het er echter ook op dat dit gebrek aan orde, als het in fysieke ruimtes wordt uitgesproken, een weerspiegeling is van hetzelfde probleem in mentale ruimtes.

Langs deze lijnen werd onderzoek (Engelse link) uitgevoerd dat suggereerde dat wanordelijke mensen ontevredener zijn met hun leven en minder productief zijn. Bovendien kan deze desorganisatie leiden tot angst, slechte concentratie en slaapstoornissen, vooral als het zich voordoet in de slaapkamer of werkruimtes.

Als je dus wilt weten hoe je gemoedstoestand is, kijk dan eens naar je omgeving. Die uiterlijke chaos kan een teken zijn van innerlijke onrust en gebrek aan richting.

Lichamelijke symptomen

Soms vergeet je dat je geest en lichaam diep met elkaar verbonden zijn. Lichamelijke symptomen kunnen echter vaak een teken zijn van een slechte geestelijke gezondheid.

Er zijn meerdere aandoeningen die min of meer rechtstreeks verband houden met je emotionele toestand en die ontstaan of worden verergerd door een interne staat van stress, nervositeit of conflict. Enkele van de meestvoorkomende zijn de volgende:

  • Gastro-intestinale problemen.
  • Migraine en hoofdpijn.
  • Jeuk, dermatitis en andere huidaandoeningen.
  • Fibromyalgie en chronische vermoeidheid.
  • Bruxisme (tandenknarsen) en spierpijn.

In sommige gevallen zijn er lichamelijke oorzaken die aanleiding geven tot het optreden van deze symptomen. Als alternatief kunnen ze rechtstreeks worden afgeleid van psychisch ongemak.

Daarom is het altijd belangrijk om een arts te raadplegen en relevante onderzoeken te ondergaan. In feite zijn er verschillende psychologische behandelingen waarvan is aangetoond dat ze effectief zijn in het verminderen van pijn en ongemak bij veel van deze aandoeningen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een subjectieve manifestatie die vele oorzaken kan hebben. Als het echter langdurig en aanhoudend is en niet te wijten is aan een lichamelijke ziekte of overmatige activiteit, kan het een indicatie zijn van een slechte geestelijke gezondheid.

Over het algemeen associëren we vermoeidheid met depressie en andere emotionele stoornissen. Inderdaad, gevoelens van uitputting, apathie en willoosheid zijn enkele van de meestvoorkomende geassocieerde symptomen. Vermoeidheid kan echter ook het gevolg zijn van een hoge mate van angst.

Dit komt omdat je lichaam niet is ontworpen om constant alert te blijven. In feite zullen de fysiologische en mentale activeringsprocessen die worden geactiveerd en langdurig zijn, je uiteindelijk uitputten en je kapot achterlaten. Daarom, als je je constant moe voelt, onthoud dan dat je psychologische toestand hiermee verband kan houden.

Frequente conflicten

Ten slotte kan een slechte geestelijke gezondheid soms te wijten zijn aan hoe je met anderen omgaat. Als je constant conflicten ervaart met verschillende mensen en op verschillende gebieden, is er waarschijnlijk een onderliggende reden.

In feite maskeert prikkelbaarheid vaak verdriet, angst of ontevredenheid. Daarom kan je gevoeligheid te wijten zijn aan interne wonden die moeten worden genezen.

Natuurlijk kunnen er ook andere redenen zijn die tot meningsverschillen en ruzies leiden, zoals een gebrek aan assertiviteit of sociale vaardigheden. Sterker nog, als je sommige van je innerlijke problemen niet hebt aangepakt, kun je de opmerkingen en houdingen van anderen verkeerd waarnemen of interpreteren.

Man maakt ruzie met zijn vrouw

Een slechte geestelijke gezondheid kan vele gezichten hebben

Als je denkt aan een slechte geestelijke gezondheid, heb je de neiging om je een persoon voor te stellen die verdrietig, bedroefd of onbeheerst is. Soms zijn de signalen echter veel subtieler.

Aspecten zoals je omgeving , de relaties die je onderhoudt of bepaalde lichamelijke gewaarwordingen kunnen allemaal tekenen zijn dat er iets niet klopt. Bovendien is gezondheid een globaal begrip dat in alle aspecten van je leven doordringt.

Daarom, als je een van de eerdere omstandigheden in je leven kunt identificeren, maak dan van de gelegenheid gebruik om te analyseren wat er in je leven gebeurt en hoe je je situatie kunt verbeteren. Onthoud vooral dat er opgeleide professionals zijn die je bij dit proces kunnen helpen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Vohs, K. D., Redden, J. P., & Rahinel, R. (2013). Physical order produces healthy choices, generosity, and conventionality, whereas disorder produces creativity. Psychological Science24(9), 1860-1867.
  • Roster, C. A., Ferrari, J. R., & Jurkat, M. P. (2016). The dark side of home: Assessing possession ‘clutter’on subjective well-being. Journal of Environmental Psychology46, 32-41.
  • González Ramírez, M. T., & Hernández, R. L. (2006). Síntomas psicosomáticos y teoría transaccional del estrés. Ansiedad y estrés, 12(1).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.