Angst als bondgenoot, niet als vijand

De meeste mensen beschouwen angst als hun ergste vijand, dat gevoel waaraan ze moeten ontsnappen. Je moet echter leren om angst als een bondgenoot te beschouwen en er vrede mee te sluiten, want alles zal veel beter gaan als je dat doet.
Angst als bondgenoot, niet als vijand

Laatste update: 18 september, 2021

Deskundigen raden aan om angst als een bondgenoot te beschouwen, in plaats van als een vijand. Veel mensen onderdrukken en ontkennen hun angst om te voorkomen dat ze die ervaren. Dit komt omdat het ongemak zo gênant voor hen is en ze niet eens twee keer nadenken voordat ze reageren.

In plaats daarvan kunnen ze al hun energie steken in het bestrijden ervan. Maar de angst blijft hangen. Het verdwijnt dus niet en de intensiteit neemt ook niet af.

De meeste mensen vinden het moeilijk om angst als een bondgenoot te zien. Ze zijn zich namelijk niet bewust van de voordelen die het in hun leven kan brengen. Ook, omdat ze bang zijn voor veranderingen.

“Vertrouw op jezelf. Je hebt veel overleefd en je zult alles overleven wat er nog komt.”

-Robert Tew-

Lees verder om meer te weten te komen over dit interessante onderwerp.

Vrouw met angst als vijand in plaats van als bondgenoot

Angst is bekend maar wordt vaak verkeerd begrepen

Het begrip ‘angst’ is in betrekkelijk korte tijd behoorlijk populair geworden. We leven in een vluchtige maatschappij vol stress, routines, verplichtingen en sterk gestructureerde gewoonten die je niet toestaan om je met jezelf te verbinden.

Je bent het grootste deel van je tijd verbonden met de buitenwereld. Een veranderende buitenwereld, vol onvoorziene gebeurtenissen en onzekerheid, waar je vaak geen invloed op hebt. Deze manier van ‘rondrennen’ in de wereld maakt het moeilijk om te stoppen en jezelf af te vragen wat je nodig hebt.

Je blijft op de automatische piloot functioneren, zonder iets in twijfel te trekken. In plaats daarvan is je geest gevuld met klachten en negatieve gedachten. Misschien denk je zelfs dat dit niet het leven is dat je gekozen hebt.

Echter, door deze angst voor onzekerheid niet onder ogen te zien, blijf je uiteindelijk in een comfortzone die noch comfortabel noch gezond is, omdat je er al mee vertrouwd bent.

Zo leidt het beroemde “beter de duivel die je kent dan de duivel die je niet kent” tot conformisme en dus tot angst. Dit komt omdat je niet doet of leeft naar jouw normen en niet in overeenstemming bent met jezelf. Dus wat je denkt, voelt en doet is uit balans.

Geloof het of niet, er is iets wat je hieraan kunt doen. Je hebt namelijk de kracht om veranderingen te maken, zelfs als het eng is.

Net zo afgekeurd als Maleficent

Angst heeft een slechte naam

Angst heeft een slechte naam. En dat is normaal, want het veroorzaakt onaangename symptomen (Engelse link) zoals tachycardie, droge mond, druk op de borst, hoofdpijn, buikpijn en ademhalingsmoeilijkheden, naast andere symptomen.

Net als bij andere emoties is het zo dat hoe meer je ertegen vecht en het als een vijand beschouwt, hoe meer angst je in je dagelijkse leven zult blijven voelen. Daarom raden deskundigen je aan om je vooroordelen erover te veranderen, evenals de betekenis ervan. Probeer het te begrijpen en beschouw angst als een bondgenoot, als deel van je team.

Hoewel het in het begin misschien onmogelijk lijkt, zal je zeker in staat zijn om angst als een bondgenoot te accepteren. Om dit te doen, moet je langzaam je opvatting erover veranderen.

Hoe kun je beginnen angst als een bondgenoot te beschouwen?

Beschouw angst als een gevoel dat je waarschuwt dat er emotioneel iets mis is (en dat je het kunt stoppen en corrigeren). Met andere woorden, beschouw het als een alarm.

Een reeks fysieke symptomen die je waarschuwen en je eraan herinneren dat je niet doet wat je zou moeten doen. Dat wat je doet misschien in je nadeel is omdat je niet naar jezelf luistert en geen echte aandacht schenkt aan je behoeften. In plaats daarvan doe je jezelf pijn. Je moet angst zien als een waarschuwing dat je jezelf negeert en dat je te veel belang hecht aan al het andere.

Wanneer je stopt met vechten tegen angst en luistert naar zijn boodschap, zal het niet langer pijnlijk zijn. Het is niet langer de fee die er is om je te vervloeken, maar de fee die naast je staat als een herinnering dat je beter voor jezelf moet zorgen.

Hier is een voorbeeld. Als je te veel uren werkt en jezelf niet toestaat om quality time door te brengen met je familie, vrienden of zelfs je eigen gezelschap, dan kun je jezelf misschien niet tegenhouden. Dit komt omdat je erg veeleisend bent (Engelse link) en je schuldig voelt omdat je niet ‘productief’ bent.

Je lichaam gaat je onaangename lichamelijke signalen sturen om te proberen je te stoppen wanneer je op de rem moet trappen. In dit geval is de boodschap van angst dat je moet luisteren naar je behoeften en voor jezelf moet zorgen. Dat je moet rusten en ‘me-time’ moet hebben om je batterijen op te laden.

Angst als bondgenoot: slotopmerkingen

Maar het is eng om te stoppen, toch? Je vermijdt het omdat je weet dat als je met jezelf in contact komt, je zult inzien dat er misschien iets is wat je niet bevalt in je leven en dat je het moet veranderen.

Die beslissingen zijn vaak moeilijk te nemen omdat ze veranderingen en onzekerheid met zich meebrengen. Daarom denk je misschien dat het beter is om het niet te zien, want als je het niet ziet, bestaat het niet.

Elkaar omarmen

Maar wat als angst je niet waarschuwt? Je zou dan dingen blijven doen om te vermijden dat je jezelf analyseert en de fysische en emotionele gevolgen zouden belangrijker zijn dan de angst. Je zou niet stoppen en jezelf nog meer pijn doen.

Luister dus naar je angst om realistisch te zijn en stop met jezelf voor de gek te houden. Zie het dus als een bondgenoot. Sta jezelf toe om het te verwelkomen en waardeer de voordelen die het kan bieden. Alleen dan zal je vrij zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.