Een psychologietest om angst te meten

De inventarisatie van angstsituaties en reacties is een psychologie-instrument dat uitgebreide informatie kan bieden bij het evalueren van het angstprobleem van de patiënt. Dit instrument maakt het niet alleen gemakkelijker om angst te diagnosticeren, maar het biedt ook specifieke technieken om het goed te behandelen.
Een psychologietest om angst te meten
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Angst, in zijn verschillende vormen, is een van de belangrijkste geestelijke gezondheidsproblemen. Het hebben van de hulpmiddelen om het te detecteren is daarom essentieel voor het correct diagnosticeren van een patiënt. De psychologietest om angst te meten, waarover we het hier hebben, heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere angsttesten.

Vanwege zijn structurele kenmerken stelt de test psychologen in staat zeer gedetailleerde en volledige informatie te krijgen over de angst van een patiënt. Dit is ongelooflijk nuttig in verschillende stadia van het psychotherapieproces.

In eerste instantie maakt het het eenvoudiger om patiënten te diagnosticeren en een functionele analyse van het probleem te maken. In latere stadia is het ook een goede maatstaf voor vooruitgang en effectiviteit van de behandeling.

Man met angstgevoelens

Een psychologietest om angst te meten

Situaties en reacties

De psychologietest om angst te meten (in het Spaans wordt deze test afgekort met ISRA) is een betrouwbaar hulpmiddel om de angstniveaus van een patiënt te beoordelen.

Het belangrijkste en onderscheidende kenmerk is het formaat van de test, omdat het zich richt op angstsituaties en reacties. Er worden 22 concrete situaties beschreven die angst kunnen veroorzaken. Voor elke situatie zijn er verschillende reacties.

De patiënt moet zich vervolgens in elke situatie voorstellen en nadenken over hoe hij daarop zou reageren. Daarna moet de patiënt aangeven hoe vaak hij of zij op die manier reageert op de gepresenteerde situatie. Bijvoorbeeld:

De situatie: een examen afleggen waarbij er veel op het spel staat of op een sollicitatiegesprek zijn voor een hele belangrijke baan.

Mogelijke reacties: “ik denk dat mensen de problemen die ik heb en de onhandigheid van mijn acties zullen opmerken” of “ik kan geen beslissingen nemen omdat ik heel vaak te veel nadenk.”

De patiënt moet zich ervan bewust zijn hoe vaak hij zo reageert tijdens een test of op het werk (denkend dat anderen hun onhandigheid of overdenken in het algemeen zullen waarnemen). Zowel de situaties als de antwoorden zijn zeer specifiek en eenvoudig, wat het gemakkelijker maakt om de test uit te voeren.

Angstfactoren op de proef gesteld

Met de psychologietest om angst te meten kunnen psychologen problematische angstfactoren identificeren. Het meet vooral vier factoren, elk met een zeer concrete mogelijke situatie die daaraan toegeschreven is. Laten we de factoren die worden geëvalueerd en enkele voorbeelden van de bijbehorende situaties daarom eens bekijken:

  • Evaluatieangst of angst om beoordeeld te worden. Denk bijvoorbeeld aan spreken in het openbaar.
  • Seksuele en sociale interactiesituaties. Bijvoorbeeld wanneer een andere persoon heel dicht bij de patiënt staat en beide lichamen elkaar licht aanraken.
  • Angst in fobische situaties, bijvoorbeeld reizen per vliegtuig of per boot.
  • Gebruikelijke dagelijkse situaties. Denk bijvoorbeeld aan te laat komen voor een afspraak.

Dit maakt het gemakkelijker om te begrijpen welk type angststoornis de patiënt heeft en welke concrete situaties dit veroorzaken. Bovendien kunnen medische professionals de meestvoorkomende manieren onderzoeken waarop de patiënt reageert op specifieke angstsituaties. Het helpt dus bij het plannen van een gepersonaliseerde interventie.

De drie operationele niveaus van de manifestatie van angst

Tot slot, deze angsttest heeft nog een voordeel dat andere tests niet hebben, namelijk de mogelijkheid om de drie angstcomponenten afzonderlijk te evalueren (link naar Engels artikel). Deze manifesteren zich op cognitief (gedachten), fysiologisch (fysieke symptomen) en motorisch (gedrag) niveau.

Maar het meest typische en relevante aspect is dat deze drie niveaus vaak helemaal niet worden geassocieerd. Een persoon kan bijvoorbeeld hoge fysiologische angst manifesteren maar weinig angstgedrag vertonen. De psychologietest om angst te meten biedt antwoordopties voor elk van die niveaus, zodat de patiënt kan aangeven hoe vaak deze zich manifesteren:

  • Cognitief. “Ik heb negatieve gedachten over mezelf” of “ik geloof dat ik onhandig ben.”
  • Fysiologisch. “Mijn handen zijn zweterig” of “ik voel pijn in mijn buik.”
  • Motorisch. “Ik ben verlamd” of  “ik stotter.”
Voordelen van een psychologietest om angst te meten

De voordelen van de psychologietest om angst te meten

De test is een zeer compleet instrument dat het mogelijk maakt om de reacties van een patiënt op bepaalde situaties te ontdekken. Het biedt ook een algemene meting van angstniveaus en het is ook een differentiële diagnose over welke van de vier angstfactoren het meest problematisch zijn.

Verder detecteert het de mate waarin angstverschijnselen zich voordoen in elk van zijn niveaus en geeft uitgebreide informatie over een patiënt en zijn angstproblemen. Door deze gegevens te gebruiken, wordt het gemakkelijker om te weten welke technieken moeten worden toegepast om het probleem te behandelen. Wellicht ook interessant voor jou

Lijd jij aan pijn op de borst door angst?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Lijd jij aan pijn op de borst door angst?

Angst uit zich bijna altijd met lichamelijke symptomen. Een van de meest vervelende hiervan is de pijn op de borst. Heb jij hier last van? Lees dan...  • Miguel Tobal, J., & Cano Vindel, A. (2002). ISRA Inventario de situaciones y respuestas de ansiedad. TEA ediciones.

  • Cano-Vindel, A., & Miguel-Tobal, J. J. (1999). Evaluación de la ansiedad desde un enfoque interactivo y multidimensional: el inventario de Situaciones y Respuestas de Ansiedad (ISRA). Psicología Contemporánea6(1), 14-21.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.